2013. szeptember 21., szombat

Lekváros bukta egy csodálatos túrós kelt tésztából

Olyan csodás tésztát találtam, ami mától örök kedvencem lesz és biztosan sokféle variációban kipróbálom még!  Ez egy nagyon könnyen kezelhető lágy kelt tészta, amibe 250 g túrót is belegyúrunk. Én egy kicsit átalakítottam, a lisztet megvariáltam és persze a fehér cukor helyett xilit került bele, JA és a saját termésű szilvánkból, Mami (kedves Anyósom) jóvoltából, cukor hozzáadása nélkül készült lekvár, ami mennyei édes lett!
Kötelező kipróbálni ezt a tésztafajtát! :)

Recept forrása itt.

 

 Hozzávalók:
  • 200 g sima liszt
  • 100 g graham liszt
  • 100 g zabliszt
  • 250 g túró
  • 30 g élesztő
  • 1 kiskanál fehér kristálycukor az élesztő felfuttatásához
  • 1 dl tej
  • 3 evőkanál xilit
  • 3 tojás
  • 4 evőkanál olvasztott vaj vagy kókuszzsír
  • csipet só
  • +1 tojás a lekenéshez

Elkészítés:
  1. A liszteket összekeverjük egy nagy tálba vagy a dagasztótálba.
  2. A közepébe kis mélyedést igazítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk az 1 kiskanál fehér cukrot és ráöntjük a langyos tejet.
  3. Az ujjunkkal kicsit elkeverjük, majd letakarva 10 percre félretesszük.
  4. A túrót villával összetörjük, a 3 tojást kicsit villával összekeverjük.
  5. Mikor az élesztő felfutott, hozzáadjuk a többi hozzávalót és 15-20 percig dagasztjuk.
  6. Alul felül belisztezve, letakarva kelni hagyjuk 1 óráig vagy amíg a duplájára megnő.
  7. Lisztezett felületen átgyúrjuk és kétfelé vesszük.
  8. Fél cm vastagra nyújtjuk és kb. 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk.
  9. Házi, kemény szilvalekvárral megtöltjük, bukta formára igazítjuk és sütőpapíros tepsibe tesszük őket egymástól 1 cm-re.
  10. Az oldalukat olvasztott zsírral megkenjük, hogy sülés után könnyen szét tudjuk választani őket. Egy nagy gáztepsi és egy normál téglalap alakú tepsibe férnek el. Letakarva, 20 percre tegyük félre őket meleg helyre.
  11. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  12. 20 perc múlva tojással lekenjük a tetejüket és 180 fokon 25 perc alatt, aranybarnára sütjük.
 
 Jó étvágyat!

12 megjegyzés:

  1. Fantasztikusak! Még nem ehetek élesztős dolgokat, így csak csodálom...

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek! Most jól megkívántam a buktádat. A túró biztos jót tesz a tésztának. :)

    VálaszTörlés
  3. Barbikám, az egész látvány lenyűgöző!!!!!! :):):)

    VálaszTörlés
  4. Ez csak úgy tűnne el a tányérról, ha itt lenne:-) tetszik a tészta is külön.

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű! Jó lenne megkóstolni :)

    VálaszTörlés
  6. De finom lehetett! Nagyon szép lett a tésztád, így könnyű gyönyörű képeket készíteni róluk :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin, nagyon jó kis tésztája van, öröm volt vele dolgozni! :)

      Törlés
  7. Megsütöttem! :) Nem lettek ilyen szépek, de legközelebb tuti jobban fog sikerülni a formázás. Köszönöm szépen, nagyon tuti ez a recept, nagyon ízlett nekünk. ;)
    http://koskacukor.blogspot.hu/2014/03/szilvalekvaros-bukta.html itt megtalálod nálam is. :)

    VálaszTörlés
  8. A legfinomabb bukta recept! ❤️

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...