2013. január 20., vasárnap

Rizsfelfújt

Az egyik sütemény gyerekkoromból amit úúúútáltam, de nagyon! Pedig megkóstoltam, de már az illatától is felfordult a gyomrom. Évekkel később, mikor a férjem anyukája ezt készített ebédre, illemből megkóstoltam...aztán repetáztam. Hát valahogy így indult rajongásom, ezért a rendkívül puritán édességért. Azóta Apa jó barátja is megbarátkozott vele, egy éppen aktuális sütés alkalmával tett látogatásakor.

Leírom a receptet, de inkább a lányaimnak örökségül, mert szerintem mindenkinek van sajátja. :))


 Hozzávalók:

  • 30 dkg rizs
  • 1 liter tej
  • 2 dl víz
  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor (nálam 10 dkg cukor és 1 evőkanál ezerédes édesítő)
  • 1 evőkanál liszt
  • 4 dkg vaj
  • 1 kezeletlen citrom héja vagy citrom aroma
  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 1 40 x 23 cm-es tepsi, kivajazva, lisztezve


Elkészítés:
  1. A vizet, tejet és a cukor felét elkeverjük, majd a megmosott rizzsel feltesszük főni, lángterelő karikán. Mikor felforrt, takarékon főzzük addig - sűrűn meg-meg keverve -, amíg a rizsszemek az összes folyadékot magukba nem szívják.
  2. Félretesszük kihűlni.
  3. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
  4. A vajat a tojássárgákkal a vaníliás cukorral kikeverjük.
  5. A tojások fehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük.
  6. A tojásos, vajas krémet a kihűlt(!) rizshez keverjük, majd a lisztet és végül a tojásfehérje habot is finoman beleforgatjuk egy fakanállal.
  7. A tepsibe simítjuk és 200 fokon arany színűre sütjük.
  8. Baracklekvárral tálaljuk.
 
Jó étvágyat!

18 megjegyzés:

  1. Imádom!!!! Jaj, most nagyon megkívántam!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Joly, próbáld ki, nagyon egyszerű! :)

      Törlés
  2. Én is pont így készítem, csak nem formázom kerekre - egyébként nagyon jópofa, gondolom a fánkkiszúróval készült - hanem kockákra vágva tálalom, van hogy baracklekvárral, van hogy csoki vagy vanília öntettel, mindenhogyan nagyon szeretjük egy jó, kiadós leves után:-)))))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen! Fánkkiszúróval szaggattam egy kicsit különlegesebb formára. :) Én csakis baracklekvárral eszem, nálam az maga a mennyország! :) Az önteteket inkább magában vagy aranygaluskához! :)

      Törlés
  3. Mi is imádjuk a rizskókot! A nagyobbik fiamtól nem is merem megkérdezni ha valami ünnep jön, hogy mit süssek, mert ő születésnapra is rizsfelfújtat kérne! (Más alkalmakkor elég gyakran sütök).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Könnyű a fiad kedvére tenni, süsd csak neki ha azt kér! :)

      Törlés
  4. Jaj, most lehet meg is csinálom ebédre...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla remélem megvolt és finom lett! :)

      Törlés
  5. Barbi,jól néz ki,és imádom!
    Valamelyik nap sütök egy tepsivel!Most a Te recepted alapján.Viszem, Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. mellissina remélem ez is lesz olyan jó mint Te bevált recepted. :)

      Törlés
  6. Én mindig is nagyon szerettem. És milyen rég sütöttem. Lám ezért jó böngészni a blogokat, mert jönnek elő a rég elfeledett költemények...Guszta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor elő a jól bevált recepted és süss! Köszi! :)

      Törlés
  7. Te Barbi! ezzel én is pont így voltam, soha nem szerettem, de semmi olyan cuccot ami tejjel készült!!aztán....telik az idő,változik az ízlésem. Csodásan néz ki :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Márti! Sok mindenben változott az enyém is, nem csak ebben! :)

      Törlés
  8. Fú, nagyon guszta, mi is imádjuk minden variációban, mostanában ezt készítettük rizsfelfújt-almával (forrás: A magyar úri család konyhája c.), nagyon jó volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Endi köszönöm szépen! Biztos finom almával, csak az a bökkenő, hogy én ki nem állhatom az almát, na jó, almás pitébe vagy almás-mákos rétesbe szeretem. ;-)
      Nem baj, azért, ha valaki olyan látta a megjegyzésed aki viszont imádja, annak biztosan tetszeni fog! Köszi! :)

      Törlés
  9. Elkészítettem a rizsfelfújtadat, én nem tudtam ilyen szépen felszeletelni, de másként nagyon fini lett:)

    VálaszTörlés
  10. De klassz így kerek kis formában!! Én eddig mindig egy kerek tortaformában sütöttem és úgy szeleteltem mint egy tortát - bár az is igaz, hogy évek óta nem készítettem már, amit most az elmúlt hónapokban gyakran hiányolt is a családom...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...