2012. szeptember 24., hétfő

Csokoládétorta eperdzsemmel

A sütemény egy régi kedves ismerősömtől Timitől van. A minap küldte át a receptet, nem sokat vártam vele, mert még aznap megsütöttem. Mostanában a gyorsan, finomat vonalat követem, és nyugodt szívvel ajánlom azoknak akiknek kevés idejük van édességet készíteni. Nagyon laktató és pikáns ízű sütemény, mint egy kiadós csokoládészelet. Élveztem minden falatot! Köszi Timi! ♥


Tésztához:
  • 100 g olvasztott de már nem meleg vaj
  • 160 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás enyhén felverve
  • 3 púpos evőkanák kakaópor
  • 125 ml tej
  • 70 g liszt
  • 1 mokkáskanál sütőpor

Tetejére:
  • eperlekvár, de lehet málna, áfonya stb.
  • 6 kocka étcsokoládé késsel felaprítva
  • 1 nagy marék durvára tört dió vagy mandulalapok

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  2. 23 cm-es torta vagy piteformát kivajazunk, ha van kisebb még jobb.
  3. Az olvasztott vajat kikeverjük a cukrokkal, majd a tojással.
  4. Óvatosan hozzákeverjük a kakaóport, aztán a tejet, majd a sütőporos lisztet.
  5. A formába simítjuk, majd kb. 25 percig sütjük. Tűpróba! Ne szárítsuk ki, mert a sütőből kivéve is sül a tészta.
  6. Még forrón kenjük meg bővel eperlekvárral, majd szórjuk rá a csokidarabokat és a diót, így a csoki kicsit meg is tud olvadni rajta.
  7. Magában is fenséges, de akár vaníliafagylalttal is ehetjük.
Jó étvágyat!

2012. szeptember 23., vasárnap

Szilvás mákos lepény

Azt hiszem egy utolsó szilvás sütemény még belefér erre az évre. Szemitől kaptam hozzá kedvet, nagyon finom, reggelire is megállja a helyét a pohár tejjel.
Köszi Szemi, ezt is betettem a Tőled készült kedvenceim mellé! ♥


Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 80 ml olaj
  • 1,5 evőkanál rum
  • 1 citrom leve
  • 1 csomag sütőpor
  • csipetnyi só

  • 75 dkg magozott szilva
  • 10 dkg darált mák
  • 3 evőkanál porcukor
  • pici fahéj

  1. A tojásokat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Hozzákeverjük a tojást, a citrom levét és a rumot, majd a sütőporos lisztet az olajjal felváltva.
  2. Kivajazott lisztezett tepsibe öntjük.
  3. A tetejére tesszük a kimagozott szilvát a héjával lefelé, nehogy eláztassa a tésztát. A a cukorral és fahéjjal elkevert darált mákot a tetejére szórjuk.
  4. 175 fokra előmelegített sütőbe kb. 35 percig sütjük.

Jó étvágyat!

2012. szeptember 19., szerda

Szilvás gombóc pitébe álmodva

Még árulnak szilvát, így van rá mód elkészíteni. :) A címet nem hiába kapta, mert ízre pont olyan mint a megunhatatlan szilvás gombóc! Próbáljátok ki pillanatok alatt összeállítható!





Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 ek cukor
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • csipetnyi só
  • 1-2 kanál tejföl, ha nem akar összeállni a tészta

Töltelékhez:

  • 20 db közepes magbaváló szilva
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 mokkás kanál fahéj
  • 2-3 marék zsemlemorzsa

  • 1 tojássárga a kenéshez


  1. A szilvákat mosás után félbevágjuk és kimagozzuk.
  2. Egy 30 cm-es kerek piteformát vajazzunk ki.
  3. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  4. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval gyorsan tésztát gyúrunk.
  5. Lisztezett felületen kettévesszük és a pitesütő formájára nyújtjuk. Beleigazítjuk a formába, megszórjuk zsemlemorzsával és belsejükkel felfelé kirakjuk a felezett szilvákkal. 
  6. A cukor és fahéj keverékével hintsük meg a szilvákat.
  7. A másik kinyújtott tésztából derelyeszaggatóval 1-1,5 cm-es csíkokat vágunk és feldíszítjük vele a pitét, vághatunk különböző formákat is, a fantáziánkra hagyatkozva. Befedhetjük akár teljesen, de akkor villával szurkáljuk meg. Végül tojássárgával lekenjük.
  8. 35 perc alatt szép zsemleszínűre sütjük.
  9. Porcukorral tálaljuk

Jó étvágyat!

