2011. július 14., csütörtök

Nyári szünet


Szeptemberig bezárom a recepttáramat,
de iskolakezdéskor újult erővel jövök vissza!

Remélhetőleg ez az idő arra is elég lesz,
hogy a hátralévő pár kilómtól is megszabaduljak,
amit a blog indítása óta nem tudtam folytatni,
mert nekem ekkora önuralmam nincs,
hogy ezekből a finomságokból csak madár módjára csipegessek! :(
Ezzel kapcsolatos eredményeimet is elmesélem majd itt.
Ez az ígéret talán még jobban ösztönöz a véghezviteléhez!


Ezekkel a nyári családi pillanatképeinkkel kívánok mindenkinek
további csodás nyarat, sok pihenéssel, fürdéssel, olvasással,
kirándulással, beszélgetéssel, egymásra figyeléssel!

Kényes részek cenzúrázva! ☺


Édes nagyszemű babám!




Sárgabarack fagyi

Igazi sárgabarack fagyi, aminek az ízével
nem veheti fel a versenyt egy cukrászdai fagyi sem!
Ha igazán kellemes nyári desszertre vágyunk,
ne legyünk lusták magunk elkészíteni,
még akkor is, ha egyszerűbb megvenni a házhoz guruló,
csilingelős, nagy választékú jégkrémárustól.

Hát nem gyönyörű!?

Első lépésben:
  • 400 g magozott sárgabarack
  • 80 g cukor
  • 1 kk. citromlé

Ezeket összefőztem, míg a barack jól meg nem puhult (kb. 15 -20 perc), majd botmixerrel pürésítettem. Lehűtés után lezárt edényben a hűtőbe tettem másnapig.
Aki nem szeretné, hogy a pürésített barackhéj benne maradjon, az vagy pucolja meg a barackot feldolgozás előtt, vagy paszírozza át egy szűrőn miután összefőzte a cukorral.



A következő lépéshez:
  • 2 tojássárgája
  • 1,5 dl tej
  • 2,5 dl tejszín
  • 100 g cukor
A tejet karikán felforraltam és takarékon hagytam gyöngyözni.
A tojássárgákat a cukorral kikevertem, majd a tejszín felét is hozzákevertem.
A tejszín másik felét a felforralt tejhez adtam, majd egy keverés után rögtön öntöttem hozzá a tojássárgás krémet.
Addig főztem folyamatosan kevergetve amíg felforrt és alig láthatóan besűrűsödött. Visszahűtöttem, majd ezt is lezárva hűtőbe tettem másnapig.

Másnap a két alkotórészt összekevertem a többit pedig elvégezte helyettem a fagyigép!
Tálaláskor vajkaramellát reszeltem rá, de csokiöntettel is ettük! Kihagyhatatlan nyári édesség!

Jó étvágyat!

2011. július 13., szerda

Fehércsokoládés habos vaníliafagylalt

A legfinomabb vaníliafagyi, aminek alapja egycsipet blogjáról származik,
de én kicsit felturbóztam egy tábla fehércsokival.
Nekem még mindig a vaníliás a fagyik királynője!
Ajánlom mindenkinek, persze csokirajongók messzire kerüljék! ;-D



Hozzávalók:
  • 2,5 dl tej
  • 1 vaníliarúd (itt 1 tk. aroma)
  • 4 tojás sárgája
  • 160 g cukor
  • 2 teáskanál étkezési keményítő
  • 2 dl tejszín
  • 100 g fehércsoki
  • valamint további 2 dl tejszín, félkemény habbá verve a fagyasztás előtt



A tejet a felhasított vaníliát, vagy aromát felforraljuk és takarékon egy kicsit hagyjuk rotyogni. Addig a tojássárgákat a cukorral és keményítővel kikeverjük, kis tejszínnel higítjuk. A maradék tejszínt a felforralt vaníliás tejhez öntjük, kivesszük a vanília rudat, majd szépen hozzácsurgatjuk tojásos tejszínt. Forrásig melegítjük, folyamatosan kevergetve, míg besűrűsödik. A fehércsokit vízgőz felett felolvasztjuk és az előző krémhez keverjük. Kihűtjük és mehet a hűtőbe egy éjszakára.

Másnap a másik 2 dl tejszínt gyenge habbá verjük és a vaníliás krémhez keverjük. A többi a fagyigép dolga! Rögtön fogyasztható, vagy egy műanyag tárolódobozba a fagyasztóba raktározhatjuk!
Tálaláskor szórjuk meg bármilyen gyümölccsel, akár vegyesen, de reszelhetünk rá vajkaramellát és csokit is.

