2011. június 23., csütörtök

Hivatalosan: Lusta asszony rétese - Szerintem: Lusta asszony szórós sütije

Már több helyen láttam és olyankor nagyon megkívántam, így hát most nekiálltam!
Recept forrása: Macikonyha


Összesen: 3964 Kcal és 545 g ch
a szóráshoz használt porcukor nélkül

kb. 24 szelet
  • 250 g finomliszt
  • 50 g búzadara
  • 1 tasak sütőpor
  • 200 g porcukor
  • 100 g puha vaj
  • 500 g félzsíros tehéntúró
  • 2 ek vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja (itt 1 mokkáskanál citromaroma)
  • 300 ml tej
  • 3 egész tojás
  • kb. 600 g meggy (lehet fagyasztott is)

Meggymagozás az Ízek, zamatok blog írójától, Mártitól lesett ötlet alapján!
A kukacok pedig hideg vízbe történő áztatás alatt felúszkálnak a víz tetejére,
talán azért, hogy meg ne fulladjanak. ☺
Innen is köszönöm, megmentettél a nyakmerevedéstől és a kukacoktól! :))



Nagyon finom sütemény, ajánlom kipróbálásra!!!
Ízre tényleg olyan mint a rétes!
  1. Alaposan vajazzuk ki a tepsi alját, így biztosan nem ragad le a sütés végére!
  2. A lisztet a búzadarával, sütőporral és a cukorral összekeverjük, majd a felét egyenletesen a tepsibe szórjuk. Egy kicsit rázogathatjuk, hogy egyenletes legyen.
  3. A túrót, a citromhéjjal vagy aromával és a vaníliás cukorral szintén összekeverjük és elosztjuk a liszt tetején. Én kézzel szórtam.
  4. A meggyet rászórjuk, picit lenyomkodjuk végül rászórjuk a lisztes keverék másik felét.
  5. A tojásokat felverjük egy kevés cukorral, majd hozzákeverjük a tejet és az így kapott folyadékot, megpróbáljuk egyenletesen rácsurgatni a liszt tetejére. Villával igazgatjuk, hogy mindenhová szivárogjon a tejes tojásból.
  6. Végül a  maradék vajat rászeleteljük a tetejére, majd 180 °C fokra előmelegített sütőbe nálam 1 óráig sült. A légkeveréses sütő lehet gyorsabb munkát végez, sajna nekem ilyenem nincs. ;-)
  7. Amikor már szépen megpirult a teteje, akkor kivettem. Hagyjuk hűlni, és akkor szépen szeletelhető lesz.
  8. Tálaláskor porcukorral díszíthetjük.
Jó étvágyat!

8 megjegyzés:

  1. Guszta lett a süti!
    A meggymagozásról: Mi meggymagozógéppel szoktuk csinálni, hogyha sok meggy van. Nem elektromos, és ellenőrizni is lehet, hogy a meggy kukacos-e.
    Nálunk a munkamegosztás az, hogy a mamám nyomkodja a meggymagozót, én meg ellenőrzöm a meggyet. :)
    De ez a megoldás is jó lehet, még nem próbáltam.

    VálaszTörlés
  2. u.i.: Jó a körmöd! :)))

    VálaszTörlés
  3. Tök mindegy mi a neve egyik nagy kedvencem, nagyon guszta :)

    VálaszTörlés
  4. Igen ez nagyon finom és bármilyen gyümölccsel készíthető, de gyümi nélkül túrósan magában is finom. A meggymagozási tippet nagyon köszi, ezentúl én is így fogom az biztos, kukac ellen meg jön a hideg víz, ahogy Márti ajánlotta:-)))

    VálaszTörlés
  5. Zsófi, köszi! Ilyen kis mennyiségnél szerintem ez a gémkapocs is megteszi! :D A körmöm saját, és a díszítés is az én ügyködésem, nekem is nagyon tetszik! :)))

    Bianka igazad van nem a neve a lényeg, hanem, hogy bitang jó! Köszi! :))

    Anikó, jó, hogy mondod, már gondolkoztam a sima túróson. Kíváncsi leszek, nálad hogy válik be a gémkapcsos magozás. :D Köszi, hogy benéztél! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nekem ég egyszer sem sikerült. :-( Mindig poros maradt a lisz az alján. :-( Bztos nagyon béna vagyok. De akkor minden mást istenire készítek. Akkor most mi van?? Mások a kelt dolgokhoz nem mernek hozzá sem fogni...

      Törlés
    2. Nikica, ezzel a recepttel próbáltad? Egy kicsit akkor össze kéne rázogatnod, vagy az alját picit megkevergetni, bár nekem nem volt rá szükség. :)

      Törlés
  6. Ha meggy van benne, akkor mindegy, hogy lusta, v. szórós rétes. Nekem nagyon megteszi.Többször magoztam már kézzel naponta, 10 kg-nál is több meggyet. Azóta is nyomoronc a hátam. A cseresznyénél is beválik a kukacok úsztatása.
    Ismerem a gemkapocs v. a biztosítótű használatát, de nekem nagyon lassú volt, persze a 10 kg-os mennyiségnél.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...