2013. május 23., csütörtök

Habos epertorta - „Fő az egészség!"

A 2011-ben útjára indított "Fő az egészség!" mozgalom, Selectfood Alíznak köszönhető. Most én is megkaptam a stafétát Gabytól és Lillától, köszönöm szépen a lehetőséget, főleg most, hogy igencsak az egészséges étkezés jegyében zajlanak a mindennapjaink. :)
Nem is akartam könnyen venni az akadályt, ezért egy külsőleg és belsőleg is csodás desszertet alkottam erre az alkalomra. :)
Fontosnak tartom elmondani, hogy érdemes ezt a süteményt aznap elfogyasztani, mert a xilittel felvert hab levet ereszthet másnapra és az ronthat az élvezeti értékén, bár szerintem egy ilyen pici torta biztosan még aznap elfogy! :) Nálunk is csak azért maradt belőle, mert ezen kívül rengeteg sütemény volt a nagylány bérmálása miatt! :)


18 cm-es tortaformában

Tésztához:
  • 3 tojás sárgája
  • 60 g vaj
  • 50 g xilit
  • 1 evőkanál ezerédes folyékony édesítő
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 dl tej
  • 25 g vaníliás pudingpor
  • 25 g zabliszt
  • 50 g őrölt mandula
  • 25 g darált dió
- a pudingpor, a zabliszt, az őrölt mandula és darált dió helyett mehet bele 125 g fehér liszt azoknak akik nem akarják túlbonyolítani. :))
  • eper

Habhoz:
  • 3 tojásfehérje
  • 150 g porcukor xilitből
  • 1 kiskanál citromlé

Elkészítés:
  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. A 18 cm-es tortaformát kibéleljük sütőpapírral.
  3. A tojássárgákat a cukorral (xilittel, édesítővel), vajjal habosra keverjük.
  4. A szárazanyagokat a szódabikarbónával összekeverjük és hozzádolgozzuk a tojásos vajas krémhez a tejjel felváltva.
  5. A formába simítjuk, majd tűpróbáig sütjük.
  6. Mikor megsült hagyjuk kihűlni, majd vízszintesen kettévágjuk.
  7. A tojásfehérjéket a cukorral (xilittel) és a citromlével, gőz felett kemény(!) habbá verjük.
  8. Tányérra tesszük az alsó tésztalapot, megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a másik tésztalapot és a maradék krémet ráhalmozzuk.
  9. Eperrel díszítjük, de akár a két lap közé is tehetünk eperszemeket.
  10. Hűtőbe tesszük minimum 1 órára!
  11. Olvasztott csokival is meglocsolhatjuk.

 

 Fontos tudnivalók annak aki megkapja ezt a stafétát:
  1. Készít egy ételt lehetőleg adalékanyagmentesen, és minél kevesebb cukor, liszt hozzáadásával. Választhatunk főételt, desszertet, a lényeg: egészségbarát legyen.
  2. Feltölti a mozgalom logóját a posztjába
  3. Ha van kedve, pár szót ír a felhasznált alapanyagokról, vagy tanácsot ad az elkészítéshez
  4. Kiválaszt 2-3 bloggert, akiknek tovább adja a stafétát.

Akiknek pedig továbbadom a lehetőséget egy egészséges étel elkészítéséhez Ildikónak és Mézigörlnek, mert biztos vagyok benne, hogy ők ennek a témakörnek régóta kedvelői! :) Kíváncsian várom, hogy milyen egészséges finomságot hoznak nekünk!

8 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...