2011. október 26., szerda

Mascarpones-kolbászos kombe

„A gyomnövény a föld édesgyereke, mert megteremti és tartja szabad akaratából, amit meg mi vetünk az mostoha.“

Ezt a pár sort csak azért írtam mert a 2 éves Annám mint sok más kisgyerek, imádja a virágzó gyomokat és szedi is rendszeresen. És mielőtt ennek a Kombe-nek nekiálltam volna, elsétáltunk a postára a heti lottószámokat megtenni (minden héten eltervezem, hogy nyerünk és Apával gondolatban el is költjük rendre hetente), ő útközben szisztematikusan szedte a szebbnél szebb virágokat. Kékülő ujjakkal, de rendületlenül  tartotta őket hazáig. A fotókon egy kis része látható ami a csokorból megmaradt. 
A kombe olyan fantasztikusan szép és finom lett, hogy ennél szebb dekorációt nem is kaphatott volna.
Azt is meg kell említsem hogy rettentő kalóriadús, persze jórészt a tölteléknek köszönhetően, ezen pedig könnyű változtatni és legközelebb meg is teszem!


Összesen 4869 Kcal és 48 g ch
8 darab lett, ebből egy darab 608 Kcal
Aki ezt süti, és diétázik, az vagy ne egyen vagy függessze fel a diétát!
Én sajnos kettőt megettem ;(((

Ez a finom kis recept Tücsök Bogártól származik mint itt már sok más!! Köszi ezt is, szuper jó lett, mind külsőre, mind ízre!





Az alap hozzávalók tehát:
  • 65 dkg liszt
  • 3,5 dl tej
  • 1 dl víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 ek. só
  • bors

Töltelék:
  • 250 g mascarpone
  • kb. 100 g kolbász
  • 2-3 ek. tejföl
  • só ízlés szerint
  • 1 ek. petrezselyem
  • 60 g reszelt trappista vagy bármilyen sajt

Locsolgatáshoz: 10 dkg olvasztott vaj

  1. A dagasztó táljába beleöntöm a meglangyosított vizet és tejet, egy kockacukrot és az élesztőt is beleteszem, majd hagyom 10 percig, hogy felfusson.
  2. Ha ez megvan a többi hozzávalóval két-három tekerés borssal tésztát dagasztunk.
  3. Háromfelé vesszük a tésztát és kis gombócokat formázunk belőlük.
  4. Félretesszük míg a tölteléket elkészítjük.
  5. A kolbászt késes aprítóban összevágjuk és robotgéppel hozzákeverjük a többi hozzávalóhoz, ne felejtsük el a sót sem!




 A tészta összeállítása:
  1. Kinyújtunk egy lapot és ráhúzzuk egy deszkára, hogy a következő lapot is ki tudjuk nyújtani. Én ezen a deszkán állítottam össze így könnyű dolgom volt.
  2. Tehát a deszkán lévő első lapot meglocsoljuk a vaj felével és ráterítjük a következő lapot, amit megkenünk a töltelékkel, erre jön a harmadik kinyújtott lap, amit szintén meglocsolunk a maradék vaj kétharmadával. Azért hagyjunk egy kis vajat, hogy a tepsit kikenve a sütőpapírt rá tudjuk „ragasztani".
  3. Szóval ott tartottunk, hogy a harmadik lapot megvajaztuk, ezt követi a hajtogatás a következőképpen.
  4. Végül is mindegy honnan kezdjük, én balról behajtottam a feléig, majd jobbról is ugyanígy. Ezután felülről majdnem a feléig és alulról szintén, egy kicsit a sodrófával lapítottam rajta, majd alulról vagy felülről az mindegy, félbehajtottam az egészet. Óvatosan átemeltem egy kb. 28x30-as tepsibe. 1 óra kelesztés után cikkekre - én inkább kockákra - vágjuk, lekenjük tojással és megszórjuk szezámmaggal, lenmaggal, vagy amivel kedvünk tartja.
  5. A sütőt elgyújtom, 180 fokra állítom, és már tolom is a még hideg sütőbe a tepsit. Aranyszínűre sütjük.

Jó étvágyat!