Jó étvágyat!

2011. július 12., kedd

Tatu kifli

Limarától sütni egy élet sem elég! Kifogyhatatlan a finomabbnál-finomabb keltésztás gyönyörűségekből! Íme egy újabb kedvenc:


Hozzávalók:
  • 2,5 dl tej vagy víz
  • 0,5 dl olaj
  • 1,5 tk. só
  • 20 dkg öregtészta (itt elhagyva)
  • 50 dkg BL 80 liszt
  • 1 tk. cukor
  • 1,5 dkg élesztő (öregtészta nélkül 2 dkg)

Töltelékhez:
  • 16 kis tégla alakúra vágott sajt
  • szeletelt kolbászkarikák vagy sonka, pirított bacon, hagyma stb.


  1. Az élesztőt kevés langyos tejjel, csipet cukorral elkeverjük, majd annyi liszttel keverjük össze, hogy galuska sűrűségű legyen. A tetejét megszórjuk egy pici liszttel és kb. 20-30 percig kelesztjük, ami akkor történik meg amikor szépen felemelkedik és megrepedezik. Hozzáadjuk a többi alapanyagot és megdagasztjuk a tésztát.
  2. Duplájára kelesztjük. Átgyúrjuk, majd nagy kört nyújtunk belőle, 16 cikkre vágjuk, teszünk a szélesebb oldalára kis kolbászt, sajtot vagy bármit amit a hűtőben találunk, majd feltekerjük őket úgy, hogy a háromszögeket folyamatosan nyújtjuk a sodrófával rásegítve.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsin kelesztjük őket ismét duplájára, csak ezután kenjük le őket felvert tojással. 180 fokos sütőben addig sütjük amíg szép aranybarnák lesznek.
Jó étvágyat!

2011. július 10., vasárnap

Csirkemájkrém házilag

Mi nagyon szeretjük a májkrémeket, de a boltban kapható minőségibb fajták igencsak borsos áron kaphatók, arról nem is beszélve, hogy az összetevői nem éppen "E"-mentesek. Ezért inkább házilag készítem, mindenki örömére. Lényeges még, hogy ez sokkal finomabb a bolti társainál és csekély időt vesz igénybe az elkészítése! :-)

A fotón még behűtés előtt jól látszik a krém lágysága!
  •  fél kg csirkemáj
  • 2-3 vöröshagyma
  • kacsazsír, olívaolaj
  • só, bors, petrezselyem, majoranna


  1. A hagymát felaprítjuk és kb. 3 ek. kacsazsíron megdinszteljük.
  2. A májat nagyobb falatokra vágjuk és a hagymára dobjuk, megszórjuk majorannával, sóval és 20-30 percig, kis lángon fedő alatt puhítjuk, néha megkeverjük.
  3. A fedőt levéve lesütjük és mikor a lángot elzártuk, ráaprítjuk a friss petrezselymet. Ha szárítottat használunk, akkor tegyük hozzá az elején a többi ízesítővel együtt.
  4. Kicsit hűlni hagyjuk, csak éppen annyira hogy ne legyen forró, majd a felét késes aprítóba kanalazzuk (ugyanis nálam mind nem fér bele a gépbe, így szakaszonként készítem), erre tegyünk ismét kacsazsírt, hogy a gép könnyebben dolgozzon.
  5. Ha már mindet összeturmixoltuk, tegyünk hozzá még kacsazsírt és pár evőkanál olívaolajat, amivel jól átkeverjük, mindezt azért, hogy egy majdnem folyós, lágy krémet kapjunk. Ez azért fontos, mert tartósít, és a hűtőben való dermesztés után is kenhető, de már szilárdabb krémet kapunk. Ha nem elég a zsiradék mennyisége akkor egy morzsalékos, kenhetetlen masszát kapunk, ha lehűtöttük.
Jó étvágyat!

2011. július 8., péntek

Mascarponés, epres pohárkrém

Aleda receptje alapján végre a mascarpone-t is megtanulom lassan teljeskörűen kihasználni!
Csodálatosan finom pohárkrém, ajánlom mindenkinek!


