2013. április 14., vasárnap

Tejes-vajas graham zsemlék

Krisztinél (Illéskrisz Konyhája) láttam azt a csábító fotót, amin egy gyönyörű ropogós kenyérke pihent. Pár nap múlva a finom gulyásleves mellé nem is volt kérdés, hogy mit fogok készíteni.
Nálam zsemle formát öltött és mivel a többi zsemléhez hasonlóan nagy sikert aratott, így naná, hogy felrakom a repertoárba. Köszönjük Kriszti, finom ebédünk volt! :)
Gyönyörködjetek és próbáljátok ki! :)



 Hozzávalók:
  • 200 g graham liszt
  • 350 g sima liszt
  • 2 dl langyos víz
  • 1 dl tej
  • 25 g friss élesztő (fél kocka)
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 kiskanál cukor
  • 2 evőkanál olvasztott tea vaj
  • olvasztott vaj a lekenéshez
Elkészítés:
  1. A tejet meglangyosítjuk, majd egy evőkanál lisztet, és 1 kiskanál cukrot, meg az belemorzsolt élesztőt összekeverjük és letakarva félretesszük kb. 10 percre, hogy felfusson.
  2. A liszteket tálba szitáljuk és összekeverjük a sóval.
  3. Ha felfutott a kovász akkor hozzáöntjük a liszthez, beletesszük az olvasztott vajat, a vizet és tésztát dagasztunk. Letakarva meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  4. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  5. A tésztát jól átgyúrjuk, majd 6 részre osztjuk.
  6. Zsemléket formázunk, majd egy sütőpapiros tepsire sorakoztatjuk őket. Keresztbe megvágjuk a tetejüket, olvasztott vajjal lekenjük és magokkal meghintjük. Ez el is maradhat mert sülés után nekem mind lepotyogott róla. Valószínű, hogy ha tojással kenjük akkor van mihez hozzáragadjanak. :)
  7. Nem kell újra keleszteni, hanem mehet a sütőbe 200 fokra.
  8. Kb. 20 perc alatt megsülnek, nagyon nem pirul meg a tetejük, ezért vigyázzunk nehogy túlsüssük.
    Egyben is megsüthetjük, kenyérformára igazítva, és a magokat a dagasztás vége felé a tésztába is keverhetjük.

 Jó étvágyat!

7 megjegyzés:

  1. Ó, nagyon szépek ezek a zsömlék, hívogatóak:)

    VálaszTörlés
  2. Zsömle formában is gyönyörű lett Barbi:) Gulyást is régen főztem, máris sok ötletet kaptam a jövő heti menühöz.

    VálaszTörlés
  3. Csodaszépek:) S diétásak is:)

    VálaszTörlés
  4. Nem hiába, jó recept, jó kezekben csakis ilyen szuper lehet! :o) A leveshez kitűnő választás volt!

    VálaszTörlés
  5. Nem jövök, ha ilyen finomságokat teszel ide, ami most már orvosilag is tiltva vagyon!

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörűek! Valahogy elkerülte a figyelmem, de szerencsére visszanéztem nálad! Kipróbálós! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...