2012. szeptember 17., hétfő

Expressz Croissant tökmagliszttel

Tökmagliszttel már készítettem zsíros kiflit. Finom is volt, de nélküle azért jobban csúszott. Most viszont Citromhab croissant-ját teszteltem vele. Tulajdonképpen Limarától sütöttem először ilyen expressz croissant, de Citromhabnál megtetszett, hogy a vajat olvasztva kente a rétegek közé, így csökkentve annak mennyiségét is.
Drága Petra ezt most neked küldöm, mert ez egy tuti hibátlan recept tökmagliszttel turbózva. Ne keresgélj tovább, próbáld ki, a gyerekek is imádni fogják! :))
Szerintem a lényeg az, hogy sose túlozzuk el ennek a lisztnek a mennyiségét, mert túl intenzív lesz az íze. Ilyen arányokkal viszont fantasztikus, meleg ropogós reggelit varázsolhatunk az asztalra. Nálunk kivétel nélkül mindenkinek nagyon ízlett, nem is maradt másnapra!
A tökmagliszt jótékony hatásairól itt olvashatsz bővebben.



Hozzávalók 16 darabhoz

a tésztához:
  • 150 g bio tönköly liszt
  • 250 g sima liszt
  • 60 g tökmagliszt (ha nincs ilyen lisz akkor mehet helyette nyugodtan simaliszt)
  • 40 g élesztő
  • 90 ml tej
  • 80 ml olaj
  • 175 g tejföl
  • 2 tojás
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 kávéskanál cukor
a töltelékhez:
  • 50 g olvasztott vaj
  • 250 g trappista sajt (lehet füstölt is )

  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:
  1. A liszteket a dagasztótálba tesszük és a közepébe egy kis mélyedést igazítunk. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és ráöntjük a meglangyosított tejet. Letakarjuk 10 percre míg felfut az élesztő.
  2. Ezután a többi hozzávalóval tésztát dagasztunk, majd félretéve meleg helyen duplájára kelesztjük.
  3. Mikor megkelt 4 részre osztjuk, kettőt kinyújtunk kör alakúra és az alsót megkenjük olvasztott vajjal majd ráhelyezzük a másik tésztát, szintén megkenjük vajjal majd jól megszórjuk sajttal és finoman rányomkodjuk.
  4. 8 cikkelyre vágjuk és feltekerjük, majd sütőpapiros tepsire sorakoztatjuk őket. Ugyanezeket a műveleteket végezzük el a másik két tésztával.
  5. Fél órára letakarva félretesszük kelni őket.
  6. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  7. A kiflik tetejét megkenjük a felvert tojással, majd megszórjuk sajttal.
  8. Kb. 25-30 perc alatt pirosra sülnek.

A sütőpapíron sorakozó kifliket betehetjük egy éjszakára a hűtőbe, majd másnap kenjük le őket tojással, szórjuk meg sajttal és előmelegített sütőben süthetjük is. Rögtön meleg ropogós reggelivel indulhat a nap! :)

Jó étvágyat!

