2011. szeptember 9., péntek

Borecetes lecsón sült sertéslapocka

Ezt a receptet két hete, egyik este körmöltem le gyorsan Jamie Olivertől a TV Paprikáról! Azóta kétszer is elkészítettem a férjem kívánságára. Ezt a húst nemigen vásároltam és pörköltön kívül mást nem is készítettem volna belőle. A húsokkal még ennyi év után is csak ismerkedés szinten vagyok.
A férjem anyukája is itt volt mikor másodszor készítettem és félve nézte, hogy ezt a típusú húst én egy masszív tömbben akarom puhára sütni?
A végeredmény meggyőzte!





 Tehát a recept hozzávalói:

  • 1 nagy sertéslapocka (nem tudom a súlyát talán másfél kg?)
  • 3 db kaliforniai paprika, sárga, piros, zöld
    (nekem nem volt sárga, ezért a sima paprika is megteszi, sőt olcsóbb is!)
  • 3 lilahagyma
  • 1 kicsi konzerv paradicsompüré
    (sokan tesznek el házilag, ők használják feltétlenül azt, kb. 4 evőkanállal)
  • 3 dl húslé (nálam 3 dl víz + 1 húsleveskocka)
  • 2 ek. pirospaprika
  • 1 kk. borsikafű
  • 1 kk. kakukkfű
  • 4 ek. borecet (nálam 2 ek. vörösborecet és 2 fehérborecet volt)
  • só, őrölt bors



  1. A paprikákat felcsíkozzuk, a hagymát felkarikázzuk.
  2. A húst megmossuk, a vizet papírtörlővel felitatjuk és, ha van, akkor a zsírréteget szépen késsel megrácsozzuk, bevagdaljuk. Jól megsózzuk, majd egy forró serpenyőben ici-pici kacsazsíron vagy olajon lepirítjuk mindenhol. Olyan fedeles serpenyőt használjunk ami utána mehet a sütőbe, de, ha nincs, úgy mint nekem, akkor majd mindent beleteszünk egy másik sütőbe való tálba, én kacsasütőt használtam, mert az volt a legnagyobb.
  3. A húst kivesszük a serpenyőből és beletesszük a sütőtálba amibe pár kanál kacsazsírt kentünk.
  4. Az előző serpenyőbe a hús helyén maradt lesült zsírra szórjuk a paprikát, hagymát, paradicsompürét, pirospaprikát, sót, borsot, ecetet, húsleveslét és összekeverjük, majd rögtön önthetjük is a húsra.
  5. A húst még szórjuk meg, a borsikafűvel és kakukkfűvel, majd mehet az előmelegített 180 fokos sütőbe 2 és fél de inkább 3 órára!!! Komolyan mondom, ennyi idő kell neki, hogy olyan puha legyen mint a vaj!
    Jamie mikor kivette a sütőből, beledugdosta az ujját, de jó mélyre ám (máig sem értem, hogy nem égett meg neki, tán azbeszt bőre van?), és a hús ettől a mozdulatsortól teljesen szétesett. Pont ez a lényeg, hogy nem is kell szeletelni csak szedjünk a szétesett húsdarabokból. Én a fotó kedvéért próbáltam vágni egy szebb darabot, nagy nehézségek árán.
Fantasztikus! Tegyük egy nagy tálra a húst és halmozzuk melléje a rizst.

Jó étvágyat!

8 megjegyzés:

  1. Hú de kis rafinált recept ez:) Istenien néz ki, az ízét csak elképzelni tudom, de el fogom készíteni. A fotókért külön dícséret, nagyon szépek:)

    VálaszTörlés
  2. Annyira elbambultam a díjon, hogy a receptedt csak most vettem észre. Isteni lehet, nálunk bizony most elkél az ilyen husos étek, mivel a kisebbik (185 cm) igencsak ragadozóvává vált, a mindennapos erőnléti edzései miatt. Én még borsika füvet nem használtam, egyszer ezt is el kell kezdeni. Viszont nagy mustár rajongó vagyok, gyakorlatilag a hús-pácolás ezzel kezdődik nálam, mivel porhanyós lesz tőle a cupák. Veszek borsikafüvet a Lehelen és kipróbálom. Köszi!

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű tálalás, jó recept!

    VálaszTörlés
  4. Ezt a receptet én is ismerem :)) Imádom Jamie-t :))

    VálaszTörlés
  5. Nagyon gusztusos, és gyönyörűek a képek! :)
    Milyen jó is az a Paprika tévé... :)))

    VálaszTörlés
  6. Nagyon guszták a tányéron ülő falatok!!Szívesen falatoznék belőle,kiváló vasárnapi ebéd lehetne!!!Három órát ment a sütöd,nem mondom bátor vagy,vagy pedig működik a klima!!!Én csak akkor használom a sütőt ilyen hosszú órákig amikor hideg van! Gratulálok!!!!

    VálaszTörlés
  7. Ez nagyon jól hangzik. Imádom Jamie receptjeit. El tudom képzelni a szitut, ahogy ülsz a tv előtt és körmölsz. Nálam is pont ezért van rendszeresítve a tv közelében a jegyzettömb és a toll. ;DDDD

    VálaszTörlés
  8. Trollanyu, köszönöm szépen! Tényleg rafinált recept, majd meglátod milyen finom íze van. A borecet jól megpuhítja a húst. :)

    Gabi, a mustárral pácolást én is szeretem, sőt mézzel szoktam kombinálni, nagyon pikáns íze van!
    Köszi!

    Foodafok, köszönöm szépen! :)

    Panna, látom te is lesed a nagyokat! ;)))

    Csilla köszi! Imádom a főzős csatornákat! :)

    mellissina2 köszönöm! Sajnos klíma nincs, de szerencsére a családi ház nem olyan vészes nyáron mint egy panel, úgyhogy kibírtuk! :)))

    Petra, pont most gondolkozom azon, hogy karácsonyra kérek egy Jamie-s receptkönyvet.
    A szitut jól látod, tényleg körmölök a tévé előtt és, nekem is oda van készítve egy füzet meg egy toll!!!! :DDD Szerintem sokan vannak még így. :)) Köszi!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...