Hozzávalók: 
  • 25 dkg mascarpone
  • 5 dkg fehércsokoládé
  • 2-2,5 dl tejszín
  • 10 dkg porcukor
  • 40 dkg eper

  1. A fehércsokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk.
  2. A mascarponét kikeverjük 5 dkg porcukorral és hozzáadjuk a fehércsokit és a felvert tejszínhabot.
  3. Az eper felét összeturmixoljuk, (én villával nyomkodtam) 5 dkg porcukorral.
  4. Az eper másik felét feldaraboljuk.
  5. Pohárba rétegezzük az epret, krémet és az eperöntetet.
  6. Tegyük hűtőbe fogyasztás előtt!
Jó étvágyat!

2011. július 6., szerda

Fogyókúra II.

Segítség azoknak akik kalóriaszámolással, napi 5 x-i étkezéssel biztosan szeretnének fogyni!

1) Mint azt már leírtam egy előző bejegyzésben, nagyon fontos a napi ötszöri étkezés, hogy a szervezet, ne érezze, hogy megvonás alatt áll, aminek biztos következménye, a következő táplálékfelvétel raktározása, még akkor is, ha az csak pár könnyű falat!
A vércukorszint folyamatos szinten tartása, ésszerű táplálkozással, nagyban hozzájárul a tartós fogyáshoz.

2) Az emberi test mintegy 70%-át víz képezi, ezért nagyon fontos a napi megfelelő folyadékbevitel!
A vízháztartás akkor kiegyensúlyozott, ha a szervezetbe jutó és keletkező, valamint az onnan eltávozó víz mennyisége kb. azonos.
A folyadék legyen szobahőmérsékletű víz (a hőmérséklet fontosságára külön kitérek), az lehet ásványvíz aminek az összes oldott ásványianyag tartalma 500 mg-ot nem haladja meg, vagy szűrt csapvíz, vagy meleg teák gyógynövényekből.
A magas ásványianyag tartalmú palackos vizek csak kúraszerűen használhatók, ugyanis hosszú távon nagyon megterhelik a vérkeringést, mint ahogy a mondás tartja : „Jóból is megárt a sok!“
A víz fontos szerepet játszik testünk hűtőrendszerében, továbbá a szöveteken keresztül tápanyagokat szállít, és a vér megfelelő koncentrációját biztosítja. Ja, és méregtelenít!!
A meleg vagy szobahőmérsékletű folyadékbevitelre visszatérve, a szervezetünk kb. 36 oC-os, amit a gyomorba zúdított hűtött folyadékkal valósággal sokkolunk, ráadásul igencsak próbára tesszük, mikor azt várjuk tőle, hogy ezt a hideg folyadékot felmelegítse. Ehhez igen nagy energiára van szüksége amit máshonnan von el a szervezetből.
Víz hiányában megemelkedik a szívfrekvencia és a testhőmérséklet, fontos tápanyagokat veszít a szervezet, azaz jelentősen csökkenhet a teljesítményt!
Az sem mindegy, hogy hogyan osszuk el a folyadékmennyiséget, pl. az nagyon rossz gondolat, ha órákig nem ittunk és ezt a kimaradást egyszerre szeretnénk pótolni. Próbáljunk meg legalább óránként 2-3 dl folyadékot magunkhoz venni.

3) Mozgás! Heti 4 x 40 perc.
Kezdjük heti 1-2 nappal és 20 perccel, majd az állóképességünkhöz mérten emeljük a napok és percek számát. Sétáljunk ütemesen, ha nincs módunk edzőterembe járni, meglepődünk majd az eredményen, persze csak, ha ez helyes táplálkozással párosul.

4) NE HALOGASSUK AZ ELKERÜLHETETLENT!
Kezdjük már holnap, és az évek alatt felkúszott kilóktól, ne akarjunk pár hét alatt megszabadulni!
Előre készüljünk fel arra, hogy heti egy kilót fogyunk és akkor nem csalódunk. Mindig egy hét elteltével álljunk mérlegre, vagy ne is álljunk úgyis érezni fogjuk a ruháinkon a változást.
Egy határidő naplóba írjuk, be, hogy melyik hónapra hány kilót fog mutatni a mérleg a heti 1 kg mínusszal számolva. Pl. ha most kedünk el diétázni (Utálom ezt a szót mert mindenki a fogyókúrával azonosítja pedig eredeti jelentése céltudatosan szabályzott étrend vagyis nekem életmódváltás!), akkor karácsonyig akár 22 kilóval is könnyebbek lehetünk! Ugye nem is olyan hosszú idő! Főleg úgy, hogy egész nap csipegetünk, és ha ügyesen válogatjuk össze az ételeket akár degeszre is ehetjük magunkat!
FONTOS! Ne essünk kétségbe, ha a mérleg nem a barátunk, ezért is mondom, hogy jobb nem méretszkedni, ugyanis a szervezet egy idő után hozzászokik a kevesebb táplálékhoz és stagnálhat. Viszont a centi nem hazudik, ezért, ha az elejétől mérjük magunkat (has, csípő, comb, kar, ), akkor a mérleg sztrájkja alatt is látni fogjuk a változást!

