2012. január 9., hétfő

Szalagos fánk gyorsabban

Jön a farsangi időszak és ilyenkor sokan fánkot is sütnek. De! Nem mindegy mennyi macera van vele, mert ezzel speciel semmi. A tésztát a gép megdagasztja, aztán már lehet is nyújtani, szaggatni. És miközben elmosogatunk, a gyereknek enni adunk, vagy éppen orrot fújunk (influenzás időszak lévén), elolvassuk a neten a híreket, hip-hop eltelt egy óra és a megkelt fánkokat lehet sütni, és aki bírja langyosan, már eheti is finom házi baracklekvárral! Nem írom le mennyit bírok egyszerre betolni, mert még mohónak, falánknak, ki tudja minek néztek! :))
Másnap is imádom, ...ha marad! :)
Tegnap készültek, reggelre egy szem maradt. :( Újrasütném most azonnal, de mi lesz így a hátralévő pár kilóval?

Ellen tudsz állni a csábításnak?

Hozzávalók:

  • 5 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 4 tojássárgája
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 1 ek. cukor
  • csipet só
  • annyi langyos tej amennyit a tészta felvesz

Az élesztőt cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval tésztát dagasztunk. Fél cm vastagságúra nyújtjuk, szaggatjuk, és egy lisztezett tálcára sorakoztatjuk egymástól távolabb, hogy legyen helyük kelni, majd konyharuhával letakarva 1 órát kelesztjük. A helyiség nem árt, ha meleg!

Egy nagy lábosba bő olajat forrósítunk, közepes lángra visszavesszük és a fánkokat lisztezett felületen lévő felükkel felfelé az olajba tesszük és fedő alatt kb. fél percig sütjük, majd megnézzük, hogy megpirult-e, ha igen akkor fordítsuk meg és már fedő nélkül készre sütjük. Papírtörlőre szedjük és vaníliás cukorral kevert porcukorba megforgatjuk. Baracklekvárral tálaljuk. Mennyei!


Tavaly nyáron készült fotó, szerintem itt is guszta, még, ha nem is olyan szépen fotóztam. :))

46 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett a fánkod! Látszik hogy szalagos szép! Nem is csodálom hogy hamar elfogyott!

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűek! Az én receptemmel sincs sok macera, mert az én kezem a kézi mixerrel kb. 5 perc alatt beadagasztja a tésztát, a finom meleg nappaliban megkel,és én is szintén nyújtok és szaggatok :)

    VálaszTörlés
  3. A kérdésedre felelve, nem, nem tudok ellenállni a csábításnak. Úgyhogy hétvégén lesz fánk!

    VálaszTörlés
  4. Tényleg, itt a fánk időszaka! Habár én akkor sütöm, amikor éppen rám jön:-) Nagyon szépek lettek a fánkjaid, valóban szalagosak. A tavalyi is jó!

    VálaszTörlés
  5. Ha itt lenne előttem nem tudnék ellenállni, még jó hogy csak képernyőről látom...Mától 1000 cca eszem. Talán egy 1/2 beleférne a mai napba...:o)) Csodás!

    VálaszTörlés
  6. Gondolatolvasó vagy, épp fánk receptet kerestem, mert rettentően megkívántam :) Úgyhogy viszem is a receptet, holnap délelőtt el fogom készíteni, Pocaklakóm már alig várja :))

    VálaszTörlés
  7. Én biztosan nem tudnék ellenállni, annyira guszták, imádom baracklekvárral!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon ínycsiklandozók! Nekem is el kell készítenem. Teszem hozzá még sosem sütöttem fánkot. Köszi a receptet. :D

    VálaszTörlés
  9. Nem!!! Nem tudok ellenállni a szép fánkodnak! De hiába kaparászok a képernyőre, nem sikerül leemelni egy db-ot sem - megjegyzem: ez a szerencsém, különben isten tudja mennyit bírnék megenni belőle Én is > így aztán már nem csak Te lennél "kis falánk". :-))
    Épp pénteken (Vízkereszt) napján mondta a férjem, hogy: "mától kezdődik a farsangi szezon" > nem mintha Én nem tudtam volna, de mivel nem szoktam a farsanggal foglalkozni (meglátszik, hogy Milán még nem ovis:)), emiatt nem tudatosult bennem ez a dolog (egyelőre, de pár nap múlva biztos magamtól is eszembe jutott volna). No, ezt a kis szösszenetet azért írtam le Neked, mert pont Én is hétvégén gondoltam arra, ha már farsangi szezon, akkor kellene sütnöm fánkot, hogy vigyek egy kis aktualitást is a dologba. :) De persze nem csak az aktualitás miatt... imádjuk is a fánkot nagyon-nagyon! Ráadásul a receptem Nekem is ilyen egyszerű, nincs vele semmi macera, emiatt egy kiadósabb leves mellé gyakran szoktam sütni fánkot.
    Na, már megint regényt írtam... :)
    Ja, a képeidért most is odavagyok - mint mindig! ;-)