2012. szeptember 15., szombat

Narancsos csokoládészelet - citrommázzal

Ismét egy sütemény ami felveheti a versenyt a sütés nélküli édességekkel, időspórolás tekintetében, sőt!
A nyáron többször is elkészült, főleg, ha vendégeket vártam, csekély időráfordítással olyan finomságot tudtam felszolgálni, hogy a rutinos süteménysütő kedves vendégem is többször repetázott.
Szintén egy recept, ami megjelent a Kifőztük szeptemberi számában. :)


Hozzávalók 20 x 28 cm-es tepsihez:
  • 12 dkg vaj
  • 4 dkg étcsokoládé
  • 6 dkg tejcsokoládé
  • 25 dkg narancslekvár (vagy áfonya, esetleg eper)
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg barna cukor
  • 5 dkg xilit
  • 2 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor

a citrommázhoz:
  • 180 g porcukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1-2 evőkanál meleg víz
  
  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. A tepsit kibéleljük szilikonos sütőpapírral vagy alufóliával, úgy hogy az oldalára is felérjen.
  3. A vajat kis lángon elkezdjük felolvasztani és amikor már majdnem elolvadt, hozzáadjuk az apróra tördelt csokoládékat, majd amikor a csokoládé is olvadásnak indult, félrehúzzuk a tűzről  és simává, egyneművé keverjük.
  4. Ezután hozzátesszük a narancslekvárt, a sót, a cukrot, a villával felvert tojásokat és jól összekeverjük, végül kanalanként beledolgozzuk a sütőporral elegyített lisztet is.
  5. A kész tésztát a sütőformába öntjük és tűpróbáig sütjük, kb. 40-45 percig. Tűpróba!
  6. A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni.
  7. A citrommázhoz a porcukrot és a citromlevet összekeverjük 1-2 evőkanál vízzel, hogy olyan sűrű krémet kapjunk, ami még kenhető, de már nem folyik le a süteményről. Megvárjuk amíg a máz megdermed és kb. 15-30 perc múlva már szépen szeletelhetővé nem válik.
 Jó étvágyat!

2012. szeptember 11., kedd

Szilvás mandulás szelet

Szilvaszezon! Próbálok az évszaknak megfelelő gyümölcsökkel és zöldségekkel dolgozni, mert úgy olvastam több helyen, hogy ennek komoly élettani hatásai vannak. Sőt érdemes azokból a hozzávalókból választani amik a környékünkön termett és nem szenvedett hosszú órákat kamionokban, esetleg hajókon, míg a céljához ért. Arról is olvastam, hogy a messziről jött gyümölcsöket és zöldségeket érésgátlóval kezelik a szállítás megkezdése előtt, majd a célba érés után pedig érésgyorsítóval. Nem tudom mi igaz ezekből, de már semmin sem lepődöm meg. Bár azt nem értem, hogy egy a fáról, bokorról leszedett gyümölcsöt lehet-e érésre serkenteni kémiai anyagokkal.
Inkább jöjjön a süti:
Most egy kicsit pikánsabb piteszerű süteményt hoztam mint hasonló társai, ezt pedig a benne rejlő rum és a tetején elterülő mandulás hab adja. Szintén megtalálható a Kifőztük újság szeptemberi számában.


 Hozzávalók 23 x 40 cm tepsihez:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg puha vaj
  • 3 tojássárgája
  • 2 evőkanál rum
  • 1-2 evőkanál tejföl

 a tészta szórásához
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa


a töltelékhez:

  • 15 magvaváló szilva
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 2 evőkanál rum


a mandulás habhoz a tetejére:

  • 4 tojássárgája
  • 4 tojásfehérje
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg durvára tört mandula
  • 2 evőkanál rétesliszt
 

  1.  A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, de csak annyi tejföllel, hogy ne túl lágy tésztát kapjunk. 1 órára a hűtőbe tesszük.
  2. Ezalatt a szilvákat megmossuk, kimagozzuk és 4 gerezdre vágjuk.
  3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tepsit kivajazzuk és lisztezzük.
  4. A tésztát kinyújtjuk és a tepsibe tesszük, megszórjuk a zsemlemorzsával és kirakjuk a szilvagerezdekkel.
  5. Megszórjuk a vaníliás cukorral, és rálocsoljuk a rumot.
  6. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, beleforgatjuk a mandulát és a lisztet, majd óvatosan hozzákeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjéket. Rásimítjuk a szilvarétegre, majd kb. 50 percig sütjük úgy, hogy mikor a hab pirulni kezd sütőpapírt teszünk rá.
  7. Kihűtve, kockákra vágva, porcukorral tálaljuk.