24 megjegyzés:

  1. Csodálatosan szép lett és gondolom nagyon finom is! A kislányod nagyon szép csokrot szedett. Nagyon szépek tudnak lenni a vadvirágok.
    Amit most sütöttél, ahogy elolvastam annyira bonyolúltnak tűnik, de azért szívesen megkóstolnám!:-)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű szép lett, már vártam, hogy mivel rukkolsz elő! Nos, nem csalódtam. Nagyon jó a töltelék is, szerintem hétvégén én is rászánom magam erre a kömbére.
    Ja és fantasztikusak a fázisfotók!!!

    VálaszTörlés
  3. Nem tudom a szemem levenni róla,még megigézem itt neked:)annyira szép ez a süti. Sok más helyen megcsodáltam én is,szombaton "majdnem" elkészítettem,de féltem a zsírossága miatt,hisz gyerekek voltak nálunk és nem akartam megterhelni őket, így virslis bucikat készítettem nekik de nem fogom kihagyni ezt sem.

    VálaszTörlés
  4. Én is nagyon szeretem, ha a lányok dolgait bele tudom csempészni a bejegyzéseimbe. :)) Nagyon aranyos kis csokor, a fantasztikusra sikeredett kombe mellé. A tölteléket ezerféle képen lehet variálni. Nekem akkor éppen ezek árválkodtak a hűtőben, azért lett éppen ilyen. Szépek lettek a képek is.
    2 darabot sikerült eltüntetned? Nem semmi!!!! :)))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon étvágygerjesztőre sikeredett:) Kettő az már szép adag:)

    VálaszTörlés
  6. Hú de nagyon jól néz ki, mind az étel mind a csokor. Sort fogok keríteni én is erre, Dávidka nagyon szereti a kelt tésztás dolgokat.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon tetszik ez a kombe! Tuti nyerő lenne nálunk is, így el is fogom készíteni, köszi :) Imádtam azt a korszakot, amiben most Te vagy a kicsivel! és milyen ügyesen szedte le, az én fiam mindig csak a virág fejét csipkedte le, hiába szóltam, hogy nagyobb szárral! Így mindig egy nagy üveg tálba öntöttünk vizet és azon úsztattuk a csodálatos szerzeményeket :)

    VálaszTörlés
  8. Mint minden élesztős tésztaféleséget, egyszerűen NYERŐ nálam - és akkor még érdeklődsz, hogy hogyan is állok a diétámmal - mikor ilyeneket teszel ki elém. Szörnyű!!!...de kénytelen leszek ezt is kipróbálni, pedig a lányom rám dörrent ma reggel, hogy függesszek fel mindenféle sütést, mert a Gólyabáli ruha - kb combtőig érő kis csipke-semmiség - nem fog rámenni!

    VálaszTörlés
  9. Finom és szép (mindent a szemnek és az ízlelőbimbóknak) :) Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet- tartja a mondás :)

    VálaszTörlés
  10. Ez nem volt szép, félreteszem a fogyókúrámat és megsütöm a hétvégén:):) Gyönyörűek a képek, mint mindig:)puszi

    VálaszTörlés
  11. Köszönöm mindenkinek, a dicséreteket továbbítom Tücsök Bogárnak is!!!


    Kedves Éva, röstellem, hogy ilyen kacifántosra sikeredett a leírásom, pedig hidd el ez egy nagyon egyszerű recept, csak a hajtogatás miatt sikeredett hosszúra a történet! Még keleszteni sem kell csak a végén!

    Tehát egyszerűbben azoknak akik megijedtek tőle:
    1) Összegyúrjuk a tésztát,
    félretesszük amíg a tölteléket elkészítjük.

    2) 3 felé vesszük a tésztát,
    mindegyiket kinyújtjuk.

    3) Az alsó tésztát vajjal locsoljuk,
    erre tesszük a 2. tésztát
    amit a töltelékkel megkenünk,
    majd a 3. tészta jön és rá a vaj.

    4) Aztán hajtogatás a fotó szerint!

    5) Tepsibe vele, 1 óra kelesztés aztán sütés!

    Na ugye milyen pofon egyszerű!!!! :DDD Próbáld ki bátran! :)

    Mónika nagyon-nagyon köszi! Részletes beszámolót kérek! :D

    Aleda ne aggódj, nem volt zsíros egy cseppet sem, a sütikben több zsír van mint ebben! :) Édesen is elkészítheted a gyerekeknek! :D Köszönöm a kedves szavakat!

