2011. március 22., kedd

Mákos kocka

Láttam több helyen, hogy többen is rajongtok a mákos, édes finomságokért! Na, én most sokadjára elkészítettem a saját kedvencemet (de persze csak a bejgli után). Ehhez viszont már fotó is dukál! Muszáj, így, hogy blogot nyitottam! ;D
Erre az édességre minden jót lehet mondani, de azt, hogy light, azt nem! Aki éppen diétás napjait gyűri, az se hagyja ki, legfeljebb egye ebéd helyett (150 g-ot) egy jó pohár, tiszta, szűrt vízzel. Tudom ez nem ebédre való, de, ha bármelyik étkezésre ezt számolnánk, akkor olyan picurka kockát engedhetnénk meg magunknak, amivel nem élvezhetnénk ki ezt a finom süteményt. Arról nem is beszélve, hogy igen erősnek kéne maradnunk ahhoz, hogy egy kockánál megálljunk!
Tehát bűnözzünk egy kicsit!

Íme a recept:



Összesen: 6506 Kcal és 619 g Ch
100 gramm kész süti: 403 Kcal 38 g Ch


Tészta:
  • 30 dkg liszt
  • 22,5 dkg margarin
  • 1 tojássárgája
  • kb. 1-2 ek. tejföl

Töltelék:
  • 40 dkg darált mák
  • 30 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 4 tojásfehérje
  • 1 citrom
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg vaj (én margarint használtam)
  • kb. 3 ek. baracklekvár



Kicsi Annám volt az előkóstoló! Remélem jól alszik majd tőle! ;-)


  1. A tésztához valókat összegyúrjuk és két cipóra osztjuk 2/3-1/3 arányban és hideg helyre tesszük.
  2. A mákot a cukrot egy pici vízzel sűrűre főzzük.
  3. Mikor már langyos, mehet hozzá a vaj, tojássárgák, vaníliás cukor, baracklekvár, citrom reszelt héja és leve. Jól összekeverjük.
  4. A tojásfehérjéből vert kemény habot óvatosan beleforgatjuk.
  5. A nagyobb cipót kinyújtjuk és a kivajazott lisztezett tepsibe (40 x 24 cm-es), fektetjük.
  6. Rásimítjuk a mákos tölteléket, majd a kiscipóból nyújtott tésztát.
  7. Villával megszúrkáljuk és előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük.

Jó étvágyat!

12 megjegyzés:

  1. Ezt a mákos receptet, viszem magammal!!! annyira guszta és mi nagyon kedveljük a mákos dolgokat! De édes a kislányod, szinte átszellemülve kóstol..Köszi a receptet! Kriszti

    VálaszTörlés
  2. Tuti, hogy nagyon finom! Annád pedig nagyon aranyos, ahogy a süteményedet majszolja!!! :)
    Én is vittem a receptet.

    VálaszTörlés
  3. Köszi Kriszti!
    Nem fogod megbánni, ígérem!!!
    Igen, ő egy édes kislány, határozott fiús akarattal! Imádom! Persze a nagylányt is! Meg ezt a mákos sütit is!

    VálaszTörlés
  4. Tücsök Bogár!
    Köszönöm Neked is! Biztosan nem csalódsz! Jó étvágyat hozzá!

    VálaszTörlés
  5. Bianka!
    Biztosan! Köszi, hogy benéztél!! :)

    VálaszTörlés
  6. Imádom nézni, ahogy a kislányod gyűri magába a sütijeidet. Arra emlékeztet, amikor még a fiaim kicsit voltak, és imádták minden süteményemet.Pedig akkor még nem voltam a "nagy" sütő. Az igazi mákos az ha 5x annyi a mák mint a tészta, v. inkább 8x?.:)

    VálaszTörlés
  7. tücsi ez a mákos az egyik nagy kedvencem volt, de most már annyi finom mákost raktam fel, hogy nem tudnék választani! :))) Az biztos, hogy az ilyen vastag máktöltelékesek első helyen vannak, mint pl. a narancsos mákos pite is!!! :))

    VálaszTörlés
  8. Kedves Barbi!
    Ezt a finom mákos sütit választotta a párom magának idén karácsonyra...el is készítettem neki és igen nagy siker volt..a végeredményt megtalálod a blogomon...köszönet ezért a nagyszerű receptért...és Nagyon Boldog Új évet kívánok neked és a családodnak!!!
    Kata

    VálaszTörlés
  9. Kedves Barbi!
    A párommal nagyon szeretjük a mákos sütiket és ezt a nagyon fincsi receptedet szeretném megsütni neki névnapjára. Azt szeretném kérdezni, hogy a tésztáját lehet előző nap összeállítani? Előre is köszönöm :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen összeállítható, de a készítés előtt érdemes 1,5-1 órával előbb kivenni a hűtőből, hogy könnyebben nyújtható legyen. :)
      A párodnak nagyon boldog névnapot kívánok! :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...