Jó étvágyat!

2012. szeptember 8., szombat

Fűszeres pulykacomb

Nem rajongok a pulykáért, igazából nem is tudom megmondani miért. Viszont akciósan tudtam venni pulykacomb felsőt és úgy okoskodtam, hogy csak van már annyi rutinom, hogy kisüssek belőle valamit. ;D
A pozitív hozzáállást siker koronázta, olyannyira, hogy a tegnapi próba után ma is ezt készítettem ebédre! :))



Hozzávalók:
  • 2 filézett pulyka felső comb
  • 2 vöröshagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • 1 evőkanál házi ételízesítő (ebben az esetben nem kell külön sózni is)

Fűszerkeverékhez:
  • 1 mokkáskanál kakukkfű
  • 1 mokkáskanál rozmaring
  • 1 mokkáskanál lestyán
  • 1 mokkáskanál majoranna
  • 1 kávéskanál petrezselyem



  1. A fűszereket egy kis tálkába összekeverjük.
  2. A húsokat átmossuk, és 4-5 darabra vágjuk mindegyiket.
  3. A hagymákat felaprítjuk és a kókuszzsíron megdinszteljük, majd a húsokat sózás nélkül fehéredésig pirítjuk mindkét oldalukon. Ezután szórjuk rá a fűszerkeveréket és a házi ételízesítőt.
  4. Fedő alatt puhítjuk, majd fedő nélkül zsírjára sütjük.
Jó étvágyat!

2012. szeptember 7., péntek

Almás béles

Igazi őszi finomság! Többször ettem és többször sütöttem, de ez a mostani.... valami mennyei lett, pedig az alma kevésnek tűnt és a tésztából kimaradt a sütőpor. Milyen szerencse! Mert a tésztája puha omlós lett és a töltelék is pont megfelelő mennyiségű. Nem is tartalak fel benneteket, inkább vegyétek elő a hozzávalókat és gyorsan süssetek egy tepsivel!!! :)


 Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt
  • 25 dkg vaj (15 dkg vaj és 12 dkg zsír is lehet)
  • 1 tojás
  • 1 kávéskanál sütőpor (elhagyható)
  • csipetnyi só
  • 1-2 kanál tejföl, de csak, ha nem akar összeállni a tészta, nekem nem is kellett bele mert a tojás elég nagy volt!

Töltelékhez:
  • 1 kg alma
  • 10 dkg cukor
  • 1 mokkás kanál fahéj
  • 2-3 marék zsemlemorzsa
  • 1 tojássárga a kenéshez


Anna imádja és főleg az almatölteléket!
Végre valaki a három nő közül aki a gyümölcsöt szereti! :))
  1. Az almát mossuk majd hámozzuk meg és reszeljük le, majd egy lábosban főzzük össze a cukorral, egészen addig amíg a levét elpárologja. Tehetünk bele citromot, ha túl édes az almánk, vagy kevesebb cukrot, de ez fordítva is igaz.
  2. Egy kb. 40 x 23 cm-es tepsit kivajazzuk és lisztezzük.
  3. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  4. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval gyorsan tésztát gyúrunk.
  5. Lisztezett felületen kettévesszük és tepsi alakúra nyújtjuk, beleterítjük a formába, megszórjuk zsemlemorzsával és ráterítjük a dinsztelt almát. A másik kinyújtott tésztával befedjük, villával megszurkáljuk és tojássárgával lekenjük.
  6. Szép zsemleszínűre sütjük. kb. 30 perc.
Jó étvágyat!

