2011. június 15., szerda

Mustáros, mézes pulykamell, rántott sajtos rizsgolyókkal

Ezt a fűszerezést Sweet & Salt blogon találtam már régen és párszor el is készült azóta. A mai ebéd is ez volt, a maradék rizsből pedig Zsuzsi oldalán látott gombóckákat tálaltam köretnek. Meg lettem dicsérve! Nagyon! ☺


Hozzávalók:
  • 1 pulykamell (kb. 60 dkg)
  • 2 ek. magos mustár vagy sima
  • fél ek. só
  • 1 mokkáskanál bors
  • 2 ek. méz
  • néhány kanál olívaolaj
  • 10 gerezd fokhagyma

A mustár, sót, borsot és a mézet összekeverjük, majd a húst, vagy nálam a felszeletelt húsokat bekenjük vele. Egy magas falú serpenyőbe kevés olajon megpirítjuk egy kicsit a húsnak mindkét oldalát, majd mellérakjuk a megtisztított, késsel kilapított fokhagymát. Ráöntünk 1 dl vizet, lefedve kb.50 percig pároljuk, majd picit lepirítjuk. A húson látható fekete "csigaürülékszerű" dolog, rozmaring és bazsalikom, amit frissen vágtam rá a sütés utolsó 10 percébe.

Köret: Rántott sajtos rizsgolyók


A pár napja megmaradt rizst elkevertem 2 db tojással, és annyi zsemlemorzsával amennyitől formázható lett, sóztam, borsoztam, vágtam rá friss petrezselymet, majd gombócokat formáztam vizes! kézzel, beledugtam egy kocka trappistát (de mozarella golyó még jobb, csak nekem nem volt :)) és meghempergettem zsemlemorzsában. Forró, bő olajban kisütöttem és papírtörlőre szedtem őket.
(Legközelebb egy áztatott zsemlét is fogok beletenni.)



Jó étvágyat!

8 megjegyzés:

  1. Micsoda finom ebéd! Ez a rizses gombóc pedig fenomenális! Nagyon guszta!!!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon ügyesen készítetted el, finom és különleges! Én először 15-16 éve kreáltam ilyesmi rizsgombócot, úgy emlékszem, egy gasztro-újságból. Sajtkocka ment a közepébe, petrezselyemzöld aprítva a rizsbe és a vizes kézzel formázott gombócot paníroztam, mint a rántott húst. Senki nem tudta elképzelni, miféle garnírung ez a hús mellé! Már rég készítettem, jó hogy eszembe juttattad :) Próbáld meg ezt a variánst is!

    VálaszTörlés
  3. Vicuska, jó ötlet, már több variáción is gondolkoztam, mert nagyon tetszik nekem is ez a köret! Köszi! :)

    VálaszTörlés
  4. :) igazán nincs mit, remélem, elkészítve is tetszeni fog!

    VálaszTörlés
  5. Hát ez a reci bejön. Jövőre biztos megpróbálkozom vele! Köszi a receptet.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...