2011. június 22., szerda

Abált szalonna

VÉGRE! Dél óta próbáltam felrakni fotót a bejegyzésemhez és most végre sikerült. Már kezdtem kétségbe esni, hogy valami tönkrement, mire a 12 éves lányom legyintet és azt mondta : "Anya nyugi, biztosan frissítik az oldalt." Lestem egy nagyot, de megnyugodtam. :-D

Jöjjön a bejegyzés végre:
"Biztosan abáltszalonna volt a jele az óvódában!" Hallottuk már ugye, bár az enyémre nem emlékszem, az biztos, hogy városi lány létemre imádom az ilyen jellegű étkeket! Amúgy ilyen a férjem és a nagylányom is, mondhatom úgy is, parasztgyomrunk van. ;-D Remélem senkinek nem sértem a hallójáratait ezzel a kijelentéssel!

Abált szalonnát még itthon nem készítettem, viszont Bence és Emőke oldalán igen nagy kísértésbe estem. De jól tettem!! Köszönöm Emőke innen is!


Egy kis megpróbáltatás:
Emőke hasaalja szalonnát készített és azt tanácsolta vigyorogjunk  a hentesre, hogy szép húsost kapjunk. Na, én vigyorogtam rendesen aztán meg néztek rám hülyén, hogy mit akarok, mert náluk aztán ilyen sajna sosincs, de a vigyorgás megtehette hatását mert helyette ajánlották a bőrös császárt, így én abból készítettem.



Elkészítés menete:
  1. Mossuk át rendesen.
  2. Tegyük egy fazékba és öntsük fel annyi vízzel ami ellepi, tegyünk a vízbe kb. 2-3 evőkanálnyi sót, 1 megpucolt, nagyobb vöröshagymát, 3 egész fokhagymát szintén megpucolva. Még lehet ízesíteni szemes borssal, vagy ki mivel szereti.
  3. Mikor felforr a víz, fedő alatt kb. 1 - 1,5 órát főzzük. Én villával teszteltem, hogy elég puha-e.
  4. Még melegen sózzuk, bőséges zúzott fokhagymával bekenjük, végül pirospaprikával jól megszórjuk mindenhol.
  5. Tegyük hűtőbe jó pár órára, hogy megdermedjen és könnyen szelhető legyen.

Top kaja lesz az biztos! Imádjuk! Még a gyerekek is!

Jó étvágyat!

14 megjegyzés:

  1. Hmmm, friss kenyérrel, lila hagymával,paradicsommal...

    VálaszTörlés
  2. Mi is nagyon szeretjük. Jó képek lettek!
    ( megnyugodtam, azt hittem, hogy csak én nem tudok képet feltenni )

    VálaszTörlés
  3. Ma rendetlenkedett megint a blogger. :(
    A szalonnáról...
    Én ezt úgy imádom, a nagyapámra emlékeztet aki gyerekkoromban a műhelyében a bugylibicskájával kanyarította belőle nekem a katonákat. :)

    VálaszTörlés
  4. Márti, nálam fontos kellék a jó tömör házikenyér, látom nálad is bejön ez a kalóriabomba! :) Megpucoltam a meggyet, hálám örökké üldözni fog! Köszi!!!

    Zsófi, köszi a dicséretet! Én is megijedtem egy kicsit. :)

    Anita, a blogger szerintem jó párunkat megtérfált, csak az öreg blogosok (mint te is :D) már tudják mi a dörgés. Most már én is.
    Bennem a sült oldalasról van egy hasonló kép, amikor apukám öccsét látogattuk a laktanyában és a papim szintén katonákat vágott nekünk a nagybátyámnak szánt finomságból. :) Örülök, hogy benéztél, és nosztalgiáztunk!

    VálaszTörlés
  5. Jajjj de örülök!!!! :)))) Jót röhögtem. :D:D A hentes néha jobban tudja miből lehet készíteni. :D Basszus, most megint megkívántam! :D:D

    VálaszTörlés
  6. Emőke, örülök, hogy megnevettettelek - hú de hosszú szó, jól írtam? - A férjem pont ezt mondta mikor este 11-kor megmutattam neki, hogy: " Basszus de megkívántam! Ha holnapra nem csinálsz...!"
    Na tessék, most már mindenkinek csorog a nyála, pedig ez aztán nem a gasztronómia csúcsa. De nekünk úgy tűnik igen! :DDD Köszi!

    VálaszTörlés
  7. Barbi, én tegnap egész nap nem tudtam feltenni semmit, mert képet az istennek nem rakott fel, akármivel próbálkoztam. Gondoltam, hogy megint valami központi probléma van és szépen kikapcsoltam a gépet:-)))
    A szalonnád nagyon guszta:-))))

    VálaszTörlés
  8. Nálunk is nagy kedvenc,télen elég gyakran szoktam készíteni.Nagyon guszta lett,a képeid csodásak.

    VálaszTörlés
  9. Imádom, gyakran csinálok én is...Jó fokhagymásan, és csípős paprikában megforgatva szeretjük. nagyon guszta!!!

    VálaszTörlés
  10. Akkor ezek szerint bevált, örülök neki! :)

    VálaszTörlés
  11. Képzeld! Anyukámtól kaptam olyan szalonnát, melyet abárolni lehet (különben ez abált vagy abárolt szalonna??? - hmmm... nem tudom, hogy helyes). Viszont elfelejtettem Anyukámtól megkérdezni, hogy is kell ezt elkészíteni...? (Ő gyakran szokott.) Tudtam, hogy nem olyan bonyolult dolog megfőzni/elkészíteni, de mivel még soha nem csináltam ilyet, gondoltam, megnézem az oldaladon, mert nem szeretném, ha mégis kihagynék valamit fontos dolgot az elkészítésénél... Emlékeztem, hogy még valamikor nyár/ősz? körül láttam ezt nálad. (megjegyeztem, hogy Te/Ti is szeretitek, mert Én és a férjem is imádjuk:)) Jól emlékeztem, mert rábukkantam nálad. :)) A szalonna azóta elkészült, a hűtőben hüledezik (és az egész házba jól beivódott a szalonna főzés illata > nem bírt vele a páraelszívó sem:)). Viszont szerintem isteni finom lett... bár még csak reggel fogjuk megkóstolni.
    Most már csak azt nem tudom, hogy feltegyem-e a sütis oldalamra... mert hogy néz ki a sok édesség között egy szalonna?? :-) Na, még alszom rá pár napot...
    Különben a Te "szalcsid" nagyon jól néz ki, hiába este 8 óra múlt és túl vagyok a vacsorán, meg bírnám kóstolni. :)

    VálaszTörlés
  12. Gabriella, de jót nevettem, hát persze, hogy rakd fel!! Írd oda, hogy ez egy rendhagyó bejegyzés, néha ilyen is mehet! Mert ugye mi van, ha a gyerkőcök felnőnek és éppen abálni támad kedvük, nem kell a füzeteidet átböngészniük, vagy a cetliket átnyálazniuk, csak beütik a blogod keresőjébe és már mehet is a főzés! Az pedig tuti biztos, hogy reggel aranyba foglalja a párod a kezed!!! Én is megenném most azonnal! :D

    VálaszTörlés
  13. Biztosan finom volt, de ez nem abált szalonna. :) Ez főtt szalonna. Abáláskor nem forralunk.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...