2012. június 12., kedd

Finom Update zsemle

Anyukámmal hozattam Master mix lisztet és hozzá kerestem receptet. Így akadtam Mézesélet blogján egy zsemlére ami nagyon megtetszett. Hirtelen ötlettől neki is ugrottam mikor kiderült, hogy sok minden hiányzik még hozzá, így improvizálnom kellett! Nagyon finom zsemle kerekedett belőle, még másnap is tökéletes volt szendvicsnek, Esztinek a suliba.


Pl. nem volt BL 80-as lisztem, se joghurtom, de még kefirem-, tejfölöm se, ja és savóm sem ezért a hozzávalók így alakultak nálam:

  • 20 dkg sima liszt
  • 20 dkg graham liszt
  • 20 dkg Master Mix
  • 1 ek. burgonyapehely
  • 3 dkg élesztő
  • 1 kk. cukor
  • 3 dl tej
  • 2 dl víz
  • 3 ek. citromlé
  • 2 kk. só
  • 30 g olvasztott vaj


  1. A liszteket és a burgonyapelyhet tegyük a kelesztőtálba, egy kis mélyedést igazítsunk a közepébe, ide morzsoljuk az élesztőt és szórjuk a cukrot, majd meleg tejjel (nem forró!!), felöntjük és hagyjuk letakarva 10 percig.
  2. Ha szépen felhabosodott, akkor mehet bele a többi hozzávaló a vaj kivételével!
  3. Dagasszunk tésztát kb. 10-15 percig, ha kell még folyadék, pótoljuk tejjel vagy vízzel, a lényeg, hogy egy finom lágy tésztát kapjunk.
  4. Ezután apránként adagolva hozzádagasztjuk az olvasztott vajat is.
  5. Szórjuk meg liszttel és letakarva kelesszük kb. 1 órát.
  6. Mikor megkelt átgyúrjuk egy kicsit, majd 12 egyenlő részre osztjuk és zsemléket formázunk, majd sütőpapiros lemezre sorakoztatjuk őket.
  7. Vizes ecsettel kenjük le a tetejüket és fél órára, letakarva, újra tegyük félre kelni.
  8. A sütőt 200 fokra melegítsük elő és, ha megkeltek a zsemlék kenjük meg őket újra vízzel és szórjuk be magokkal, liszttel.
  9. 15-20 perc alatt készre sülnek.


Jó étvágyat!

23 megjegyzés:

  1. A kelt tésztákat lehet ám variálni, a siker biztos. Csak rá kell nézni a zsemléidre:-) Gyönyörűek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gerdi! A kelt tészta egy csodás találmány! :))

      Törlés
  2. De azért feltaláltad magad, szuper lett a zsömle:) Nem ismerem ezt a keveréket, de tökéletes lett vele a végeredmény:) Éppen a napokban sütöttem savóval többször is, mert maradt a túró készítésnél, nagyon elégedett vagyok vele.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, most meg én irigykedem a savó után, mint anno, Te a túró után! :)))

      Törlés
  3. Hm, így korán reggel összefutott a nyál a számban.....nagyon szépek lettek :-))

    Hirdettem egy játékot, kérlek nézz be hozzám, örülnék, ha csatlakoznál :-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek lettek! homályosíts fel légyszí, mi is az a Master Mix?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hivatalosan ez a termékinfó:
      Az Update1 Low-Carb Master Mix szénhidrátcsökkentő készítmény természetes alapanyagokból előállított speciális keverék, amely lisztekhez 50%-ban hozzáadva alkalmas különböző kenyerek, péksütemények, desszertek, édes sütemények, muffinok, valamint a száraztészták felszívódó (hasznosítható) szénhidrát-tartalmának csökkentésére.

      Okos kis liszt de sajnos nem olcsó!

      Törlés
    2. Köszi a kimerítő választ!

      Törlés
  5. Gyönyörű, magas zsemléid lettek....

    VálaszTörlés
  6. Olyan gusztán kínálod itt a zsömléidet,hogy rögtön megéhezek :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aleda köszönöm Neked is, kedves vagy!! :)

      Törlés
  7. Nem ismerem a Master mix-et, de ahogy olvasom a fenti válaszodban, jó lehet. Majd utána nézek...Hol vetted? Valamilyen malom ipari boltban? A zsemlék nagyon szemrevalóak és egészségesek. Nagyon guszta a tálalás is, pont egy reggelinek való! :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Kriszta a kedves szavakat!! :) A liszt Norbis termék így a norbi Update üzletekben lehet kapni, én is úgy hozattam anyukámmal, mert különben nem jutnék hozzá, de szerintem felétek biztos van ilyen bolt! :D

      Törlés
  8. Csudaklassz finomság. Azt hiszem most kell abbahagynom a blognézegetést és nekiállnom reggelizni, mert kilyukad a gyomrom a sok finomságtól!

    VálaszTörlés
  9. Annyira jó képeket készítesz!Persze az étel is az:))De szeretnék én is így fotózni:)Sajna a konyhám elég sötét,de próbálkozom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Rebarbara! :))
      Nekem is sötét a konyhám, de ha széthúzzuk a függönyt és közvetlenül az ablak elé pakolunk, az már sokat számít!! Vakut sosem használok, az szerintem elrontja a képet. :)

      Törlés
  10. De ügyi vagy :) Sajnos nekem mostanában eszembe sem jut ilyen házi finomságokat készíteni :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én meg naponta sütném, de nem teszem! :)) Köszi!! :))

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...