2011. október 16., vasárnap

Tarja és a fehérborecet

Tegnap a nyavajámnak köszönhetően (most már úgy néz ki, hogy hangszál gyulladásom van, fájdalom és hang semmi! Ilyen még nem volt, tisztára Néma Leventének érzem magam, de remélem nem tart olyan sokáig!) nem volt alkalmam bevárásolni, így feltúrtam a fagyasztót valami alapanyagért.
Találtam egy kiló tarját, és a Jamie Oliver-es borecetes recept miatt megvett fehér- és vörösbor ecet is felhasználásra várt.
Fantasztikusan finom, omlós hússzeleteket sütöttem és ami megmaradt ebédről azt délután hidegen ettük uzsonnára. Friss kenyérre kentük a csodás pörkös, fűszeres pálmazsírt és rá a húsdarabokat! Isteni, komolyan mondom én majdnem jobban szeretem így, mint melegen.
Különben Eszti Erdélyi útja miatt most csak hárman vagyunk, hiányzik a kis kamasz, de a telefonhívások alkalmával, mindig megnyugszunk, hogy jól érzi magát!
Tegnap sajnos átázott a szőrmés téli cipője, mert esett az eső.
Ma pedig reggel hívott, hogy havas minden, amerre mennek a busszal.
Ma Béles - Torockó - Gyulafehérvár - Déva az útiterv, tehát most tudom, hogy Bélest már hó borítja. Legalább hógolyóznak egyet! ;D
Dévára adományokkal megpakolva érkeznek a buszok, és az árvaházat látogatják majd meg, és ha jól tudom műsort is adnak elő az ott élő gyerekeknek.
Na, de most jöjjön már a recept:


Most már elő lehet venni a gyertyákat!
Egy finom meleg citromos tea
és egy jó film vagy könyv mellett kikapcsolódni!



Hozzávalók:
  • 1 kg tarja
  • 3 evőkanál fehérborecet
  • 1 húsleveskocka vagy ha tettünk el házi vegetát akkor 1 kisebb evőkanál
  • só, bors,
  • 3 dl víz
  • 1 vöröshagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 jó evőkanál pálmazsír, vagy kacsa, mangalica




Elkészítés:
  1. A húsokat ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.
  2. A vöröshagymát, fokhagymákat megpucoljuk és felkarikázzuk.
  3. 3 dl meleg vízhez keverjük a fehérborecetet és belemorzsoljuk a leveskockát, hogy könnyebben feloldódjon.
  4. A zsírt felforrósítjuk egy akkora fedeles serpenyőben, amiben majd az összes húst készre tudjuk sütni.
  5. A húsokat sózás nélkül elkezdjük mindkét oldalukon lepirítani, az első adagot tegyük egy tányérra, hogy a többivel is el tudjuk végezni a pirítást.
  6. Ha mindet megpirítottuk, tegyük vissza a serpenyőbe, sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a hagymákat és felöntjük az ecetes, leveskockás vízzel.
  7. Sózzuk, és 3-4 tekerés borsot szórunk rá.
  8. Fedő alatt puhára pároljuk, majd a fedőt levéve, zsírjára sütjük.


 Jó étvágyat!

15 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, és gyönyörű a tálalás! Sok fokhagymával mi is szeretjük, de ki fogom próbálni így is, borecetes párolással, kíváncsi vagyok az ízére!

    VálaszTörlés
  2. Egész karácsonyi hangulatom lett a fotódat látván! Nagyon szép lett. Pedig hol van az még...vagy mégsem? Ahogy telik az idő...
    A husit szívesen megkóstolnám:-)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű látvány, és fenséges lehet a tarja is:) Nagyon hangulatos a fotó, klasszak a mécsestartóid:)

    VálaszTörlés
  4. Micsoda pazar látvány a szemnek! Ha nem most ebédeltem volna, rögtön felrántanám a hűtő ajtaját...Irtó guszta és ízletes recept!!

    VálaszTörlés
  5. Gyönyörű a tálalás! Jobbulást neked! :)))

    VálaszTörlés
  6. hankka köszönöm, ha van borecet otthon, kár állni hagyni! :)

    Gerdi köszönöm! :)
    Én a karácsonyig már csak egy hónapot számolok, a novembert. Október már nem számít, a december meg már nekem Karácsonnyal egyenlő!!! Hurrá, midjárt karácsony! :DD

    trollanyu köszönöm szépen! Nem is gondoltam, hogy ilyen jól mutat majd a fotókon! :))

    Kriszti nagyon köszi!! :))
    Ma mikor felraktam a bejegyzést, magam is újra megkívántam a fotókat elnézve! :)

    Petra köszönöm szépen! Igyekszem kikúrálni magam, ennyi mézet régen ettem! ;D

    VálaszTörlés
  7. Nagyon guszta az étel és a tálalás! Jobbukást kívánok!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon guszta amit főztél és csodálatos a fotód! Nagyon jó lett a blogod felső része is ! A kislányod akkor hamarabb látott havat az idén? Mielőbbi gyógyulást kívánok, ne sokat beszéljél pihentesd a hangszáladat !

    VálaszTörlés
  9. Éva köszönöm a dicsérő szavakat! Te vagy az első aki észrevette az új fejlécet, bár akkor sincs gond, ha nem tűnik fel, igazából magamnak csináltam. :D
    Ebben a havas dologban milyen igazad van! Igyekszem kúrálni magam, kaptam kedves blogtársamtól Tücsök Bogártó is jó kis tippeket! :))

    VálaszTörlés
  10. Nagyon gusztán tálaltad! Jobbulást Neked, remélem hamarosan visszajön a hangod. Egyszer nekem is elment és olyan rossz volt, hogy nem tudtam beszélni, no meg persze akkor éppen annyi mondanivalóm is lett volna ;))

    VálaszTörlés
  11. Panna köszi! Pont így érzem én is, hogy folyton mondanám, de nem lehet és nem is tudom! :(

    Bianka én is érzek így sokszor nálad! :)

    VálaszTörlés
  12. Finom kaja, gyertyák, ez igen, erre vágyom én is.:)

    VálaszTörlés
  13. Kati ugye milyen hangulatos egy ilyen ebéd, a borongós, ködös őszi napokon! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...