2011. április 11., hétfő

Török pide

Szombaton délután, késői ebédnek ettük ezt a hagyományos pizzánál, (szerintem :-)) sokkal finomabb pidét!
Hála érte Krisztinek ugyanis tőle van a recept. Óriási sikert aratott, még úgy is, hogy a lisztnél fele-fele arányban, sima lisztet és teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam. Nem is fokozom tovább, hanem jöjjön a recept:



Összesen: 4648 kcal 464 g ch
8 pide esetén 1 db 581 kcal 58 g ch


Tészta:
  • 60 dkg liszt (lehet fele-fele tönköly-sima)
  • 2 kávéskanál só
  • 1/2 kocka friss élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 1 dl olaj
  • 3 dl tej vagy víz (pl. fele-fele arányban)

Töltelék:
  • 40 dkg csirke máj
  • 1 nagy fej vöröshagyma vagy póréhagyma
  • 1 duci gerezd fokhagyma
  • 2 ek olaj
  • só, bors, kakukkfű, petrezselyem
  • Tetejére reszelt sajt, bármilyen!
 


Elkészítés:
  1. A dagasztótálba vagy a kenyérsütő üstjébe tesszük a lisztet, a közepébe egy kis mélyedésbe kerül a cukor, élesztő, langyos tej. 10 perc alatt felfut az élesztő, utána mehet hozzá a többi alapanyag. Dagasztás után duplájára kelesztjük, kb. 1 óra.
  2. A májat átmossuk, lecsepegtetjük és apróra vágjuk.
  3. A vöröshagymát összevágjuk, kevés olajon megdinszteljük és  hozzáadjuk a kinyomott vagy lereszelt fokhagymát, a májat, majd kevergetve, nagy lángon lepirítjuk, hogy a leve is elpárologjon.
  4. Sózzuk, borsozzuk és kevés kakukkfüvet adunk hozzá. Töltés előtt hűtjük.
  5. Mikor megkelt a tészta, 8 vagy 16  részre osztjuk és egyenként oválisra nyújtjuk. A tésztának mindkét hosszabb részét feltekerjük, tehetünk bele sajtot is, úgy biztosan nagy sikere lesz a széleinek is!!! A két végét összecsípjük kialakítva a pide formát. El is kezdhetjük megtölteni a csirkemájjal, kockázhatunk rá paradicsomot és végül sajttal szórjuk. Kenjük meg kis vízzel kevert tojássárgával a tészta széleit. Valószínű 2 tepsibe fog beleférni, így az első tepsit hideg sütőbe tesszük és akkor gyújtjuk be 200 fokra, ekkor még szépen kelnek a tészták és nem pazaroljuk a gázt, míg a másik tepsi addig kint kel.
  6. Kb. 20-30 perc alatt arany színűre sütjük.
 Jó étvágyat!

14 megjegyzés:

  1. Hú de étvágygerjesztőek! Most álljak neki estére pidét sütni? Pizza volt tervben, de ez annyira jól néz ki.

    VálaszTörlés
  2. Imádom egyik kedvencünk nagyon guszta

    VálaszTörlés
  3. Tücsök Bogár!
    Ha ezt megsütöd akkor készül fel rá, hogy jó ideig sláger lesz! Könnyű elkészíteni és eszméletlenül finom, mi addig ettük míg fel sem bírtunk kelni az asztaltól! Gondolom nem kell mondjam, hogy bármilyen feltéttel finom lesz!

    VálaszTörlés
  4. Bianka! Már nálunk is kedvenc! :-D

    VálaszTörlés
  5. Ez nagyon jóra sikeredett. Ez tetszik! A pizzát már valóban egy kicsit uncsi, de ezzz.... aztán a pide!

    VálaszTörlés
  6. Kedves Foodafok! Én amúgy sem vagyok egy pizza fun, de ez annyira tökéletes volt, hogy csak az tudja aki megkóstolja! Köszi!

    VálaszTörlés
  7. Látom, megsütötted! Nagyon guszta lett, ügyes vagy!!! Találjunk ki egy újabb tölteléket...Talán, tarja, gomba, sajt? Mit szólsz hozzá? Vagy esetleg valamilyen besameles-sajtos cucc??

    VálaszTörlés
  8. Kriszti, örök hála ezért a receptért!
    Én is azon gondolkozom, hogy mit is lehetne, a tarja nagyon jól hangzik plusz főtt tojás és sajt? Húsvétra való tekintettel. Én szeretem a gombát, de csak én. Spenótos, tükörtojásos? Tejfölös, sonkás..? Na még alszom rá! :-D

    VálaszTörlés
  9. Na ez a recepted is bevált nálunk is :)) Biztosan kell még sütnöm, olyan jó volt!!!

    VálaszTörlés
  10. Kedves Panna! Készülök én is a második felvonásra! :D Örülök, hogy ízlett! Köszi!

    VálaszTörlés
  11. Megsütöttem szombaton :) medvehagymás tzatziki került hozzá, azt könnyebben fogyasztották a lányok, mint a pide-t. Teljes tönköly liszt volt benne 50%-ban és nagyon finom lett - köszi a receptet

    VálaszTörlés
  12. Beastie, örülök, hogy bejött a pide! Én legközelebb a szélébe sajtot tekerek bele!!!
    A tzatzikit mi is nagyon szeressük! :D

    VálaszTörlés
  13. Ezt úgy hívják,hogy lahmacın. Az eredeti török recept nem így van. De így is fini lehet. Barbi a facen leírtam komiba a tölteléket. :) a tészta annyiba más,h simaliszt és 1kg,és vizet adunk hozzá nem tejet. :) De mindenhogy finom!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Katalin! :) Én ezt Krisztitől készítettem és a neten is így fut ez a pide, de elhiszem Neked amit írsz, mert Te mégiscsak otthon vagy ezen a téren! :) A lényeg, hogy nagyon finom, holnap sütök is újra! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...