    VálaszTörlés
  10. Nem tudok ellenállni kedves Barbi!!! Azt hiszem, idén - életemben elöször - sütök fánkot!

    VálaszTörlés
  11. Barbi!Ezek meseszépek!Mint ahogy a Nagy Könyvben le van írva,csodásak!
    Én a fánkból nem tudok sokat enni,de ezeket nem hagynám ki!:)Gratula!

    VálaszTörlés
  12. Barbi!Amikor megdagasztottad akkor nem is kellett keleszteni, hanem mindjárt szaggattad és utána kelesztetted?

    VálaszTörlés
  13. Nelli úgy bizony!!! :) Csak szaggatás után kell egy órát keleszteni, egyben nem!!!

    VálaszTörlés
  14. Éva köszönöm, már újra enném! :)

    Csongi köszi, látom ti is szeretitek! :D

    Mónika alig várom, hogy láthassam!! :) Köszi!

    Gerdi én is sűrűn sütöttem a blog előtt, de manapság mindig újakat próbálok! :) Köszi! :)

    Kriszti köszi! :) 1000 kcal nem kevés?? Többel is fogynál és mégsem éreznéd, hogy koplalsz! :) Amit nálad láttam az sem éppen diétás falat! :D

    Zsiri köszönöm, remélem megosztod velünk az eredményt! A picurnak pedig úgyis kell a kalória!!! Remélem jól vagytok és szépen fejlődik a babuka :D

    Kati köszi! Nehéz ellenállni én csak tudom! :)

    MrsSame akkor itt az ideje, már páran rászoktak a hatásomra! Köszi, hogy benéztél! :)

    Gabriella ugye milyen rossz ez a fránya virtuális világ, csak a szemünket kényeztetik ezek a képek, közben korog a gyomrunk! :) Köszi a kedves szavakat!! :)

    Bors and Pepper hajrá! Szerintem fánkot mindenkinek sütni kell, mert ez egy alap édesség!! Abbahagyhatatlan! :) Köszi, ja és remélem felrakod, ha rászánod magad a sütésre! :))

    Kriszta irigyellek, bár én tudnék kettő után megállni! :( Köszi a dicsérő szavakat! :)

    VálaszTörlés
  15. Szuper recept:) Gyönyörűek lettek. Ellen tudok állni, ha akarok, kérdés, hogy akarok-e?:)

    VálaszTörlés
  16. Barbikám már a kérdés is!? Hát, ugyan ki tudna ellenállni a főztödnek!?
    Gyönyörűségesek! :)

    VálaszTörlés
  17. Amint megláttam a képet, olyan éhségérzetem támadt, muszáj volt - jobb híján - elrágcsálnom egy zabfalatot! Nagyon guszta, ha előttem lenne, meg sem próbálnék ellenállni! :)

    VálaszTörlés
  18. Hát ezeknek valóban nem lehet ellenállni...nagyon szépek...biztosan én is fogok készíteni fánkot persze most először...:):)

    VálaszTörlés
  19. Én nem ellenkezem, jöhet :D Csodás fotó!!! Csodás fánk!!!

    VálaszTörlés
  20. Nem tudok ellenállni, mert olyan gyönyörűségesen mosolyognak rám ezek a fánkok!! Sajnos nálunk is elkezdődött a diéta, így csak nézegetni tudom, sütni egyenlőre tilos.:))

    VálaszTörlés
  21. Nagyon guszták a fánkok! Én imádom a fánkot nem csak farsangkor, nyár közepén is!:)

    VálaszTörlés
  22. Attól tartok ezeknek a szépségeknek én sem fogok tudni ellenállni. Jövő héten meg is sütöm :D

    VálaszTörlés
  23. Mindenkinek köszönöm!!!
    Aki megsüti annak jó étvágyat hozzá! :))

