2013. március 29., péntek

Angyalok eledele - avagy a tojásfehérje hasznosítás újabb remek példája

Elkészültem az idei dupla adag tojáslikőrrel, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy 12 tojásfehérje figyel egy pohárban. Én aztán nem fagyasztgatom, gondoltam magamban, hanem eszembe jutott, hogy a minap láttam egy Angyalok eledele nevű piskótát. A Google keresőbe beütöttem és trollanyu tortáján akadt meg a szemem, külön örültem, hogy egy kedves ismerős receptjét dobta ki az internet, ráadásul egy kicsit megbolondítva ezzel a kakaós réteggel! Az már biztos, hogy minden évben megsütöm a tojáslikőr elkészítését követően!
Isteni finom, Apa most hívott (úton Győr felé), mert éppen ezt majszolja és nagyon megdicsért! A dicséret trollanyut illeti, köszönjük szépen! :)



 Hozzávalók:
  • 12 tojásfehérje
  • 10 dkg kristálycukor
  • 10 dkg szitált porcukor
  • 12 dkg szitált liszt
  • 1/2 tk. só
  • 1 ek. citromlé
  • 2 tk. vanília aroma nálam 1 cs. vaníliás cukor
  • 2 ek. szitált kakaópor
  
Elkészítés:
  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  2. A szoba hőmérsékletű tojásfehérjéket robotgéppel elkezdjük verni, mikor kissé felvertük, hozzáadjuk a sót és a citromlevet, majd tovább verjük közepes fokozaton. Amikor közepes keménységű, hozzáadjuk kanalanként a kristálycukrot, utoljára pedig a vanília kivonatot. Kemény habbá verjük, ne ijedjünk meg csurig lesz az üst, olyan érzést keltve mintha kifolyna, de nem fog.
  3. A lisztet a porcukorral összeszitáljuk majd kanalanként adagolva a habhoz forgatjuk egy szilikonlapát vagy fakanál segítségével, vigyázva, hogy ne törjük össze. A felét kivesszük egy másik tálba és szintén óvatosan hozzákeverjük a kakaót.
  4. A kuglóf formát kikenjük vajjal és megszórjuk liszttel, a fehér és a kakaós habot felváltva bekanalazzuk a formába, kicsit az asztalhoz ütögetve vagy egy fa hurkapálcával spirál alakban megkeverve (de ne a forma aljáig), elérjük hogy a levegőbuborékokat kipukkadjanak.
  5. A tetejét elsimítjuk és 180 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük. Végezzünk tűpróbát!
  6. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd a formát megütögetve tálra borítjuk.
  7. Mikor kihűlt hintsük meg porcukorral. Tejszínhabbal, vanília-, vagy csokikrémmel, gyümölcsöntettel, lekvárral is fogyaszthatjuk.
Mi áfonyalekvárral ettük.


Jó étvágyat!

15 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett a kuglófod, ezt tényleg megirigyelhetik az angyalok is :)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű lett!!! Én is ezt néztem ki magunknak a következő alkalomra :) Megelőztél :D

    VálaszTörlés
  3. hát ez valami gyönyörű és nagyszerűen hangzik, muszáj vennem egy kuglóf-formát! :)

    VálaszTörlés
  4. Csodaszép lett, olyan dekoratív, nem is gondolná az ember, hogy csak tojásfehérjéből készült:) Köszönöm a kedves szavaidat Barbi, örülök, hogy kipróbáltad és sikere volt nálatok is:) Bizony most nekem is összejött ennyi fehérjém, ünnepek után újra sütöm én is. Szép, nyugalmas húsvéti ünnepeket kívánok Neket:)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép lett! Igazi ünnepi finomság! :)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép lett! Mekkora átmérőjű és magasságú a kuglófformád? Csak azért kérdem mert nekem a dédi-féle régi nagyon kicsinek tűnik ehhez. Viszont van egy óriási üveg formám is, talán abba belefér...

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta kuglóf! Már nekem is kéne sütnöm, még egy sincs fent a blogomon... Talán ez lesz az első... Nagyon tetszik! Áldott Húsvétot Kívánok!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon szépet sütöttél! Ha jól megnézem lehet, hogy összejön ennyi tojásfehérje a fagyasztóból. Még egy szuper recept a fehérjék felhasználására!
    Áldott húsvétot Nektek! :-)

    VálaszTörlés
  9. Köszi a figyelmeztetést erre a jó kis receptre. A lehető legjobbkor tetted fel. Annyi tojásfehérjém van a fagyasztóban, hogy már kifelé folyik :D . Holnap meg is sütöm :) Köszi Barbi És Trollanyu :D

    VálaszTörlés
  10. Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok !:)

    VálaszTörlés
  11. Pont ennyi tojásfehérjém maradt a csokilikőrből, a fagyasztóban pihennek, de már nem sokáig, ilyen kuglófban fogják végezni, nagyon guszta! :) Kellemes, pihentető ünnepet kívánok Nektek! :)

    VálaszTörlés
  12. Ezt mindenképpen elkészítem! Már máshol is tetszett. Nagyon finom lehet! :-))

    VálaszTörlés
  13. Nagyon kedvesek vagytok, remélem aki megsüti az pont olyan rajongója lesz mint mi! :) Trollanyu köszönöm szépen a receptet! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...