2013. május 3., péntek

Almás muffin zablisztből és egy finom laktató Paleo reggeli!

A Paleo étkezésben nem megengedettek a gabonatermékek gluténtartalmuk miatt. A zabliszt még első körben belefért, később azonban ezt is elvetették. Úgy gondoltam, hogy azért nem akarok minden élvezetről lemondani és jó lenne egy arany középutat találni, így a zabliszt nálam, ha ritkán is de szerepelni fog az ehető lisztek listáján. Nagyon finom szaftos, egyáltalán nem száraz almás muffint sütöttem belőle, lekvárral ettük. Igazából senki sem mondaná meg róla, hogy egészséges és diétás. Én felveszem a Paleo listámra. :)

 

Hozzávalók:
  • 10 dkg lágy kókuszzsír
  • 23 dkg zabliszt
  • 1 ek. édesítő
  • 2 dl kókusztejszín (akinek belefér helyettesítheti egy pohár joghurttal)
  • 2 alma lereszelve
  • 2 tojás,
  • 6 g sütőpor

Elkészítés:
  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. A vizes és száraz hozzávalókat külön összekeverjük az alma kivételével. Ezután a lisztes és tojásos keverékeket elkeverjük egymással végül a reszelt almákat is beleforgatjuk a masszába.
  3. Muffinformában sütjük őket kb. 30 percig
 Nézzétek milyen csodaszép orgonák nőnek az udvarunkon! ♥

Paleo reggeli:
Kókuszzsíron sütött, rántotta, párolt karfiollal, brokkolival és sárgarépával, no meg bacon kockákkal, megszórva egy pici Cheddar vagy Edami sajttal. A sajt nem Paleo, de az érettebb és kemény fajták néha megengedettek. Persze kenyér nélkül! :)

Remélem senki sem gondolja úgy, hogy nem guszta!? :)))

 Jó étvágyat!

7 megjegyzés:

  1. Barbikám, nagyon finom dolgokat készítesz mostanában az egészség jegyében! Azt kérdezném, hogy a kókuszzsír és a pálmazsír között van különbség? Mármint nem az ízére gondoltam, mert a pálmának sincs, csak a paleo miatt? Vettem 20 kg-ot, ezzel főzök és sütök olaj, illetve disznózsír helyett...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti a pálmazsír sajnos nem minden esetben, itt olvashatsz róla bővebben.
      http://biokert-es-lelek.blogspot.hu/2010/07/palmazsir-nem-egeszseges_9748.html
      A pálmazsírt úgy tudom éttermekben használják, mert nem kell cserélni csak mindig hozzárakni és jóval olcsóbb mint a kókuszzsír, meg az olaj ami egyébként iszonyú káros, majd írok összefoglalókat a könyvből, hogy mit miért nem javasolnak és pl. a növényiolajakat milyen piszok módon sózták a nyakunkba.

      Elmondom azért, hogy ne ijedj meg nagyon, mert hagyományos sertészsírt, mangalicazsírt, kacsa, libazsírt és kókuszzsírt bátran használhatsz. A lényeg, hogy olajjal már semmit ne süss, viszont olívaolajat nyugodtan használhatsz, de semmiképpen sem sütésre hanem inkább salátákra.
      Remélem tudtam segíteni, a pálmazsírt pedig használd csak el, ennél több mérget ettünk már meg. :))

      Törlés
  2. Nagyon finom lehet, és igazán jó reggeli lehetett :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon klassz dolgokat készítesz, de ez a paleo dolog nekem valahogy nem fér a fejembe. Hogy lehet ezt beiktatni a mindennapokba. A kenyér készítése és persze fogyasztása is a gyengém. Hát erről lemondani... lehet túl nagy ár lenne. De a többi fogyókúrás tippedet meg fogom nézni. A reggeli tornához már hozzászoktam, 4 hónapja heti legalább 5 reggel tornázom és látszik is, de valahogy nem akarnak apadni a kilók, akár eszem, akár nem. :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. gionetta, ha tudnád, hogy én is mennyire szeretem a péksütiket, kenyereket!!! :) Valahogy erősebb volt az egészséges hosszú élet utáni vágy, és igazából most, hogy csinálom, azt veszem észre, hogy nem is olyan nagy lemondás.
      Reggelente esszük a finom, tényleg finom(!) muffinokat, gesztenyelisztből készült palacsintákat.
      Zablisztet is használok majd, és amíg ki nem kísérletezek egy finom zsemlét vagy kenyeret, addig a közeli kisvárosban beszerezhető csicsókás kenyeret esszük, de abból is csak max. 60 dkg-ot.
      A cukrot teljesen kiiktattam, mindent édesítővel vagy xilittel készítek. Tejtermékeket is száműztem, de ritkán használok natúr joghurtot, laktózmentes tejet, és tejszínt, mascarponet a süteményekhez. De ez nagyon elenyésző.
      Kukorica, lencse, bab, tehát a hüvelyesek, meg a paradicsom is problémás. De ezek nem hiányoznak, lencsét egy évben egyszer azért újév első napján továbbra is eszünk.
      Ha lesz időm írok majd bejegyzést ennek a táplálkozásnak a lényegéről! :)

      Törlés
  4. Igazi és fáradhatatlan konyhatündér vagy! Ilyen reggeli...
    off
    imádom az orgonát, csodás lehet a kerted

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm wanna! :) A kertünkben még van mit rendezgetni, sajnos arra jut a legkevesebb idő! :(

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...