Ezeket bizony saját tapasztalatból írom!
Változtattam a táplálkozásomon és szobabicikliztem, heti 2 x 20 percet, majd heti 3 x 30 percet, majd hozzátettem a napi tekeréshez egy 20 perces Réka tornát, de lehet az bármilyen más erőnléti mozgás.
Így szépen folyamatosan 2010 október 15-től december 18-ig 8 kiló szépen leballagott.

MOST PEDIG EGY PROGRAM AMELY HELYETTÜNK SZÁMOL KALÓRIÁT!

Aki ragaszkodik a pontos kalóriaszámoláshoz annak segítségül, ajánlom a KCal-endar ingyen letölthető programot! Hihetetlenül egyszerű a kezelése, nem kell számolgatnunk, hogy amit megettünk az hány kalória vagy hány gramm szénhidrát, esetleg fehérje, vagy zsír.
Az adatbázisa bővíthető a saját ételeinkkel, ami még nagyobb könnyebbséget jelent!
Beállíthatjuk kalóriából és szénhidrátból a napi megengedett mennyiségünket.
Grafikon mutatja a fogyásunk ütemét. Kép formátumba menteni tudjuk a napi fogyasztásainkat, hetekkel előre összeállíthatjuk az étkezéseinket. A sportot is be lehet jegyezni, hogy pl. mennyi kalóriát égetünk fél óra biciklizéssel!
Nálam sok süteménynek már kiszámolt kalória és szénhidráttartalmuk van, így könnyen beírhatók a programba. Aki nem igazodik el rajta elsőre annak (ha tudok) szívesen segítek!

Most pedig jöjjön pár mintatáblázat amit a program egy napra készít!





Előre összeállíthatjuk a következő napi étkezéseinket és, ha napközben változtatni szeretnénk, mert mondjuk becsúszott egy fagyi, akkor korrigálhatjuk a hátralévő étkezések átírásval.
Most röviden ennyi, még tudnám írni napokig, de törekedtem a lényegre.
Remélem tudtam segíteni pár olvasómnak!

2011. július 5., kedd

Kovászos ubi

Nálam így készül a KOVIUBI!
Régi bevált recept mamitól (anyósom :-D).



Az uborkákat új, erre a célra befogott körömkefével jól átsikáljuk.
Levágjuk a végeit és hosszába mindkét oldalát bevágjuk.
Az üvegbe szépen sorjába tesszük az ubikat, közéje dobálunk egy egész fej fokhagymát megpucolva, egy csokor kaprot.
5 literes üveghez 2,5 liter vizet felforralunk, literenként egy púpozott evőkanál só szükséges!
A felforralt sós vizet az uborkára merjük merőkanállal, majd egy jó méretes kenyércsücsköt vagy szeletet teszünk az egész tetejére. Lezárjuk folpackkal és egy fedővel vagy egy kistányért fordítunk rá.
Én kiteszem az ablakba napos helyre, pár nap alatt, ha zavarossá válik a víz, kész a koviubink. Persze nem árt egy kóstolás, hátha kell még neki egy nap. Ha már úgy ítéljük, hogy jó, akkor egy műanyag tárolóba kiszedjük az ubikat és a levet rászűrjük, a többi alkatrészt pedig kidobjuk. Mehet a jó hideg hűtőbe. Nálam finom roppanós maradt az ubi, de én úgyis szeretem, ha punnyadt. :-D

Mindenhez jól passzol (persze a csokitortához csak várandós kismamák egyék), de akár magában üresen is nagyon kellemes!

Jó étvágyat!

2011. július 2., szombat

Meggyes csokis sütemény

Tudom, tudom a nyár a gyümölcsökről szól, de a csoki az nem évszakfüggő ugyebár. Főleg, hogy a gyerekek, de bizony mi is megkívánjuk "hébe-hóba" - még, ha csak ennyiszer, igaz? ;-D Én nem vagyok nagy natúr csokievő, viszont süteménybe naponta megenném, így kombináltam ezt a sütit is. Nyár lévén van benne meggy és az örök megunhatatlan csoki, ráadásul, ét- és fehér egyaránt! Na erre ki mondana nemet?



