2013. szeptember 7., szombat

Békebeli kakaós csiga egészségesebben

Tudom sokan nem értik miért kell egy reform édességbe hagyományos cukor és liszt. Vannak sütemények, amiket nehezen tudunk elképzelni másképpen mint az eredeti receptúrával, ezért, ha nem is változtatjuk meg teljesen, azért törekedhetünk egy egészségesebb formára. Apró lépésenként haladva pedig, megszokjuk, hogy nem mindig az a tökéletes sütemény ami rengeteg fehér cukrot és fehér lisztet tartalmaz. Sokan nem szeretnének lemondani a kedvenceikről, de ha például a cukor és a liszt felét egészségesebbre cseréljük, már megdicsérhetjük magunkat. Egy kis lépés is több a semminél! :)
Ami lényeges, hogy nagyon finom és puha tésztát kaptam, a hagyományos cukor kis arányú jelentétének köszönhetően, az íze is tökéletes lett, sőt annyira jól sikerült, hogy tegnap és ma is sütöttem egy tepsivel, és valószínű, hogy havonta sütni fogom mert meglepően hasonló lett mit a hagyományos! :)

A fotózáshoz ezt a gyönyörű türkiz színű Ib Laursen dán kerámiatálat a Sütni Főzni webáruház biztosította. Akinek tetszik vagy szereti az igényes és szép kerámiákat, esetleg kezdő háziasszonyként szeretné konyháját megfelelő tartozékokkal felszerelni, annak csak javasolni tudom, hogy nézzen körül az oldalon. Amennyiben érdekel titeket egy kedvezményes vásárlás, akkor itt a jobb oldali sávban a SütniFőzni emblémánál megtaláljátok a feltételeket.



Hozzávalók:
  • 250 g sima liszt
  • 150 g Norbiliszt U1 Low-carb Flour
  • 100 g graham liszt
  • 3 dl tej
  • fél csomag (25 g) élesztő
  • 3 tojássárgája
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál eritriol
  • 3 evőkanál olvasztott zsír

Töltelék:
  • 5 evőkanál eritriol porrá darálva
  • 3 evőkanál porcukor
  • 3 evőkanál kakaópor
  • olvasztott zsír a kakaós töltelék alá kenni

Elkészítés:
  1. A liszteket a dagasztótálba, én a kenyérsütő üstjébe tettem, egy kis mélyedésbe tesszük az a 1 evőkanál fehér kristálycukrot (mert a xilit, eritriol nem jó az élesztő felfuttatásához, az élesztőnek cukorra van szüksége! :) ), rámorzsoljuk az élesztőt, felöntjük langyos tejjel és hagyjuk 10 percig felfutni.
  2. Ha az élesztő felhabzott, hozzátesszük a többi hozzávalót és tésztát dagasztunk, majd egy órát kelesztjük.
  3. A sütőt 180 fokra, gázsütőt 3-as fokozaton előmelegítjük.
  4. A tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, kettévesszük és félcenti vastagságúra nyújtjuk. Megkenjük olvasztott zsírral, és megszórjuk a kakaós porcukorral.
  5. Feltekerjük és 2-3 cm-es szeleteket vágunk, majd a sütőpapiros tepsire fektetjük őket egymástól kb. 1 cm távolságra.
  6. Letakarva fél órát még kelesztjük, majd megkenjük egy felvert tojással és 180 fokon kb. 30 perc  alatt készre sütjük. Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral.
  Jó étvágyat!

5 megjegyzés:

  1. A kelt sütemények fogynak nálunk a leggyorsabban, főleg amikor iskola van. Próbálkozok egészségesebben készíteni, a cukrot szoktam inkább lecserélni, péksütiknél a lisztet is vegyítem.
    Megkóstolnám a sütidet, nagyon guszta, egészséges finomság!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Hajni, muszáj figyelni különben sok lesz a jóból! :)

      Törlés
  2. Szerintem nagyon jó, hogy ilyen alapanyagokat is kipróbálsz! Nagyon örülök neki és annak is, hogy ilyen jól sikerült! Ki fogom próbálni. Csak így tovább!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, valóban fantasztikusra sikerült, nagy öröm volt mindenki számára, úgyhogy csak ajánlani tudom, hogy próbáld ki! :)

      Törlés
  3. Nagyon szép és még egészséges is, ilyennek kell lennie a megfelelő reggelinek :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...