2013. január 15., kedd

Almás-mákos és túrós rétes Zsanuáriától ♥

Anikótól (Zsanuária) sütöttem még hónapokkal ezelőtt ezt a rétest, második fajta próbálkozásom - már volt egy pik-pak rétes is - és mivel nagy rajongója vagyok ennek a finomságnak, nem tudnék választani, mert mindegyiket imádom. Sajnos nem sikerült olyan szép hártyavékonyra nyújtani a tésztát mint Anikó ügyes lányának, de nekem így is óriási sikerélmény volt! Köszönöm szépen a receptet!


A rétes tésztájához:
1 rúdhoz  (én kettőt készítettem)
  • 15 dkg finomliszt
  • 15 dkg rétesliszt
  • csipet só
  • 1 tojás
  • 3 ek. olaj vagy 1 ek. puha zsír (kb.tojás nagyságnyi)
  • langyos, 1 tk. ecettel elkevert kb. 1 dl víz, amennyit felvesz - inkább lágy tészta legyen, mint kemény nagyon jól ki kell dolgozni simára, majd fél órát pihentetni

 A mazsolás - túrós töltelékhez:
  • 1 kg túró
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1-2 maréknyi mazsola
  • 3-4 evőkanál olaj
  • 5-6 evőkanál tejföl
  • kb. 20 dkg cukor
  • 3-4 evőkanál olaj a tészta locsoláshoz

Az almás - mákos töltelékhez:
  • 30 dkg őrölt mák
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • cukor szintén szemre ízlés szerint
  • 2 kg reszelt alma
  • 3-4 evőkanál olaj a tészta locsoláshoz

Elkészítés:
  1. Ha letelt az idő, egy tiszta lisztezett terítőn nyújtófával kinyújtjuk, ameddig  engedi magát a tészta, majd a tetejét kenjük meg olajjal és a kezünket is megolajozva kezdjük a húzogatni a kézfejünkkel óvatosan, ha netán szakadna attól sem kell kétségbe esni, pár lyuk nem a világ. Ne erőltessük hogy "minél vékonyabb" legyen, csak ameddig engedi a tészta.
  2. Ekkor meglocsoljuk 3-4 ek. olajjal és elkezdjük megtölteni. A tészta egész felületére szórjuk a tölteléket, mert úgy finom!
  3. A túllógó levágott széleket nyújtsuk ki és tegyük a töltelék tetejére kis téglalapokként és azzal együtt tekerjük fel úgy, hogy a ruhát amin kinyújtottuk egyik felén felemeljük és ennek segítségével legurigatjuk a tésztát, míg teljesen fel nem tekeredik.
  4. A tetejét bekenjük olajos tejföllel és előmelegített 180 fokos sütőben pirosra sütjük.
  5. Még melegen felvágjuk tetszőleges formára, majd jól megporcukrozzuk.
Jó étvágyat!

15 megjegyzés:

  1. Jujj de jó! Imádom a réteseket, bármilyen töltelékkel. Mentem is ezt a receptet, sort kerítek rá:-)

    VálaszTörlés
  2. Hasonló mint az én húzott rétesem. Nagyon finom lehetett, gondolom. Ezt is ki fogom próbálni. Nagyon guszta és milyen jól látszanak a tészta rétegek. :o)

    VálaszTörlés
  3. Nem mondjátok, hogy van türelmetek rétestésztát nyújtani?
    Basszus, erőt kell gyűjtsek, mert még önbizalom híjján is vagyok ehhez.
    Egy szelettel nekem a túrósból, egyel pedig a mákosból a zembernek rendel.
    Gyerekek most úgy is "munkában" (ovi, suli) vannak :D

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól sikerült a rétesed, szépek lettek a szeletek! Egyszer én is nyújtottam réteset, hasonló recept alapján, fent is van a blogomon. Az is finom lett, de aztán nem ismételtem meg a sütését, mert nincs olyan nagy asztalom a konyhában, amit körbe tudnék járni a nyújtásakor, így aztán maradt a gyúródeszka, ami azért nem az igazi :)

    VálaszTörlés
  5. Hú de régen csináltam rétest, azta, hogy ezek milyen szépek. Nekem a tökös mákos jön be, azt szeretem a legjobban, a túrós Zoli kedvence (ami nála egy szem sütit jelent).
    Gratulálok!!

    VálaszTörlés
  6. Ezt az életmódváltásban nem dícsérem csak itt. :) Nagyon szép és most egy mákosat meg is tudnék enni:D

    VálaszTörlés
  7. Barbikám gyönyörű lett, látod mondtam, hogy nem fontos nagyon vékonyra nyújtani, sőt szerintem vastagabb tésztával még finomabb is, legalábbis nekem még jobban ízlik úgy. Nem kell félni a rétestésztától, mindenki agyon misztifikálja, pedig csak csinálni kell, és egyszer csak úgy beleáll a kezedbe, mintha mindig azt készítettél volna. Mi nyaranta ahogy jönnek az újabb és újabb gyümölcsök úgy tekerjük hétvégenként az újabb és újabb adagokat mindenki nagy örömére:-)))))
    Gratulálok, ügyes vagy, a rétesed szépséges lett:-)))))))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Anikó, nagyon finom lett és nem is értem mitől féltem annyira! Nyáron többször fogok sütni, ahogy írtad fb-n, gyümölcsökkel pazar lesz! :) Köszönöm szépen! :)

      Törlés
  8. nagy asztal? 170 cm átmérőjű kerek asztallal ez lenne a legpocsékabb kifogásom :D :D

    VálaszTörlés
  9. Látom mindenki azt gondolja, hogy ehhez nagy asztal kell, hát elmondom, hogy nekem a fél asztal elég volt és nem is lógott le körbe, mégis finom lett! :) Úgyhogy tessék bátran nekiállni! :)
    Köszönöm szépen Nektek, hogy mindig ilyen sokan írtok, pedig én aztán igen elmaradoztam Tőletek. Puszi!

    VálaszTörlés
  10. Gyönyörű, ínycsiklandozó réteseid sültek, elfogadnék pár szeletet. Ez az a sütemény, aminek még nem mertem(?) nekiállni. Mondjuk el vagyok kényeztetve, mert Anyukám gyakran készít rétest, főleg nyáron. Már érik bennem, hogy egyszer nekiállok és megtanulom ezt is, Anyu szerint ideális az asztalom hozzá :) Én mindenféle ízű rétest szeretek, a Párom viszont a tejfölös rétest szereti, amit Anyukám külön neki készít a leeső részekből :)

    VálaszTörlés
  11. Gyönyörűek lettek!! A túróst most szívesen megkóstolnám!! Nálam is várat még magára a rétestészta készítés, nem is tudom miért! :) A nagyim finomságait juttattad eszembe !!

    VálaszTörlés
  12. Jaj de csodásak! Most nagyon szívesen elfogadnék egy szeletet! :)) mindkettőből természetesen. Hihetetlen, h milyen ügyes vagy!!! :))

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm szépen mindenkinek! Aki eddig félt tőle, nyugodtan próbálja ki, elronthatatlan! :)

    VálaszTörlés
  14. Nagyon ínycsiklandó látvány!!!!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...