2011. szeptember 24., szombat

Császárzsemle Limarától

Sok oldalon láttam császárzsemléket és én a boltban is előszeretettel választom ezt a formázott pékárút. Talán el sem készül, ha nem szenvedtünk volna kenyér, zsemle, kifli hiányban. A boltok ugyanis zárva voltak. Nagyon szeretem ezeket a recepteket amikben formázgatni kell, pl. Tücsök Bogár briósa is ilyen, de Aleda sima zsemléje is kihívás volt, hogy tökéletesen gömbölyű legyen. Modhatja bárki, hogy elfogult vagyok, de nekem gyönyörűek, ja, és finomak!
Ez a recept Limarától van, nagyon köszönöm! :D

Összesen kb. 2887 Kcal és 513 g Ch


Hozzávalók:
  • 70 dkg BL 80 liszt
  • 2 tk. só
  • csipet aszkorbinsav
  • 250 ml víz
  • 220 ml tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 tk. cukor
  • 2 dkg friss élesztő


  1. A hozzávalókat  és a hűtőből kivett vajat sajtreszelőn lereszelve a kenyérsütőgép üstjébe tesszük. Dagasztó programon 20 percig dagasztjuk közepesen kemény tésztává. Ha túl lágy akkor lisztet, ha túl kemény akkor egy kevés folyadékot tegyünk hozzá.
  2. Nálam nem kellett hozzá semmi, mert pont jó lett.
  3. Kivesszük a gépből és egy lisztezett tálban duplájára kelesztjük. 11-12 egyforma, kb. 115 g-os darabokra vágunk és golyókat formázunk. 10 percig pihentetjük
  4. Ezután a golyókból kb. 20-22 cm hosszú rudakat sodrunk és mikor mindet kisodortuk akkor újra sodorjuk elölről az összeset 40-45 cm-esre. Ez azért fontos, mert elsőre nem könnyű 40 centisre sodorni mert nem nyúlik rendesen de a második műveletig a sikérszálak tovább nyúlnak, így megint könnyű lesz sodorni, a tészta nem fog szakadni. Csak annyi lisztet használjunk, hogy a tészta ne ragadjon.
 Formázás:
  1. Először egy laza csomót kötünk.
  2. A felülről (nálam jobb oldalon) lelógó tésztaszálat hátrafelé húzva a tészta alá hajtjuk és a közepén áthúzzuk.
  3. Megfordítjuk a tésztát és a maradék lelógó szálat is beigazítjuk alulra. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket. Megkenhetjük tojással a tetejüket, én nem tettem.
  4. Sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  5. Fél óra újrakelesztés után vízzel permetezzük és szezámmaggal megszórjuk, majd aranyszínűre sütjük.
  6. Elkészíthetjük este is, hogy másnap reggel már csak sütni kelljen a friss reggelihez való pékárut. Akkor viszont a formázás után a tepsire rakott zsemléket lazán takarjuk le folpack-kal és tegyük reggelig a hűtőbe. Így nem szárad ki a felülete és nem is fog túlkelni mivel nem fedtük le szorosan. Reggel vízzel permetezzük, szezámmaggal szórjuk és HIDEG sütőben kezdjük a sütést amit pont a tepsi berakása előtt gyújtunk be, majd 200 fokra állítjuk. A másik tepsit, ha van ilyen, a sütő közelébe tesszük, hogy szobahőmérsékletű legyen mire megkezdenénk a sütését.

Jó étvágyat!

16 megjegyzés:

  1. Hát nagyon guszták a császárzsemléid, nagyon ügyes vagy. A családodnak biztosan ízlettek.

    VálaszTörlés
  2. Brutálisan jól néznek ki:) Gratulálok, nagyon ügyes vagy, isteni finom lehet, meg az illata is, miközben sül.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ügyesen megcsináltad guszták lettek nagyon! Limaránál szemeztem én is ezzel de még nem készítettem el.

    VálaszTörlés
  4. Nem vagy elfogult, ezek gyönyörűek!! :)
    Nagyon ügyes vagy, nagyon finom lehet. ez a csomózás, nem semmi. :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szépen megformáztad, le a kalappal. Gyönyörűek. Reggelire küldhetnél egyet-kettőt. :)))

    VálaszTörlés
  6. Először is köszönetet kell mondjak Limarának aki nagyon kedves volt mikor elkértem tőle a receptet!

    Mrita köszönöm, nem volt panasz! :)

    Emőke, köszi! :DDD

    trollanyu, olyan jó, hogy nem kell kétségbeesni, ha minden zárva van és nincs pékáru, mert már sok mindent tudok sütni itthon is! Imádom. Köszi!

    Éva, nekem annyira tetszenek! Limarától szuper dolgokat sütök!

    Csilla, köszi, nagyon egyszerű a csomózás, de csak akkor jön rá az ember, ha már csomózni kell! :DD

    Petra köszi, nagyon élveztem a formázást, hát még mikor kijöttek a sütőből, majd el ájultam, olyan szépek lettek! Nagyon büszke vagyok rájuk! :)))) A következő sütésből is jó lesz? :D

    VálaszTörlés
  7. Szerintem is gyönyörűek lettek, olyanok mint a rózsák :)

    VálaszTörlés
  8. Csodaszépek lettek! Már néztem ezt a tészta formázási technikát, én brióssal szeretném kipróbálni...Guszta!!

    VálaszTörlés
  9. Bianka köszi! :)

    Kriszti köszönöm! Tücsök Bogártól készítettem én is a brióst, annak más a formázása és az is gyönyörű!

    VálaszTörlés
  10. Csodaszépek! Nagyon örülök, hogy tetszett a recept!:)

    VálaszTörlés
  11. Limara, nagyon köszönöm!! A te receptjeid mindig tetszenek, és mikor elkészülnek sem csalódom, mert tökéletesek! :)

    VálaszTörlés
  12. Tényleg gyönyörűek.. de lettem volna a konyhádban miközben sült. Biztosan isteni illat volt...

    VálaszTörlés
  13. Panna, köszi! Én is lennék ám a te konyhádban mikor alkotsz!! :)))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...