2012. szeptember 3., hétfő

Marcipános linzerszívek

Ez egy különlegesen finom aprósütemény, amit legjobb, ha frissen fogyasztunk, igazából esélye sincs megérni a másnapot! Egyike azon receptjeimnek, ami a Kifőztük szeptemberi számában jelent meg. :)
Érdemes egy 4 tagú családnak dupla adaggal indítani, mert mi komolyan összevesztünk rajta! :DD


Hozzávaló 22 darabhoz:
  • 18 dkg liszt
  • 125 g puha vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 20 dkg marcipánmassza
  • sárgabarack lekvár

  1. A lisztet a cukorral és a sóval összekeverjük, majd a vajjal elmorzsoljuk, végül a tojássárgával sima tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
  2. Lereszeljük a marcipánt.
  3. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, belekeverjük a marcipánt.
  4. Lisztezett felületen átgyúrjuk a tésztát, 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk.
  5. Sütőpapíros lemezre sorakoztatjuk a szíveket, és a csillagcsőrös zsákba töltött habból kontúrt húzunk a tészta szélére.
  6. A közepét kitöltjük lekvárral. 180 fokos sütőbe téve 15 perc alatt megsütjük.
    Kicsit hűlni hagyjuk, és már fogyaszthatjuk is.


Jó étvágyat!

2012. szeptember 1., szombat

Nyári lakásfelújítás - egy része!

Kicsit rendhagyó bejegyzéssel jövök, remélem azért ennek is örültök, főleg, hogy tudom, Ti mind szépérzékkel megáldott hölgyek, urak vagytok! :)
Mindenképpen szerettem volna magamnak ide felrakni ezt a bejegyzést, és biztos vagyok benne, hogy annak ellenére, hogy nem konyháról van szó, nekünk nőknek a lakberendezés is a szívünk csücske.
Sok mindent terveztünk erre a nyárra, de mesterember  és idő hiányában csak a felét sikerült kiviteleznünk.
Mivel két lányunk van már és ráadásul 10 év korkülönbséggel, ezért szeretnénk nekik külön szobát, aminek első lépése volt, hogy a mostani hálónkból átköltöztünk a gyerekek szobájába, hogy majd jövőre a volt hálónkból két kisebb gyerekszobát varázsoljunk.
Így viszont az új hálónkat kellett egy kicsit összerántani.
Én imádom az ilyen volt és ilyen lett lakásfelújításról szóló fotókat, ezért elsőként a magam örömére készítettem ezt az összeállítást, és persze azoknak akik szintén szeretik.


Az ágy mögötti fal egy nagyon szép szövet hatású tapétát kapott, körben a fal pedig olíva színűre lett festve.
A bútorok maradtak a régiek, apától ígéretet kaptam arra, hogy az ágy háttámláját leszereli és a helyére egy szépen pácolt fából készültet tesz. Az ágytól nem szívesen válunk meg, igaz lassan 15 éves, de ezt anno extra méretűre gyártattuk és még tökéletes a rugózata is. Ekkora ágyat manapság nem látok sehol, így, ha ez cserére szorul majd, akkor apának kell egyet gyártania! A tervek már készen vannak a fejében és Esztimnek jövőre el is készít egy kisebb prototípust. :DD

 
Elég szembetűnő a változás...

Itt pedig az új csillár amit hihetetlen kedvező áron vettem, nem volt 8000 Ft.
Igaz nem olyan monumentális mint amilyet szerettem volna, de 50 000 Ft-ot mégsem adok egy csillárért!!! :D
A párnákat még anyukám varrta évekkel ezelőtt és egy ideje a szekrényben lapultak,
de most megtaláltam méltó helyüket. :)


Ő itt az én angyalkám Kankalintól!
Csodás dolgokat készít és nem az első munkája ami hozzám került.
A szép nyulait is megmutattam már nektek, aki esetleg még nem látta, itt megkukucskálhatja. :)
Ennek az angyalkának tökéletes helye van a hálónkba,
hol ide, hol oda akasztom, hogy mindig szem előtt legyen! :))
Nézzétek milyen szépen kidolgozott.


Hát idén nyáron egyenlőre ennyi készült a tervekből. :)
Ígérem ezután receptek jönnek! :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...