2012. április 29., vasárnap

Zserbó csiga Vicuska hűtőben kelt csodatésztájából

A minap kakaós csigát akartam venni Esztimnek a boltban, mert reggelire mindig azt eszik és állandóan még én sem tudok sütni. Aztán mikor rámutattam, és kértem, a kis hölgy mosolyogva megjegyezte, hogy az nem kakaós, hanem zserbós... ? Sosem hallottam még ilyen csigáról így vettem párat. Sajnos én nem kóstoltam, de Esztinek nagyon ízlett, így el is döntöttem, hogy sütök. De a kelt tésztákkal az a legnagyobb gondom, hogy, ha aznap készítem elég sok időt vesz igénybe, így végre kipróbálhattam Vicuska hűtőben kelt csodatésztáját, amit előző este összedobtam és másnap reggel sütöttem. Tökéletes, könnyen kezelhető és kiváló minőségű  tészta, rendszeresen fogom használni, és a Hruscsovi tésztáját is - ami elvileg 4-7 napig eláll - biztosan kipróbálom ezek után!!!
Szívből ajánlom Vicuska receptjeit, mert nem mindennapiak! Köszönöm!!!



Hozzávalók a csodatésztához:

  • fél liter aludttej vagy kefir (nekem 175 g-os tejfölöm volt és egy 125 g-os citrom joghurtom és ezt a kettőt öntöttem fel tejjel, hogy fél liter legyen)
  • 4 tojás
  • 200 g olvasztott margarin vagy vaj (nálam kókuszzsír)
  • 2 kávéskanál só
  • 10-15 evőkanál cukor, tölteléktől függően
  • 5 dk friss élesztő vagy 1 evőkanál száraz élesztő
  • kb. 1 kg liszt és még plusz 3-4 evőkanál



  1. A tojásokat a cukorral, sóval kikeverjük majd az aludttejjel és olvasztott margarint is hozzákeverjük. Mehet hozzá a liszt és az élesztő.
  2. A tészta kicsit ragadós és lágy kell legyen úgyhogy a lisztet úgy adagoljuk. A tojások mérete miatt ez nem mindig egyforma.
  3. Bedagasztjuk a tésztát majd liszttel meghintve, és letakarva hűtőbe tesszük éjszakára.
  4. Vicuska szerint már 3 óra múlva lehet használni, de akár következő nap este is megsüthető.
  5. Másnap reggel a hűtőből kivéve, lisztezett felületen gyúrjuk át, vegyük 4 felé, igazítsuk cipó formára és letakarva hagyjuk pihenni kb. 20 percet.


Kettő cipóból zserbócsigát készítettem, a másik kettőből kakaós csigát.

A zserbósnál az alábbiak szerint járjunk el:
Nyújtsuk ki a tésztát, kenjük meg lekvárral és szórjuk meg porcukros darált dióval. Tekerjük fel és vágjuk 2-3 cm vastag szeletekre, vagy háromszögekre, mint a fotón.

A kakaós így készül:
A kinyújtott tésztát kenjük meg olajjal vagy olvasztott vajjal és szórjuk meg porcukros kakaóval. Én általában két púpozott evőkanál porcukorhoz 1 csapott evőkanál kakaópor arányt szoktam alkalmazni. Ezeket a rudakat is feltekerjük és tetszés szerint vágjuk.
A kakaós csigákat nem fotóztam le mert már többször késztettem, itt és itt megnézhetitek.

A sütőpapiros tepsin, hagyjuk fél órát kelni őket majd tojássárgával lekenjük és 190 fokos sütőben arany színűre sütjük.

Készíthetjük bármilyen akár sós töltelékkel is.

Jó étvágyat!

23 megjegyzés:

  1. Csodásak lettek:) Nagyon jó ez a tészta, már nálam is készült belőle több minden, mindig sikere volt. További szép hétvégét:)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűen néz ki, ezt a tésztát nekem is ki kell próbálnom! Kókuszzsírt hol veszel?

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűséges, nagyon tetszik az alsó kép kerete is! :) Még én se hallottam ilyenről, mármint, hogy zserbós, mert Vicuska receptje, nálam is mentve van :))) de ötletes, recept mentve. :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Visszajöttem elolvasni, a zserbós tölteléket, mert még reggel bedagasztottam Limara tésztáját, aztán most, hogy olvasom, én is ilyet sütöttem. :DDD

      Törlés
  4. Zserbó is, meg csiga is? Nyerő páros lehet!!!

    VálaszTörlés
  5. Vicuskának nagyon szuper receptjei vannak, az biztos. De Te sem panaszkodhatsz.Gyönyörűen megcsináltad, csak úgy kiabál a finomság róla.
    Nagyon tetszik a megújult blogod!:)) A receptet mentettem:))

    VálaszTörlés
  6. Nálunk a zserbó mindenféle formában jöhet, nagyon szeretjük! Viszem is a receptet, nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
  7. Az egész úgy ahogy van szuper,mentem!Gondolom irtó finom!!!

    VálaszTörlés
  8. Jó étvágyat??? Köszi! Nyelhetem a nyálam:) Mert annyira megkívántam a csigáidat. Gyönyörűek, akár zserbós, kakaós vagy akármilyen:))

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szuper csigákat sütöttél!!! Vicuskának valóban nagyon jó receptjei vannak, de a tieid is azok!! Ezt a kelt tészta receptet még nem láttam, de mentem, és ki fogom próbálni!! Köszi!
    Nagyon jó az "új ruhád"!!!:)

    VálaszTörlés
  10. De jó diósak! És szépek, ennivalóak... Holnapra már beterveztem az aranygaluskát, úgy hogy ezt el kell napolnom, de ki nem hagyom, máris tudom!

    VálaszTörlés
  11. Hú, de guszták ezek a csigák! Ezt a receptet én is megjegyzem, nálunk nyerő a kelt tészta is és a zserbó is, e kettő keveréke csakis jó lehet! :)

    Neked is gratula a kétszázadikhoz, sőőőt, ahogy látom, azóta már 201! :))

    VálaszTörlés
  12. Hú ez nagyon guszta, ki fogom próbálni az tuti!

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm szépen mindenkinek a kedves szavakat! Látom sokaknak felkeltette a kíváncsiságát ez a zserbós finomság, nemhiába! Csodálatosan finom és különleges péksüti! Próbáljátok ki! :)

    VálaszTörlés
  14. Ajjajjj!! Ezt muszáj lesz... Csodálatos, megint mint mindig... ;)

    VálaszTörlés
  15. Mekkora öröm látni ezeket a gyönyörű csigákat, élethű fotóidat!!! Köszönöm a bizalmat a recept iránt, csak kipróbált és bevált recepteket osztok meg, Barbi, felülmúlhatatlanok az alkotásaid :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vicuska, nagyon jólesik amit írsz, köszönöm a tészta receptet is! :)

      Törlés
  16. Nagyon jó ötlet.Ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  17. Az élesztőt fel kell futtatni vagy csak simán megy hozzá? :)

    VálaszTörlés
  18. Nagyon sok a 2 kanál só.....

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...