2011. szeptember 23., péntek

Túrós párna - Gesztenyétől

Még egy túrós! Gesztenyétől csodálatosan omlós tésztával, még a nyáron készítettem!
Ezt a fajtát nyugodtan készíthetjük piteformában, úgy egyszerűbb dolgunk lesz!
A tészta fantasztikusan finom, omlós!
Fogyni vágyók egyet!! megehetnek reggelire vagy vacsorára (legkésőbb  6-kor). :D




Összesen: 3263 Kcal és 352 g ch
12 darab lett, abból 1 sütemény 272 Kcal és 29 g ch


Hozzávalók a tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 1 tasak (12 g) sütőpor
  • 15 dkg mascarpone
  • 5 ek. tej
  • 5 ek. napraforgóolaj
  • 9 dkg porcukor (itt xilit)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csipet só
Tetejére:
  • 1 tojás sárgája
  • porcukor a szóráshoz
  • a tojás fehérje majd a tészta széleihez kell, hogy süléskor összefogja a tésztát és ne folyjon ki sülés közben
Töltelékhez:
  • 40 dkg túró,
  • 2 db tojás,
  • 15 dkg cukor (itt 75 g cukor és 1 kiskanál édesítő)
  • 2 kiskanál citromlé,
  • 1 cs. vaníliás cukor (itt aroma)



Elkészítés:
  1. A lisztet a sütőporral összekeverjük.
  2. A liszt kivételével a többi hozzávalót összekeverjük, majd a liszttel összedolgozzuk.
  3. Tegyük a hűtőbe  amíg a tölteléket elkészítjük.
  4. A tojást kikeverjük a cukrokkal, majd a citromlével és a villával áttört túróval is összekeverjük.
  5. A tésztát kivesszük a hűtőből és 2848-as téglalappá nyújtjuk, amit hosszába félbe vágunk és keresztben pedig 2x6 darabba, így 12 db sütink lesz.  Tehát 1 darab 8x12 cm-es lesz.
  6. Na, ez volt az eredeti recept, de én nem tudtam a tésztát egyben kinyújtani, mert atomjaira hullott, szakadt. Ezért 12 részre osztottam és a kis golyókat formáztam, nyújtottam, töltöttem, derelyeszaggatóval vágtam rá a nyílásokat és még összehajtás előtt a belső oldal széleit körbekentem tojásfehérjével. Ezután hajtottam rá a kivagdosott oldalt a töltelékre és a széleket körbe lenyomkodtam. A fotón jól látható ahogyan készítettem! Legközelebb piteformában fogom sütni. Amúgy jó tenyérnyi párnák lettek. :))
  7. A töltelék elég folyós lesz, de rakjuk meg rendesen, mert nem fog kifolyni, ha ügyesek vagyunk. Én még süthető csokidarabokat is nyomtam a töltelék tetejére. Nagyon illik a túróhoz, több süteménynél is ezt teszem.
  8. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, (nekem két tepsibe fért bele) tojássárgájával megkenjük és előmelegített sütőben, kb. 180 fokon kb. 20 percig, pirulásig sütjük.
  9. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Tényleg nagyon finom!


 Jó étvágyat!

13 megjegyzés:

  1. Nagyon csábító! A túrós sütik nagyon kapósak nálunk, s ha még csokival is megbolondítom... erre már nem találok megfelelő jelzőt.

    VálaszTörlés
  2. Lélegzetelállító, csodás:) Sajnos én egyet sem ehetek, a diétámba nem fér bele. De majd ha sikerül, akkor beszámolok róla.

    VálaszTörlés
  3. Huhh, ez nagyon jól néz ki! Értem, hogy fogyni vágyóknak szól, de hogy lehet ebből egyet megenni, ki tud egynél megállni?? :)))

    VálaszTörlés
  4. Gerdi, nálam is nagyon bejön a nagylányom már unja, úgyhogy hosszú szünet jön, vagy kicsit máshogy ügyeskedem. ;D

    trollanyu köszönöm szépen! Nagyon kíváncsivá tettél a diétáddal, várni fogom a beszámolót! :))

    Csilla, köszi, azoknak szól akiknek nagy az önuralmuk, én nem tartozom közéjük!! ;))))

    VálaszTörlés
  5. Én elhiszem neked, hogy nagyon finom! Csak egy kérdés: Ha felbontok a tésztához 15 dkg mascarponét, akkor a maradék 10-et nem lehet a töltelékbe tenni kiegészítésként, Vagy folyóssá tenné sütés közben? csak kérdezem, mert 10 dkg mascarpone nem elég semmihez, gondoltam ne vesszen kárba...

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörűek! És abszolút hasznos volt az a fotó, amin a kezed is ott van, mert a legelső gondolatom az volt, hogy mekkora lehet vajon ez a süti :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon finomak! A kezed mellett látszik, hogy nem is olyan kicsi ez az egy bukta, amit meg szabad enni. :)))

    VálaszTörlés
  8. Kriszti, ha piteformában sütöd akkor én bizony beletenném, mert így nélküle is elég folyós volt! Még egy kis cukrot akkor tennék mellé, azt csak íze miatt. Te olyan profi vagy, hogy biztosan megoldod ezt is!!! Előbb kérnék Tőled én tanácsot!! :))

    Mónika, köszi! Ugye milyen jó, hogy beállítottam a kezemet is modellnek, mert sokszor én sem tudom másoknál mekkora az akkora.
    Az express croissant is így fotóztam mert különben igen csalóka lett volna a fotó! :)

    Petra, köszi! Igen, ez így igaz, nem kell megijedni amikor 1 db-ot írok reggelire, mert elég nagyok lettek! :D

    VálaszTörlés
  9. Nagyon guszta, én inkább reggelire vállalnám be. Mondjuk egy finom kávéval vagy esetleg kakaóval... (álmodozok ám :)))

    VálaszTörlés
  10. Panna, köszi! Sokszor álmodozom így én is, annyi finomságot látok nap mint nap! :D

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...