2012. december 9., vasárnap

Adventi fűszeres, likőrös kuglóf

Még egy kedvenc a Kisalföld receptjei 9. című kedvencemből. Igazi ünnepi finomság, a mézeskalács ízvilágával, megfűszerezve meggyel és likőrrel.

Mindenkinek békés Adventet kívánok!


 Hozzávalók:
  • 20 dkg puha vaj
  • 20 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 3 evőkanál tej
  • 25 dkg liszt + 1 evőkanál
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 5 tojás (szétválasztva)
  • 1 üveg magozott meggybefőtt
--------------------------------------
  • 5 evőkanál krémlikőr
  • 100 g étcsokoládé (Boci)
  • 100 g tejcsokoládé (Boci)
  • díszítéshez, mogyoró, dió, cukorkák stb. (nálam mogyoró krokant)
  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  2. A kb. 22 cm-es kuglófformát jól kivajazzuk és lisztezzük.
  3. A vajat a fele cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a tojások sárgájával tovább habosítjuk. Hozzáadjuk a tejet, a sütőporral és mézeskalács fűszerrel elkevert lisztet.
  4. A tojások fehérjét a csipet sóval elkezdjük habbá verni, majd a maradék cukrot is hozzáöntjük és keményre verjük.
  5. A vajas krémhez forgatjuk szilikonlapáttal, majd az +1 evőkanál liszttel elkevert (lecsepegtetett) meggyet is beleforgatjuk.
  6. A sütőformába kanalazzuk, szépen eligazítjuk, majd 180 fokon 1 órán át sütjük. Tűpróbát végezzünk!
  7. A formában hagyjuk kihűlni és ezután fordítjuk egy tálra, és meglocsoljuk a krémlikőrrel.
  8. A csokoládékat kockára tördeljük és vízgőz felett félig megolvasszuk, majd a tűzről lehúzva addig kevergetjük míg a maradék is felolvad.
  9. Ráöntjük a kuglófra, majd megszórjuk éppen azzal amit otthon találtunk, mogyoróval, dióval, cukorkával, rumos mazsolával.
  10. Tegyük dermedésig hűtőbe.
 Jó étvágyat!

14 megjegyzés:

  1. Tetszik, egyszerűen elkészíthető és nagyon fincsi lehet! :) Jó ötlet meggyel társítani az egyébként karácsonyi ízvilágot! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom kuglófot sütöttél. Igazi ünnepi hangulatban van. Én már nagyon régen sütöttem kuglófot, pedig van többféle formám is. Hm, le kéne porolnom... :o)

    VálaszTörlés
  3. A kuglóf nagyon szép! Nektek is békés Adventet!

    VálaszTörlés
  4. Csodás adventi kuglófot készítettél, nálad már igazi karácsonyi hangulat van:) Nagyon szeretjük a kuglófokat, mégis ritkán sütök, de a tiéd láttán kénytelen leszek:)

    VálaszTörlés
  5. Csokis, meggyes, fűszeres, s szép. Más nem is kell:-)
    Olyan egyszerűen elkészíthetőek a kuglófok, és mutatósabbak, érdekesebbek, mint a sima szeletelt sütik, mégis el vannak hanyagolva, s látom, nem csak nálam.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Barbi! A krémlikőr hova kerül? Köszönöm! Hajni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajnalka, köszi az észrevételt, javítottam! :))
      A kihűlt kuglóf tetejét locsoljuk meg vele, majd csorgathatjuk rá a csokoládét! :)

      Törlés
  7. Ritkán sütök kuglófot, pedig szeretjük, de sok az az egy óra sütési idő, csak ezért.
    Nagyon guszta lett ez az igazán karácsonyi ízvilágú kuglóf!

    VálaszTörlés
  8. Istenien fest! Nektek is békés Adventet :)

    VálaszTörlés
  9. Csodálatos recept! Feltétlenül kipróbálós! :)

    VálaszTörlés
  10. Hangulatos a sütemény,közeledik a karácsony:)

    VálaszTörlés
  11. Nagyon gusztusos és a képektől teljesen karácsonyi hangulatba estem! :D

    VálaszTörlés
  12. Gyönyörű szép! És mennyire finom lehet! Milyen nehéz is nézegetni ezeket a finomságokat és közben nyeldesni a nyálamat:))

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm szépen mindenkinek! Olyan jó volt reggelente egy szelettel indítani a napot! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...