 Tészta:
  • 4 tojás
  • 20 dkg ráma
  • 5 dkg mascarpone
  • 23 dkg porcukor
  • 25 dkg liszt
  • 1 cs. sütőpor
  • fél dl rum
  • 15 dkg étcsokoládé darabolva vagy 1 cs. étcsokis tortadara
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 40-50 dkg magozott friss meggy


Elkészítés:
  1. A tojások fehérjét 1 csipet sóval és vaníliás cukorral kemény habbá verjük.
  2. A tojássárgákat a rámával és porcukorral habosra kikeverjük.
  3. Hozzákeverjük a sütöporos lisztet, a rumot, a tojásfehérje habot és végül a csokidarabokat vagy tortadarát.
  4. A kivajazott, lisztezett tepsibe simítjuk a tésztát, szépen sorban belenyomkodjuk a meggyeket majd előmelegített sütőben
  5. közepes hőmérsélketen 35-40 perc alatt készre sütjük.
Tetejére:
1 tábla kb. 100 g fehércsokit felolvasztunk 2 ek. olajjal és a kihült vagy langyos süteményre csorgatjuk. Színezhetjük is, de akkor pár korty víz is kell hozzá, hogy a csomós krém szép fényes és sima legyen újra.


Jó étvágyat!

2011. július 1., péntek

Játék! - nem csak gasztrobloggereknek

Meghívást kaptam egy kedves játékra, Mesitől az Az én szakácskönyvem - blog írójától.
Köszönöm szépen, nagyon szívesen részt veszek egy ilyen kellemes időutazásban!



Gyűjtsük össze gyermekkorunk kedves ételeit, sütijeit blogunkon! 
1) Bizonyára mindenkinek vannak kedvencei, melyekhez akár kedves történetek is fűződnek.
2) Emellett persze akadnak olyan ételek is, amiket valamiért nagyon nem kedveltünk. 
A számot tekintve nincs szabály, mindenki annyi ételt sorol fel, amennyihez kedve van. Így jobban megismerhetjük egymás ízvilágát és egy kicsit nosztalgiázhatunk is. 
Egy bloggernek 5 másikat kell meghívnia a játékra!
A kategóriákat mindenki maga állíthatja fel (főételek, levesek, desszertek stb.), de nem fontos kategóriába szedni.


Jó olvasást és kellemes időtöltést kívánok minden idetévedőnek! 

Gyermekkorom kedvenc ételei:
 
Bélszínroló a nagy kedvenc
Lecsó
Bundáskenyér
Túrós palacsinta
Spenót, főtt tojással
Szilvásgombóc
Rántott csontos csirkemell, rizzsel vagy hasábburgonyával
Hókocka
Zserbó

Bolti kedvencek:
 
Zi-zi

Kojak nyalóka
Durranó cukorka
Paradicsom ital
Macskanyelv

Leo jégkrém
Limo, gyümölcsízű pezsgőpor
 Végtelenségig sorolhatnám ezeket a retro kedvenceket,
de inkább nézzetek be a RETRO GASTRO oldalra
egy kis nosztalgiázásra!

Ja! És ki emlékszik a papsajtra!
Amit az árokparton eszegettünk!

Lehet szegényesnek tűnik amit írtam, de a rendszerváltás előtti időben,
egy városi háztartásban, nem dívott a gasztro!
Legtöbben ugyanazt ettük hétről-hétre.
Általában hétvégén volt rántott hús, húsleves, sütemény.
Hétközben leves, tészta, főzelék - hozzá esetleg pöri vagy fasírt.
De talán akkor egészségesebben éltünk!
Manapság túl sok húst és édességet fogyasztunk, a többiről nem is beszélve!
ÉN IS!

Nem kedvelt ételeim:
Olyan nem nagyon volt, de ha igen, mára azt is megszerettem!

Nem gasztro, de nagy kedvenc:
Tudom ez nem ide tartozik, de a nagy kedvencem az ALFÖLDI PAPUCS volt, és úgy gondoltam, megérdemli, hogy megemlítsem, még, ha nem is gasztro! ;-D

És még mindig gyártják!!! Nem is tudtam. :D



Akiket kíváncsiságtól hajtva invitálok a játékra, azok a következők:



És még lenne jópár ember, de látom többen már bent vannak a játékban
vagy meginvitálta őket más!
Ez a játék megint sokat kivett a klaviatúrámból! ;-D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...