2011. szeptember 20., kedd

Mákos Zserbó-szelet

Kedvenc Zserbóm, Horváth Ilona bevált receptje szerint készül. Most annyi változtatással, hogy dió helyett mák került bele, nagy örömömre, mert így már két kedvenc zserbóm is van!! Komolyan nem tudok választani közülük. A lányom a diósra szavaz, de aki szereti a mákos édességeket, az feltétlenül vegye fel a repertoárjába! Különben általában karácsonykor sütöm ezt a sütit, de most valahogy kíváncsi voltam erre a mákos verzióra és ez került az asztalra a vendégeknek, ebéd után a mézes krémes mellé desszertnek. A tetejére a csokimázat most először elszúrtam, de ennek ellenére tökéletes lett.


Hozzávalók:
  • 35 dkg liszt
  • 1 egész tojás
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg margarin vagy 15 dkg zsír
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 csipetnyi sütőpor
  • 1 csipet só

Töltelék:
  • 15 dkg darált mák
  • 12 dkg porcukor
  • eper lekvár, de lehet meggy és szilva is, a baracklekvárt pedig tartogassuk a diós zserbóhoz!
    (Én nem számoltam a mennyiséget, hanem jó fél centi vastagon megkentem a tésztákat, mert nem szeretem a száraz zserbókat!!!)

Bevonat: 10 dkg cukorból, 3 dkg kakóból és 3 dkg vajból készült csokoládémáz



  1. Az élesztőt a langyos tejben 1 kockacukorral felfuttatjuk.
  2. A sütőporos lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, a cukrot, a tojást, a sót és jól összedolgozzuk.
  3. A tésztát 3 egyenlő részre vágjuk, és kinyújtjuk a lapokat.
  4. Egy kivajazott, kilisztezett  tepsi aljára simítjuk az egyik lapot és megkenjük bőségesen lekvárral, majd a cukros-mákos keverék felével megszórjuk a lekvárt, erre megy a második tésztalap, újra lekvár és újra mák, végül a harmadik tésztlap.
  5. Félretesszük és 1 órát kelesztjük szobahőmérsékleten.
  6. Tetejét villával megszurkáljuk és 180 fokon világos barnára sütjük. Ha kihűlt, bevonjuk a csokoládémázzal.


Jó étvágyat!

27 megjegyzés:

  1. Nem szeretem a zserbót, de olyan jók a képeid, hogy legalább egyet megkóstolnék belőlük :))

    VálaszTörlés
  2. :) Nálam meg van egy harmadik verzió, a diós-mákos zserbó. :) (Zserbó néven oldalt a sütiknél megtalálod.) Tényleg finom!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon vártam, hogy ezt a receptet feltedd, a zserbót is szeretem és a mákot is:) Ez így együtt csúcs lehet. A recept mentve, alig várom, hogy elkészítsem.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta,biztosan nagyon finom lett a mákkal is.Ha most megakarnám csinálni a zserbót biztosan én is mákkal csinálnám, mivel diót sehol nem kapok.Szívesen megkóstolnám kiváncsisákból is!:)

    VálaszTörlés
  5. Ó, Istenem! Ezt nem tudnám abbahagyni.... Láttam már régebben egy újságban mákos zserbót, és azóta gondolkoztam, hogy ki kellene próbálni. A fotóid nagyon meggyőzőek. Szuperguszta! A vendégek gondolom fejenként 1-1 kg plusszal távoztak...;DDD

    VálaszTörlés
  6. Panna, a mákot sem szereted? Mert csak ettől függ, hogy ízlene, vagy sem! :))) Szívesen adnék egy darabot, hogy bebizonyítsam, ez nagyon-nagyon csúcs!!! ;DD

    duende :DDDDD
    Ha tudnád, hogy az a recept már a gépemben figyel és mikor ezt megcsináltam újra megkukkantottam a te csodás csillagos zserbódat mert már akkor elvarázsolt! Fogok is ilyen dupla variációt készíteni!! Köszi, örülök, hogy írtál! :)))

    trollanyu, nem győzőm kivárni, hogy leteszteld! A mézes krémesre is kíváncsi leszek ám! :) Köszönöm!

