2012. április 19., csütörtök

Tejszínes karalábéfőzelék húsgombóccal

Imádnivaló főzeléket hozok, bevallom ezt az adagot én ettem meg mindet. Persze 3 napra elosztva, mert a többiek nem rajonganak érte én viszont nem tudom megunni. Ráadásul belefér egy diétás napba, no meg egészséges is.



Hozzávalók 3 főre:

  • 2-3 db karalábé
  • 1 vöröshagyma
  • 30 dkg darált sertéscomb
  • 13 dkg rizs
  • 1 tojás
  • 250 ml tejszín
  • kis csokor petrezselyem
  • 1 púpozott ek. liszt
  • 1 ek. házi vegeta, vagy 1 zöldségleves kocka


Elkészítés:

  1. A rizst 1x-es vízben megfőzzük, majd a darált hússal, tojással, sóval, borssal összekeverjük,  vizes kézzel gombócokat formázunk belőle.
  2. Egy kis fakanál kókuszzsíron az apróra vágott hagymát egy jó csipet sóval megdinszteljük.
  3. Beletesszük a kockára vágott karalábét és felöntjük bő vízzel.
  4. Felforraljuk majd beleeresztjük a gombócokat és pótoljuk a vizet ha nem lepné el.
  5. Sóval és vegetával ízesítjük a főzeléket, és addig főzzük takaréklángon, amíg a karalábé megpuhul. A friss, apróra vágott petrezselymet ilyenkor keverjük bele.
  6. A tejszínt kikeverjük az evőkanál liszttel és merőkanállal merünk hozzá a forró főzelék levéből, a hőkiegyenlítés miatt. Ezután folytonos keverés mellett öntjük a főzelékbe, besűrítve vele. 1 evőkanál liszttel könnyű, kicsit hígabb főzeléket kapunk ami az újbóli melegítésre még sűrűsödik. Aki főzött már főzeléket a saját ízlése szerint sűrítse.
Jó étvágyat!

Pár pillanatkép a kertünkről ahogy tavaszodik, ☺
és a bejárati ajtónk tövében már egy bokor petrezselyem díszeleg.
A szélvihar tavaly lekapta az ablakpárkányon hagyott zacskót, tele maggal
és beterítette vele a környéket, úgyhogy különféle fura helyen bukkan elő a petrezselyem.
A vicc az egészben, hogy az ajtó tövében található a legszebb, pedig nem sok földje van! ;-D




14 megjegyzés:

  1. A főzelékedet megenném együltömben! Bizony!
    Csodás a kerted, tavaszias :)
    A petrezselyem él és élni akar, hihetetlen, hogy ilyen résekben képes megkapaszkodni!!!! :D

    VálaszTörlés
  2. Pompás kis menzafogás! Kérek, kérek egy nagy tányérral!!

    VálaszTörlés
  3. Barbi! Mi kitaláljuk egymás gondolatait... épp ma délelőtt fényképeztem le az udvarunkat én is, mert van pár díszfánk és gyönyörűen virágzik (+ a gyümölcsfák is virágba borultak, emiatt az egész udvart virágillat lengi be, hmmm... annyira imádom). De nagyon tetszik a Ti udvarotok is, csodaszép minden fa nálatok is (a fenyők is milyen egyformán növekednek:). A kis petrezselyem pedig olyan aranyos.

    A főzelék meg csuda guszta! :D

    VálaszTörlés
  4. Ó, ezt a főzeléket nagyon megenném! Hétvégére főzök is, de csak magamnak, mert a többiek nem eszik. Csodás a kertetek! És az a petruska bokor! Szóval oda szórtad a magot, hogy az ajtóból szüretelhess!!! :o)

    VálaszTörlés
  5. Barbi!
    Nagyon szép a környezet,csodás a ház környéke,csodás dolog kertes házban élni,ezt én csak a Nagymamámnál élvezhettem,életem legszebb napjait pillanatait ott töltöttem.
    A főzelék szuper finom lehet,krémes imádom a krémes főzelékeket,ma az volt nálunk is, cukorborsó+sárgarépa krémes főzelék,hidegen melegem jöhet!! A petruska kalandos utazása tetszik!!!

    VálaszTörlés
  6. Szia! Nagyon finomat főztél. Nálunk is hasonló a helyzet. Van, amit csak én szeretek. Így volt ez most a medvehagymás krumplifőzelékkel.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szeretjük a karalábéfőzeléket húsgombóccal, igaz én másképpen készítem. Viszem a receptet és legközelebb kipróbálom, nálunk tuti sikere lesz. Nagyon szép a kerted, a fenyők csodálatosak.

    VálaszTörlés
  8. Szívesen megosztanám veled ezt a fincsi főzeléket:) Nálunk azért mindent megesznek, ha van hozzá hús. A tavaszi kerted nagyon szép, talán már itt is lesz valami:)Az élet utat tör magának a petrezselyem képében:)

    VálaszTörlés
  9. Gyönyörűek a fák, és az orgona, szeretem az illatát. Bocsi, de engem most ez hoz lázba, a karalábé, főzeléknek, nem annyira. ;)))

    VálaszTörlés
  10. Nagyon guszta a karalábéd, és szép a terítéked is, a virágzó fáid pedig gyönyörűek!

    VálaszTörlés
  11. Én is bekanalaznám akár egyedül is! Főzelék mindig jöhet :D Szép a kertetek! Olyan jó, hogy már virágosak a fák, most már csak a jó tavaszi időt rendeljük meg és minden oké lesz :)

    VálaszTörlés
  12. Szia Barbi! Az előbb írtad Gizi "Túrópuding vörös áfonyamártással" (sic!) receptjére, hogy "Gizi olyan jól fotózol, hogy öröm nézni!! Ha nem írod, hogy finom, én akkor is látom, mert olyan gusztán tálaltad." Csak nem gondolod, hogy Gizi fotózta és készítette azt az ételt? Látszik, hogy egy mesterszakács műve, és a képet egy ételfotós csinálta. Te tényleg elhiszed?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, ezt hogy érted. ? Gizinek van egy másik oldala is ahol tájképeket és egyéb életképeket mutat meg, nem hiszem, hogy a kirándulásaira is visz magával egy tájfotóst. ;D Igazából nem értem miért zavar téged, hogy én ilyen "hiszékeny" vagyok? :)

      Törlés
  13. Ha nem szeretném a karalábéfőzeléket, biztos megkedvelném a tálalásod láttán.:))
    A kerted gyönyörű, és jó érzés lehet, petrezselymet gyűjtögetni:)) Nekem a petrus a gyengém!:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...