2013. február 5., kedd

HACHIS PARMENTIER, Francia rakottas - Blogkóstoló 7-re

Készültem! :) Blogkóstoló 7. Vikvinél, erre választottam Kisilditől ezt a könnyű ebédnek valót. Azóta már készült újra, méghozzá a gyerkőcök szülinapját ünneplő vendégeknek, köret gyanánt, darált hús helyett, olajon futtatott hagymával. Nagyon finom és különleges, nem is gondolná az ember, hogy ilyen alap ételekkel mennyi variáció lehetséges. Egy picit változtattam, az itthon fellelhető alapanyagokhoz igazodva. Remélem nem baj... :)
Egyébként ez az étel a franciák húsos-burgonyás rakottas étele, pont olyan kedvencük, mint nálunk a rakott krumpli. És mivel én azt is imádom, így biztosra vettem, hogy ezt is imádni fogom! :)
Nézzétek milyen guszta! :))


Húsos réteghez:
  • 500 g darált hús, nálam sertéscomb
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 1 kiskanál házi ételízesítő
  • 1 evőkanál petrezselyem
  • 1 mokkáskanál pirospaprika
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 tojás
  • 1 tejben áztatott zsemle
  • só, bors

Krumplis réteghez:
  • 7 db közepes krumpli
  • 1 evőkanál teavaj
  • 200 g reszelt trappista sajt
  • tej



Elkészítés:
  1. A krumplikat megpucolva és felkockázva feltesszük főni.
  2. A hagymát apróra vágjuk és megdinszteljük a zsíron, majd hozzákeverjük a darált húst a házi ételízesítőt, a pirospaprikát, a petrezselymet, sózzuk, borsozzuk és fehéredésig sütjük. Ezután fedő alatt takarékon puhítjuk egy 10 percig, majd a tűzről levéve hagyjuk kihűlni.
  3. A zsemlét áztassuk be tejbe.
  4. A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
  5. Ha a krumpli megfőtt, öntsük le róla a vizet és krumplinyomóval törjük össze adjuk hozzá a vajat a sót és annyi tejet, hogy krémes masszát kapjunk. Dolgozhatunk habverővel is.
  6. 1 tojást kicsit felverünk a 3 evőkanál tejföllel és a kinyomkodott zsemlével összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, majd a kihűlt hússal összekeverjük.
  7. Egy jénai aljába simítjuk a krumplipüré felét, arra ráigazítjuk a húsos réteget, megszórjuk a reszelt sajt felével és befedjük a maradék krumplipürével. A tetejére szórjuk a maradék sajtot és a sütőben aranyszínűre sütjük.
Salátával ettük, ami jégsalátából, retekcsírából és balzsamecetes joghurtöntetből állt.

Jó étvágyat!

14 megjegyzés:

  1. Jól néz ki. A saláta egyből bejövős nekem! Ki is próbálom a csírázást.:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó ötlet, ki fogom próbálni, de pulyka felső combbal, mert a sertés nálam nem nyerő. A kókuszzsírt hol vásárolod, látom sokat használod én is szeretném kipróbálni, mi a tapasztalatod vele?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin, pulykacombbal is nagyon jó lesz, meglátod!

      A kókuszzsírt itt veszem egy ismerős rendeli nagy tételben, így a postaköltséget megosszuk.
      A neten több helyen is árulják pl. itt.
      http://www.biobolt.e-tar.hu/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=608&category_id=96&option=com_virtuemart&Itemid=61

      Nagyon szeretem, egy cseppje sem vész kárba, és a sült húsnál megmaradt zsírt ugyanúgy kenyérre kenve megesszük, nagyon finom!
      Kézre, lábra kenve is csodás! :)

      A blogon van róla egy bejegyzésem is, belinkelem, ha esetleg még nem olvastad. :)
      http://barbikonyhaja.blogspot.hu/2011/09/uj-szerzemenyek-kokuszzsir-es.html

      Törlés
  3. Fincsi kis rakottas és egyszerű, szeretem az ilyeneket:-))))

    VálaszTörlés
  4. nagyon guszta! Biztos, hogy el fogom készíteni! :)

    VálaszTörlés
  5. Nem tudom milyen a hamis és az igazi, de nagyon jól néz ki. Nem is hallottam még erről az ételről. Minden esetre mentem, mert itthon biztos megennék. Szeretjük az ilyen rakott dolgokat. Guszta!

    VálaszTörlés
  6. Bizony nagyon guszta és érdekes recept! :) Nálunk is kelendő lenne, a rakott krumpli is nagy kedvenc! :)

    VálaszTörlés
  7. Szia Barbi! Ma elkészítettem, és nagyon finom lett! Köszönöm a receptet! Szeretném feltenni a blogomra, ha megengeded (természetesen a blogodra való hivatkozással). :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ditti, persze hogy felteheted, örülök, hogy tetszett! :) Én is úgy lestem Ildikótól a receptet. :)

      Törlés
  8. Megcsináltam és isteni finom lett biztos hogy többször benne lesz a menünkbe 😃 darált csirkemellbôl készítettem! Köszönöm a receptet ismét nem csalòdtam ☺☺

    VálaszTörlés
  9. Megcsináltam és isteni finom lett biztos hogy többször benne lesz a menünkbe 😃 darált csirkemellbôl készítettem! Köszönöm a receptet ismét nem csalòdtam ☺☺

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...