    Éva, egyszer biztosan elkészíted, mert látom furdalja az oldalad a kíváncsiság! Köszönöm, hogy benéztél! :))

    VálaszTörlés
  7. Ma ettem finom barackdzsemmel és baracklikőrrel ízesített zserbót egy rendezvényen, mmm még meg van a feelingje, de ezt is szívesen megkóstolnám! Mákossal még nem találkoztam, de majd teszünk róla, hogy összejöjjön a randevú :D

    VálaszTörlés
  8. Petra, köszönöm! Lassan beérik az elhatározásod! Én is így vagyok a sok összegyűlt, megkívánt finomsággal! Szerintem volt az 3-3 kg is! ;D

    Bianka köszönöm! :)))

    Vicuska, nagyon különleges zserbót kóstolhattál! Remélem megosztod velünk a mákossal való randevúd esetét is! :D

    VálaszTörlés
  9. Utoljára gyerekkoromban ettem zserbót, de nagyon jól hangzik a mákkal.

    VálaszTörlés
  10. Már jártam nálad néhányszor, de muszáj többször jönnöm, annyira sok finomságra leltem nálad:-)

    VálaszTörlés
  11. Kati, örülök, hogy felcsigázott a látvány! ;)) Ez egy nagyon finom klasszikus sütemény, nálunk a karácsony el sem képzelhető nélküle! :D

    Gerdi, köszöntelek az oldalamon! Köszönöm a kedves szavakat és nagy öröm nekem, hogy tetszik amit itt látsz! Nézelődj nyugodtan! :))

    VálaszTörlés
  12. Nagyon-nagyon-nagyon guszta! Diósan sokszor sütöttem, de mákosan még nem. Itt lesz az idő!! Csodaszépek a képek!!

    VálaszTörlés
  13. A Zserbót imádjuk! :)) Ez a mákos variáció, egyszerűen gyönyörű, mentettem is! Köszi! :)

    VálaszTörlés
  14. Én viszont imádom a mákot is meg a zserbót is, bármikor, nem csak Karácsonykor! Ezt a receptet sem ismertem,(már sokadik Tőled)elmentem, mert egyszer biztos kipróbálom. Köszi :)

    VálaszTörlés
  15. Idáig még csak diós zserbót ettem, és az nagyon ízlett. Mivel a mák nagy kedvencem, biztos vagyok benne, hogy a mákos zserbónak is nagy sikere lenne nálunk!

    Biztos kifogom próbálni :)

    VálaszTörlés
  16. Kriszti :D, nagyon aranyos vagy, örülök, hogy tetszik, én is csak diósan sütöttem eddig, de most már ez is bekerül a lányok könyvébe! Nem fogsz csalódni! :))

    Csilla, köszi! Neked is csak azt írhatom, hogy ne hagyd ki! :D

    Márti köszönöm!!! Azt hiszem mostantól nem csak karácsonykor készítem majd, mert tökéletes vendégváró, előző nap megsüthető és napokig eláll, persze, ha marad belőle. Remélem neked is ennyire ízlik majd mint nekünk! :)))

    VálaszTörlés
  17. Okki, örülök, hogy Te is beállsz a sorba, nyugodtan próbáld ki mindkét verziót, meglepően könnyű elkészíteni!! Köszi, hogy benéztél! :)))

    VálaszTörlés
  18. MÁK-MÁK-MÁK-MÁK-MÁK!! Igen, jöhet. Hát ide kellett volna jönnöm előbb, pedig már írtam Trollanyunak, hogy megsütöm a panettone-jét. Meg fogom sütni, de a mák nálam mindent visz, még cégnél is modnják a konyhás lányok, hogy a jövő heti menüben mákos van (pedig tudják, hogy berasalexandra-menüt eszem), de a máknak nem tudok ellenállni (hiába, mákony függő vagyok). Én még nem is láttam mákos zserbót, garantáltan kipróbálom.
    A díjról nem feledkeztem meg, csak hát a munka... Megkértem a lányomat, hogy fordítsa magyarra, alakítsa át kicsit és tovább adom. De sajnos még gondolkoznom is kell, hogy kinek, meg nézelődni. NEM FOG ELMARADNI!! Köszi a receptet! HAJRÁ fogyikúra! Írtam Neked valahová valamilyen versenyről is, de már nem kaptad meg, majd újra leírom!

