2012. június 16., szombat

Gesztenyés torta gesztenyeliszttel

Ez a torta is mennyei és pofonegyszerű! Lehet külsőre nem a leg bizalomgerjesztőbb, de ízre fantasztikus!!
Egyik különleges hozzávalója a tésztának a gesztenyeliszt. Használt már valaki?
Érdekessége a gesztenyelisztnek, hogy akár 100 %-ban helyettesítjük a receptben megadott liszt mennyiséget ezzel az erőteljes aromájú liszttel. Kenyerek, péksütemények készítéséhez kiváló, igen jól passzol, gesztenyés, csokoládés, mogyorós, mandulás és mézes süteményekhez. Kevesebb emészthető szénhidrátot tartalmaz, mint a búzaliszt. Magas a rosttartalma.
A liszt színe fehér, nálam a torta tésztája azért lett ilyen sötét, mert a meggylikőr megszínezte. :)

Energiatartalom 100 g-ban:
Energia: 344 Kcal
Szénhidrát: 71,4 g
Fehérje: 6,29 g
Zsír: 3,66 g


Akit érdekel a xilit és gesztenyeliszt az az oldalsávban talál elérhetőséget az internetes rendeléshez. Továbbá 10 %-os kedvezményt is kap ajándékba! Van még jó pár különleges és nem általános lisztfajta, pl. szőlőmag-, lenmag-, kókusz-, szezámmag-, napraforgóbél-, mák-, törökmogyoró-, tökmag-, szőlőmagliszt, stb.
Segítség lehet a lisztérzékenyeknek vagy a paleo táplálkozás követőinek.

Legközelebb egy tökmagliszttel készül finomságot hozok, de most jöjjön a gesztenyeliszttel készült torta.



Piskóta tésztához:
  • 4 tojás
  • 200 g Xilit porcukor (kávédarálón készült)
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 200 ml olaj
  • 150 ml tejszín
  • 50 ml meggylikőr
  • 50 g sima liszt
  • 50 g gesztenyeliszt
  • 100 g étkezési keményítő
  • 1 cs. sütőpor
  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. A lisztet a keményítőt és a sütőport összekeverjük.
  3. A tojást a porcukrot és vaníliás cukrot habosra keverjük, majd a tejszínt és meggylikőrt is belekeverjük. A lisztes keveréket is hozzáadjuk, majd az olajat. Ne ijedjünk meg, hogy túl hígnak tűnik, jók a mennyiségek! :))
  4. A sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk a tésztát.
  5. Kb. 40-50 perc alatt megsül, végezzünk tűpróbát.
  6. Mikor megsült hagyjuk kihűlni, majd kettévágjuk és a következő krémmel töltjük.


Krém:
  • 1 cs. gesztenyepüré
  • 250 g mascarpone
  • 4-5 ek.  Xilit porcukor
  • 1 tk. jamaikai rumaroma
  • 1 ek. kakaópor
  • 50 ml tejszín
  1. A hozzávalókat robotgéppel jól összedolgozzuk, majd a két tortalap közé kenjük.
  2. A torta tetejét meggyel, tortazselével és habfixálós tejszínhabbal díszítjük.
Jó étvágyat!

17 megjegyzés:

  1. óó, ez nagyon is felgerjesztette a bizalmamat a torta iránt :) nyami

    VálaszTörlés
  2. Ez kriminális lett!!! teljesen bizalomgerjesztő

    VálaszTörlés
  3. Betyárul néz ki az biztos, főleg felvágva! Máris megnézem ezeket a különleges liszteket. Minden esetre, nagyon biztató a tortád láttán! GUSZTAAA!!!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon csinos tortát rittyentettél, és még egészséges is! Nagyon tetszik. :)))

    VálaszTörlés
  5. Tyű, de szép ez a torta! :)) Kíváncsian vártam már, és várom a többit is (u.ilyen kíváncsisággal:)).

    VálaszTörlés
  6. Méghogy nem bizalomgerjesztő?! Dehogynem, nagyon is az, gyönyörű és biztosan finom is! Az már csak ráadás, hogy egészséges hozzávalókból készült! :)

    VálaszTörlés
  7. Barbi, már megint nagyon szép tortát készítettél! Szuper!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon tetszik a torta recepted, mentem is!:)

    VálaszTörlés
  9. Még nem használtam gesztenyelisztet, de szépséges tortát varázsoltál belőle! Ugye, azért sima lisztből is elkészíthető?:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gerdi persze, ez a tortaalap eredetiben itt már elkészült sima lisztből és tojáslikőrből is, Tündi bőségtortája cím alatt!
      http://barbikonyhaja.blogspot.hu/2012/05/tundi-boseg-tortaja-tojaslikorrel.html
      Köszi! :)

      Törlés
  10. Nagyon szép és finom tortát készítettél a gesztenye lisztből! Egyszer használtam már ezt a lisztet, de a tökmaglisztes receptedre kíváncsi leszek. Kipróbáltam keksznek az jó lett, aztán kísérleteztem kenyérrel de az nem sikerült.

    VálaszTörlés
  11. Szépséges lett ez a torta :) Nem is tudtam, hogy ennyi fajta liszt van :)

    VálaszTörlés
  12. Köszönöm mindenkinek a kedves hozzászólást! :))
    Érdemes ezeket a liszteket kipróbálni, mert nagyon egészségesek, a fehér liszttel ellentétben! :)

    VálaszTörlés
  13. Ooo ez a torta nagyon finom lehet! Főleg,h még a liszt is benne gesztenyés. :)) Meg az a jamaikai rum. :)

    VálaszTörlés
  14. Meggylikör helyett mit lehet?Szerinted milyen krémmel lehet még tölteni?Annyira nem szeretem a gesztenyét.Valamint a fehér lisztet lehet 1:1 ben tönkölyliszttel helyettesiteni?Mert én egyáltalán nem használok sima lisztet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Edit akkor ajánlanám ezt a tortát és a lisztet helyettesítsd, fele-fele arányban tönköllyel és zabpehelyliszttel. :)
      http://barbikonyhaja.blogspot.hu/2012/05/tundi-boseg-tortaja-tojaslikorrel.html

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...