2012. október 25., csütörtök

Krémes burgonya mézes csirkemellel

Egy különleges burgonyaköretet hozok, ami szerintem sült húsokhoz és rántott szeletekhez is kiváló.
A Kifőztük szeptemberi számában is megjelent. Biztosan fogom az elkövetkező ünnepekre készíteni mert nagyon finom, érdemes kipróbálni a sok megszokott köret helyett.

Hozzávalók a krémes burgonyához:
  • 6 nagyobb héjában főtt burgonya
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 púpozott evőkanál vaj (vagy kókuszzsír)
  • 5 dl tej
  • 1 evőkanál házi ételízesítő (vagy bio)
  • őrölt bors
  • reszelt szerecsendió
  • kis csokor felaprított friss petrezselyem a tetejére
  1. A burgonyát előző nap megfőzzük, hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk, hagyjuk kihűlni, majd letakarva a hűtőbe tesszük.
  2. A hagymát apróra vágjuk, a vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a lisztet és pár percig együtt pirítjuk.
  3. Felengedjük a tejjel és beleszórjuk a fűszereket.
  4. Besűrítjük, majd a tűzről levéve beletesszük a hosszában kettévágott, majd kb. fél centisre szeletelt krumplikat úgy, hogy mindet teljesen bevonja a mártás.
  5. Végül rászórjuk a felaprított friss petrezselymet, óvatosan összeforgatjuk és lefedve hagyjuk, hogy a burgonya átmelegedjen a szósztól.

a mézes mustáros csirkemellhez:
  • 2 db filézett csirkemell
  • 2 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál olaj
  • őrölt bors
  1. A húsokat vékony szeletekre vágjuk és megsózzuk.
  2. A mustár, a mézet  és az olajat egy tálkában összekeverjük.
  3. Egy serpenyőt vékonyan kiolajozunk és felmelegítünk.
  4. A húsokat egymás mellé fektetjük benne (nem biztos, hogy mind belefér, ez esetben két részletben is végezhetjük a sütést), elég, ha csak a tetejüket jól megkenjük a mézes keverékkel (de aki szeretné, mindkettőt megkenheti), és mindkét oldalát közepes lángon pirosra sütjük.
  5. Nagyobb tálra halmozzuk a krémes burgonyát, meghintjük friss petrezselyemmel, majd a hússzeleteket melléfektetve tálaljuk.

 Jó étvágyat!

12 megjegyzés:

  1. Csirke és pulykamellet szoktam így készíteni, de a köret isteni lehet!Ki fogom próbálni Barbi!

    VálaszTörlés
  2. Ez nagyon finom lehetett! A hús is, és a krumpli is nagyon csábító :)

    VálaszTörlés
  3. Ez tényleg guszta, étvágygerjesztő már a fotón is :)

    VálaszTörlés
  4. Még szerencse,hogy már vacsiztam:)Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  5. A Kifőztükben láttam is, és már kíváncsian vártam a receptet, nagyon finomságos lehet! :) Szerintem hétvégén ki is próbálom! :)

    VálaszTörlés
  6. Nekem is nagyon tetszik:) Guszta :)

    VálaszTörlés
  7. Isteni összeállítás, remek ötlet a köret meg a husi is az ünnepi asztalra:)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon guszta! Még jó, hogy ilyenkor hajnalban valami csoda folytán nem bírok enni. :DDD Én is felfigyeltem rá. Lehet megkóstoljuk mi is! :) A mézes husit is készülök elkészíteni, mézes mártogatóst már ettünk, remélem ez is fog ízleni a családnak! :)))

    VálaszTörlés
  9. De érdekes ez a burgonya köret. Sosem hallottam még erről. Nagyon finom lehetett így a két íz!

    VálaszTörlés
  10. De jó! Jöhetne nekem ebédre!

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm szépen mindenkinek!
    Aki rászánja magát a tesztelésére, nem fog csalódni biztosíthatom! :)

    VálaszTörlés
  12. Kedves Mindenki!
    ...nekem nagy mákom van, mivel néha korgó gyomorral megyek kedves barátomhoz, cégtársamhoz /ezt szoktam mondani másoknak/, kollégámhoz, bár ebben csak a papír közös...
    Szóval sokszor kóstoltam, mit kóstoltam ettem, repetáztam és még egyszer kértem Barbara remek főzőcskéiből. Csak ajánlani tudom minden olvasónak és bátor gasztroújítónak ezeket a remek recepteket! Hajrá, had növekedjen súlyában is a nemzet...aztán jöhet egy tuti fogyókúra!!!
    Egy jó tanács a végére, régebben rengeteg Colát ittam, kb 5 hónapja nem iszom egy korty Colát sem és nem fogytam egy kilót sem de a benzin olcsóbb lett, tehát megérte! Ja, hogy mi ebben a jó tanács: szeressétek egymást emberek, mert rossz irányba tart a világ. A Barbara viszont tök jól főz ez tuti! Mindenkinek szeretettel: FJ

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...