    VálaszTörlés
  19. Gabi hol jártál? ;DD
    Üdvözöllek a mákrajongók táborába!
    Belefér a BA menübe is 2 szelet a többit pedig etesd meg gyorsan mással vagy vidd a munkahelyedre, tuti nem marad neked egy morzsa sem! :) A díj ráér, azért sem haragszom meg, ha nincs időd tovább adni, a lényeg, hogy örülsz neki! :))
    A versennyel kapcsolatos ötletedet megkaptam, de arra meg nekem nincs időm, és igazán most kedvem sem, mert ez a gasztroblog minden lelkesedésem első tárgya. A fogyiról szívesen írok néha pár dolgot, meg majd életmódbeli tanácsokat amiket én használok, de egyenlőre erre is szűkös az időm.
    Remélem nem haragszol érte! :) Viszont segítek szívesen amiben tudok! Örülök, hogy benéztél! :DD

    VálaszTörlés
  20. Szeretem a mákot:) Azt nem értem, hogy tudsz sütés közben fogyni és ilyen csinos lenni, mint láttam pár oldallal odébb, minden elismerésem:):):) Ellenállhatatlan dolgokat csinálsz:):)

    VálaszTörlés
  21. kovtama, nagyon kedves amit írtál! Magam is meglepődöm még mindig, hogy ezt elértem, nem vagyok önbizalommal eleresztve és sosem tartottam magam kitartónak, pedig van pár dolog ami azért megerősít ebben. Ez a fogyókúra visz mindent!
    Hidd el, ez a módszer amivel fogytam, még nekem, a nagy zabagépnek :DD is betartható! Sütit már csak akkor sütök, ha lement valamennyi, vagy tudom tartani a súlyom, tehát kb. hetente 1x kapcsolok sütőt! :)) Különben megsúgom, hogy ülve nekem is vannak hurkáim és úszógumim, vagy egy nagyobb falásroham után kb. 5 hónaposnak néznek. Ez van, mindig pocos voltam és mégiscsak 2-szer szültem 30-30 kiló plusszal! A mákost pedig próbáld ki bátran! Másnap majd folytatod a fogyókúrát! :))) Köszi!!

    VálaszTörlés
  22. Szia Barbi!
    Igen, ez a fránya munka (persze örülök, hogy visszamentem dolgozni), meg a család, szóval most kevesebb időm van vendégségbe járni Hozzád. A fogyi verseny ráér, majd megcsináljuk egyszer (pl. tavasszal, akkor van a legnagyobb őrület). Köszi a tanácsokat, jól jönnek, de főleg a kalkulátorod. Most töltögetem. A mákost megsütöm, de inkább 2-vel lefagyasztom, mert ha előttem van, nincs önuralmam.Pedig most muszáj!!

    VálaszTörlés
  23. Én a zserbót Szamócától tanultam meg 2 éve, hogy kell sütni. Úgy látom a mákosat kevesen ismerik, pedig az én családom is azt szereti, 2 nagy gáztepsivel sütöttem karácsonykor, 10 centis csíkon diósan készítettem, mert én diósan is szeretem :-). Nálunk mákos a bejgli, mákos a derelye :-))), A szilvás mákos derelye a Nagyi etalonja volt, azt sajnos nem tanultam meg.

    VálaszTörlés
  24. Szia csipike! Zserbót már 14 éve rendszeresen sütök, akkor még nem volt ilyen internet és most láttam én is több helyen, hogy mákosan is elkészíthető így becseréltem a diót aminek külön örülök, mert imádom a mákos sütiket! Szerintem a nagyid derelye receptjének hasonló verzióját is fellelheted a neten. :)

    VálaszTörlés
  25. Én már minden verzióját megsütöttem, és mindig nagy sikere volt.Még a családomban is előfordult, hogy csodálkoztak a mákos zserbón. Isteni finom, jó sok lekvárral. Nagyon jól néznek ki azok a zserbók.:))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...