2012. május 2., szerda

Pâte brisée tejszínes karamellával és csokoládéval töltve!

Elkészült a sütemény Tücsök Bogár oldalán meghirdetett SAD 5. „Karamell, mert szeretem" fordulójára! Bevallom ritkán készítek karamellás süteményt, pedig szeretem, és azt kell mondjam, hogy ennek a játéknak köszönhetem ezt a mennyei édességet! Ötletes feladatot kaptunk és kíváncsian várom a többiek munkáit!
Remélem lesz aki kedvet kap az elkészítéséhez, mert rendkívül egyszerű, még, ha a leírás egy kicsit hosszúra sikeredett is! :)
Az alaptészta, Michel Roux Tésztavarázs c. könyvéből van.



Hozzávalók a tésztához:
  • 250 g finomliszt
  • 150 g puha vaj
  • 1 tk. finomított só
  • egy csipet kristálycukor (én többet tettem kb. 1 ek.)
  • 1 tojás
  • 1 ek hideg tej

Karamellkrémhez:
  • 1,5 dl tejszín
  • 200 g cukor
  • 1 csipet só
  • fél dl víz

Csokoládékrémhez (ganachehoz):
  • 200 g tejcsoki
  • 100 g étcsoki
  • 2,5 dl tejszín
  • diónyi vaj (a fénye miatt)
Már megint túlcsicsáztam, de ezt már nem tudom elhagyni!

A tészta összeállítása:
  1. A lisztet a munkafelületre készítjük a közepébe egy kis mélyedést igazítva.
  2. A vajat, tojást, sót, cukrot ebbe a fészekbe tesszük majd simára morzsolgatjuk, ezután a tejjel összegyúrjuk. Finom puha tésztát kapunk!
  3. Felhasználásig folpackba csomagolva hűtőben tároljuk, akár egy hétig is. Fagyasztóban 3 hónapi eláll.
  4. A hűtőből kivéve hagyjuk egy kicsit felengedni, majd nyújtsuk ki a piteformánknál (30 cm-es pitesütőben készült) valamivel nagyobbra, hogy a forma oldalára is jusson tészta.
  5. Béleljük ki vele a formát, majd böködjük meg villával a tésztát. Tegyünk bele sütőpapírt és öntsünk rá babot vagy rizst nehezéknek. 180 fokos sütőben 10 percig süssük, majd a nehezék és sütőpapír nélkül újabb 10-15 percig készre sütjük. Amíg hűl elkészítjük a töltelékeket.

Kezdjük a karamellel.
  1. A tejszínt felforraljuk és félretesszük.
  2. A cukrot és a vizet egy lábosba összeforraljuk állandóan kevergetve, majd forrástól szintén magas hőfokon hagyjuk bugyogni (ekkor már nem kell kevergetni csak figyelni) míg meg nem barnul, de csak olyan szép világosbarnára, narancssárgásra. 
  3. Összekeverjük, majd a még meleg tejszínt szép fokozatosan hozzádolgozzuk egy kézi habverővel. Belekeverjük a csipet sót és félretesszük, mert forrón nem szabad a tésztára tenni.
  4. Ha már langyos mehet a tésztára és tegyük a hűtőbe, amíg a ganache krém elkészül.
  5. Ha nagyon megszilárdulna a karamell akkor maximum hőfokon újra folyóssá tehetjük pár perc alatt.

Csokoládés (ganache) krém:
  1. A tejszínt felforrósítjuk és a csokoládékat beletördeljük és kevergetve felolvasszuk benne.
  2. Ezután keverjük bele a vajat.
  3. Végül ráöntjük a karamellrétegre és újra hűtőbe tesszük szilárdulásig.
  4. Lehet tejszínhabbal díszíteni tálalás előtt.

Igazán finom és kiadós sütemény, egy kis szelettel is tele lesz az ember! :))
Nálunk Anna már reggel, pizsibe belenyalt, miközben fotóztam!
Jó étvágyat!

26 megjegyzés:

  1. Hát nekem is jól jönne most egy ilyen szeletke:) Most már nekem is megvan ez a könyv, de mnég nem volt időm kipróbálni belőle semmit.
    Nekem így tetszik a diszítése is ahogy van:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon, de nagyon jól néz ki :) Biztos finom volt! Dehogy csicsáztad túl, nekem nagyon tetszik, kevesebb dísszel nem is mutatna ilyen jól :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett!Aranyos a kislányod:)

    VálaszTörlés
  4. Imááááádom a karamellt :) Ez csodás lehetett!

    VálaszTörlés
  5. Aztaaaaaa, irigylem Annát:):)

    VálaszTörlés
  6. Ez fantasztikusan néz ki, én is biztosan szeretném. :)

    VálaszTörlés
  7. Mesés darab, jól áll neki a díszítés is:) Nálunk nagy sztár a karamell, minden mennyiségben jöhet:)

    VálaszTörlés
  8. Túlcsicsázva? Ugyan már! Szolidan, harmónikusan gyönyörű! Az biztos, hogy most nem fogom elkészíteni, de csorog a nyálam utána:))

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szép lett a tortád! Nincs az túl csicsázva így szép és nagyon finom lehet. A kislányod nagyon szereti az édességet ugye? Volt mit nyalakodnia ebből a süteményből!:-)

    VálaszTörlés
  10. Gyönyörűen néz ki a sütid, szépen feldíszítetted. Szívesen elfogadnék egy szeletet :)

    VálaszTörlés
  11. Szuperül néz ki, ami a díszítést illeti, nekem tetszik, csodállak a türelmedért, én vagy porcukorral szórok meg mindent, vagy csokit reszelek rá :)

    VálaszTörlés
  12. Annyira szuper. Az alaptésztát már kipróbáltam, de most azt hiszem ki kell próbálnom meggyzselé helyett karamellel!

    VálaszTörlés
  13. Nem mondanék nemet egy szeletre. Irtó guszta. :D

    VálaszTörlés
  14. Isteni finom lehet, imádom az ilyesmi sütiket:)

    VálaszTörlés
  15. Ez aztán egy masszív kalória bomba! A lánykád tündérien nyúlkál, teljesen át van szellemülve. Nagyon édes! :o)

    VálaszTörlés
  16. Ez nagyon guszta!
    Biztos finom is volt! :))

    VálaszTörlés
  17. A torta szép és nagyon finom lehet!De Annád még szebb!!!!!

    VálaszTörlés
  18. Olyan guszta ez a karamelles csoda ;) Anna meg egy tünemény ;)

    VálaszTörlés
  19. Köszönjük szépen Anna nevében! :))) Neki a legjobb mert bármit és bármennyit ehet! Csak egyen! ;DDD

    VálaszTörlés
  20. Az a kifolyó karamell... Segítettem volna tündéri leányzódnak kóstolgatni:-)

    VálaszTörlés
  21. Szerintem sincs túlcsicsázva egyáltalán. Nagyon tetszik rajta a virágdíszítés is! :)

    VálaszTörlés
  22. Hát ez egyszerűen mesés azzal a kicsorduló karamellel... Muszáj lesz kipróbálnom! Gyönyörű a blogod, gratulálok hozzá! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, kedves vagy, én pedig sok szép tortát láttam nálad! Örülök. hogy benéztél! :)

      Törlés
  23. Szia!

    Mekkor piteformába sűtötted?

    Köszönettel: Brigi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Brigitta!
      30 cm-es pitesütőben készült. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...