    VálaszTörlés
  24. Baromi jól néz ki a kis dög! Jelentem ellen tudok állni! Röhögni fogsz, de annyira nem is kívánom az édességet. Egy időn túl elmúlik a cukoréhség, ha nincs táplálva. Lehet már mondtam, egyszer voltam úgy, hogy napokig majd' meghaltam a dobosért. Egy helyen van Csabán jó, messzi a centerben. Hideg havas, jeges, szeles tél volt, így semmi kedvem nem volt kimozdulni, csak álmodoztam és csurgott a nyálam utána, de nagyon. Kb. negyedik napra elmúlt ez az őrület. Azóta teljesen ellen tudok állni neki. Szal szerintem a cukor is olyan, mint a drog, leszokás kérdése..)))

    VálaszTörlés
  25. Tea én is tudom, sajnos! :(( Nekem kellene egy-két hét megvonás, de addig is meg tudom állni? Kétlem, még jó, hogy másra nem szoktam rá, mert baj lenne! :D
    Különben a dobostorta az egyik nagy kedvencem, tervezem a sütését, de addig még sok idő fog eltelni! :))

    VálaszTörlés
  26. Gyorsabban kész van mint a hagyományos szalagos fánkok és valóban mennyei. Nagyon köszönöm Barbi! :)

    VálaszTörlés
  27. Katus nagyon szívesen!! Próbálj ki mindent ami megtetszik, csak azokat teszem fel amik jól sikerültek és ízlett a családnak, ezért nem fogsz csalódni!! :))

    VálaszTörlés
  28. Nagyon Imádlek ezért a receptért! Isteni és felülmúlhatatlan! Az hagyján hogy én mennyit ettem belőle,de a rossz evő 2 évesem megevett kapásból 4 dbot. :D Ajánlom mindenkinek,hozzám is felkerül majd,természetesen utalok majd rád sok-sok kedves szóval. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. MrsSame nagyon megmelengetik a szívem az ilyen kedves bejegyzések!!! Az pedig, hogy a kicsi fiad (láttam ám a fotóidon, egy tündér manó!! :D), ennyit megevett!! Alig várom, hogy felrakd és lássam! Puszi! :))

      Törlés
  29. Kedves Barbi!
    Tegnap elkészítettem életem első fánkját természetesen a te recepted alapján...az eredmény nem lett olyan szép mint a tiéd de nagyon finom lett...a képek a blogomban találhatóak...legközelebb is biztosan a te recepted alapján fogom készíteni!!!Köszönöm!!!
    Kata

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök!!! Megyek megnézem! Különben nekem sem szokott szalagos lenni, de a mostani sütés biztosan érezte, hogy fotózás lesz! ;DD

      Törlés
  30. No, akkor fánksütés indul MA! :)

    VálaszTörlés
  31. Engem soha nem vonzottak az ilyen fánkok, valahogy mindig az az érzésem, hogy nagyon cukrosak és olajosak, de a főoldaladon mikor megláttam a fotót, a folyós baracklekvárral, muszáj volt rákeresnem... Bár én nem vagyok egy nagy dagasztós, de ez annyira guszta és szó szerint SZÉP, hogy ha nem lenne diétám, holnap biztos egyből nekiállnék! Gratula! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Titanilla, ennél nagyobb dicséret nekem nem is kell! :) Nagyon szépen köszönöm!
      Azért nyugtass meg, hogy ettél már fánkot! :D

      Törlés
  32. Szeretenék többször be nézni igen érdekel az egyszerű.és mégis mutatós képeid . a receptjeidet még nem olvastam mindet,de ha finomságot akarok sütni akkor idejövök értük.Köszönöm szépen : Marika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Marika, örömmel látlak az oldalamon! :)

      Törlés
  33. Szia! Megkerdezhetem, hogy kb mennyi a tej amennyit bele teszel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Erika! Érzésre teszem, amikor már összeáll a tészta nem ragad, de még finom puha, lágy. :)

      Törlés
  34. Szia! Megkerdezhetem, hogy kb mennyi a tej amennyit bele teszel?

    VálaszTörlés
  35. Nagyon jól néz ki én most próbáltam ki először csak nekem lyukas lesz a közepe

    VálaszTörlés
  36. En is azt szeretnem kerdezni, hogy mennyi tej szukseges kb.a fel kg lisztes adaghoz?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...