    Anita nem tudok ám elég hálás lenni a sok jó kis receptért amit Tőled kaptam már! Ezeket a dicséreteket amit itt kapok küldöm neked is!!!
    A gyerekeket azért is írom bele, mert majd, ha felnőnek milyen jó lesz nekik visszanézni és olvasni! Különben el is felejteném ezeket a dolgokat. A hűtőmben nekem mindig csak kolbi van így esett nekem is erre a választásom. :) Most édesen tervezem! Tudok enni, ha valami ízlik, nem is keveset!! :D KÖSZI!!!

    trollanyu köszönöm, nagy az étvágyam, ha fogamra valót kapok! :D

    Tündi köszönöm szépen! Akkor Dávidka nagyon fog örülni! :D

    Márti köszi!! Azért volt egy kis segítsége, mert volt amit eltépni sem bírt, olyan erős száruk van ezeknek a virágoknak. A víz tetején úszkálva is szépek! :)

    Gabi megsúgom, nálunk is vissza kell csippenteni a jóból mert a lányomat igen felhízlaltam a nyáron, úgyhogy most kemény sport és egészséges táplálkozás van, hogy karácsonykor lelkiismeret furdalás nélkül dőzsölhessünk! Vigyázz Te is a nagylány alakjára, mert téged fog okolni a plusz kilókért! :)))

    Vicuska köszönöm! És milyen igaz ez a mondás! :D

    kovtama tőled is várom a részletes beszámolót! Édesen is megsütheted, pl. lekvár, dió, cukor?
    Köszönöm, hogy benéztél és írtál pár sort! Pussz

    VálaszTörlés
  12. Ezt már én is kinéztem magamnak, csak Maimóninál. Azóta is készülök rá! Klassz, hogy megmutatod a menetét, mert ugye ez sem egy feltekerem kifli és jó napot! Neked is szépen sikerült!:))

    VálaszTörlés
  13. Bianka köszi! :)

    Teakert köszönöm szépen! Elég csak a fotókat nézni és rögtön egyszerűnek tűnik. :)

    VálaszTörlés
  14. Már megint egy finomság! Irtó klasszul néz ki! Ebből tényleg nem lesz fogyókúra...Csak ránézve is hízok tőle...:o))) Egy kockát gyorsan!

    VálaszTörlés
  15. Kriszti ebből tényleg nem lenne fogyi, ha most készítettem volna, de szerencsére ez múlt heti termés! :) Nyisd az ablakod, küldöm a kockát! Köszi!! :)

    VálaszTörlés
  16. Barbi de aranyos vagy:) Lekvár, dió, cukor??? Igy már annyira nem is ijesztő, mármint a kalóriákat nézve:):)P De jó ötlet, köszönöm!!! :) Fiúk igy is úgy is szeretni fogják, reggelire vagy ebédre kiadós leves után...

    VálaszTörlés
  17. Ez igen, bizony jöhetne kalóriástól együtt most:)

    VálaszTörlés
  18. A gyomnövényes idézet a Nagymamámat jutatta eszembe, tőle hallottam többször, a kombe pedig azt, hogy ellenállhatatlan, ki kell próbálnom!!!

    VálaszTörlés
  19. kovtama oké akkor legyen 15%-os tejföl és paradicsom kimagozva plusz oregánó, vagy gombás zöldséges krém? Ja és el ne felejtsem a vaj helyett kókuszolaj!!:DD

    Kati így van ez a finom étkekkel, nem nézzük, hány kalória csak élvezzük! :))

    Gerdi akkor te már régóta ismered ezt a bölcsességet, én pár éve hallottam valahol. :D
    A kombe pedig kihagyhatatlan! Ilyen finom tésztája kevés keltnek van!

    VálaszTörlés
  20. Jó, akkor majd kipróbálom mindenhogy:):)

    VálaszTörlés
  21. Gyönyörű! Nemrég próbáltam ki én is a kombet, szintén kolbászos töltelékkel, annyi különbséggel, hogy nem mascarponet, hanem sima túrót tettem a töltelékbe, nyammmm.

    VálaszTörlés
  22. Csongi, akkor tudod milyen jó kis tésztája van, a töltelék meg ezer féle lehet, csak a hűtő tartalmán múlik! :)) Köszönöm! :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...