2011. szeptember 14., szerda

Sárgarépás karalábéfőzelék Vakarccsal

Egy könnyű főzelék nekem és uram parancsolómnak, ;) bármilyen évszakban jöhet, csak a nagylányom szeme kerekedik el nemtetszését kinyílvánítandó egy ilyen merénylet láttán!
Pedig milyen finomak ezek a főzelékek, utána pedig valami egyszerűbb harapnivalóval, mint nálunk a VAKARCS nevű ? vakarccsal. Persze hogy a ragadozó férjuram pörit kap melléje, de lehet fasírozottal vagy egy szelet sült hússal is tálalni.
Tehát a főzelék:




Hozzávalók:
  • 2 nagyobb karalábé
  • 4 közepes szál sárgarépa
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 pohár tejföl
  • kb. 2-3 ek. liszt
  • 1 mokkáskanál pirospaprika
  • petrezselyemzöld

  1. A hagymát apróra vágjuk és olajon megdinszteljük. Félrehúzva a tűzről egy mokkáskanál pirospaprikát hintünk bele (a színe miatt ennyi elég), majd beletesszük a kockára vágott karalábét és felkarikázott sárgarépát.
  2. Sózzuk, majd felöntjük annyi vízzel hogy ellepje és forrás után takarékon addig főzzük míg megpuhulnak a zöldségek, majd felöntjük annyi vízzel amennyi még szükséges.
  3. Ekkor az egy pohár tejfölt összekeverjük a liszttel és a főzelék levéből merünk hozzá egy merőkanállal, majd ezzel is jól összekeverjük, így önthetjük is a főzelékbe és szépen besűrítjük vele.
  4. Tálaláskor szórjuk meg petrezselyemmel.


Az leveshez készített VAKARCS receptje:


Hozzávalók:
  • 1 kg burgonya
  • kb. 250 g liszt ez lehet kevesebb vagy több
  • 1 tasak szárított élesztő
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 db tojás a kenéshez
  • kacsa vagy mangalicazsír a tepsi kikenéséhez
  • 100 g reszelt sajt (bármilyen)
  1. Sós vízben megfőztem a felkockázott burgonyát, majd krumplinyomón átnyomtam volna, ha lett volna, mindegy megoldottam! :)
  2. 2 dl langyos vízben felfuttattam az élesztőt.
  3. A sóval, borssal ízesített, langyosra hűlt törtkrumplit a vízzel összekevertem, majd annyi lisztet adtam hozzá, hogy egy lágy tésztát kapjak.
  4. Én egy gáztepsibe és egy 23 x 40 cm-es tepsibe sütöttem 2 részben.
  5. Megkentem mindegyiket zsírral, és mivel a tészta elég lágy lett, ezért kézzel tapicskoltam el a tepsikben, aztán lekentem tojással és megszórtam sajttal.
  6. Közepes hőmérsékletem pirosra sütöttem.
Eredetileg sajt nélkül készül, de így még finomabb!

Jó étvágyat!

17 megjegyzés:

  1. Ez nagyon az én fogamra való, nagyon szeretem a karalábét.

    VálaszTörlés
  2. És az enyémre is! mármint a fogamra való :) ezt a guszta vakarcsot pedig nem is ismertem, mostanáig!

    VálaszTörlés
  3. El nem tudtam képzelni, hogy mi az a vakarcs. A recept alapján nagyon finom. A levest meg egyszerűen szeretem. :)))

    VálaszTörlés
  4. A karalábélevest szeretem, a sárgarépa feldobja. A vakarcsról olvasva a címben azt hittem, lett egy kutyusotok :D hihi, sajtosan el tudom képzelni, milyen finom!

    VálaszTörlés
  5. Újra gépelem, mert eltűnt a hozzászólásom...
    Szóval tetszik ez a vakarcs nevű krumplis lepény szerű köret, soha nem hallottam még róla, de szerintem is pörkölthöz tunkolni tökéletes lehet :) felvéve az elkészítendők listájára...

    VálaszTörlés
  6. Guszta nagyon,pláné így együtt a kettő. Én sem ettem vakarcsot még:)

    VálaszTörlés
  7. Ez nagyon lightos, tetszik:) Ilyeneket kellene ennem minden nap. A vakarcs olyan vicces név, guszta nagyon.

    VálaszTörlés
  8. De jó nagyon finom és vakarcs :)))

    VálaszTörlés
  9. Lementettem :)) Nekem pont jó lesz így ahogy tálaltad :))

    VálaszTörlés
  10. Vakarcs :D nem is hallottam még róla. Érdekes, a főzelékhez jól passzolhat.

    VálaszTörlés
  11. A főzelékkel körbe lehetne kergetni a gyerekeimet az asztal körül, akkor sem ennék meg.Az előttem szólók is inkább a feltétet emlegetik). Úgy látszik, csak öregkorunkra szeretjük meg ezeket az ízeket. Ez a vakarcs nagyon jó, kipróbálom, bár a férfinép nálunk valószínűleg hiányolni fogja belőle a HÚS-t (vagy a halat).És nagyon tetszik a tálalás és a kép is!

    VálaszTörlés
  12. Ezt most szívesen megenném, az összes főzeléket imádom. és ezzel a vakarccsal pedig még jobb lehetett! Nagyon guszta! Még nem is halottam a vakarcsról, ki fogom próbálni! Szépek a fotóid, rögtön éhes lesz az ember tőle...

    VálaszTörlés
  13. Barbi, a vakarcsot is vittem!!!!!!nem ismertem!!!de már igen!!!:):):)

    VálaszTörlés
  14. mellissina2 köszi! Örülök, hogy ez is tetszik, nagyon finom krémes lágy a belseje! Nem fogsz csalódni! :)

    VálaszTörlés
  15. Eltűnt a hozzászólásom! :(
    Köszönöm mindenkinek a megjegyzést, dicséretet!
    Aki szeretné próbálja ki és, ha úgy gondolja, nyugodtan jelezze a végeredményt! :D

    VálaszTörlés
  16. Nagyon tetszik a vakarcs.Én sem hallottam még róla,biztosan el fogom készíteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nelli mindenképpen próbáld ki mert nagyon finom! :) Köszi!

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...